Eva Logo
Kefah Allush, Sonja Barend Award
3 november 2019 in Hoofd & hart

Kefah Allush won de Sonja Barend Award:

Hij staat middenin de Sahara als hij hoort dat hij de Sonja Barend Award heeft gewonnen. Waarna er geluid uit de keel van presentator en televisiemaker Kefah Allush (49) ontsnapt, dat hoort bij een zesjarig, uitgelaten meisje. Eva-hoofdredacteur Minella spreekt Kefah vlak nadat hij terug in Nederland is. Over de woestijn, labels en zijn succes. “Mijn hele loopbaan is het gevolg van ‘zelf doen’.”

Minella: “Kefah, gefeliciteerd met de winst van de Sonja Barend Award! Wat een prestatie.”

Kefah Allush: “Dankjewel! Ik probeer de boel een beetje te relativeren. Het gaat om vijftig mensen die lijstjes hebben ingevuld en punten hebben toegekend, waardoor ik toevallig bovenaan kwam te staan.” 

Minella: “Het waren wel toevallig vijftig vakmensen.”

Kefah Allush: “Het is een fijne aai over je bol, die ik in dankbaarheid aanvaard.”

Minella: “Je was in Marokko toen je hoorde dat je de Sonja Barend Award had gewonnen.”

Kefah Allush: “Ik was in de Sahara voor opnames toen ik werd gebeld door een onbekend nummer. Ik neem geen telefoontjes aan van nummers die ik niet ken, zeker niet als ik aan het werk ben. Dus voerde ik het nummer in op WhatsApp en stuurde: ‘Ik zit in opnames en kan niet bellen, maar wat kan ik voor je doen?’ Ik kreeg een berichtje terug: ‘Ik ben die en die van de VARA en de Sonja Barend Award. Je hebt hem gewonnen. Uit mijn keel ontsnapte het geluid dat waarschijnlijk hoort bij een 6-jarige meisje dat opgewonden is: WOEH! Mijn collega’s wisten dat ik genomineerd was en hadden allemaal feilloos door: hij heeft hem.

Ik appte terug: ‘Kunnen we vanmiddag bellen?’ Waarop mijn vrouwelijke regisseur – gelukkig hebben vrouwen iets meer gevoel voor gevoel – zei: ‘Zou je misschien niet zeggen dat je het leuk vindt?’ Gauw stuurde ik erachteraan: ‘Oh sorry, ik ben een beetje beduusd geloof ik, maar wat leuk’.”

Minella: “Je bent voor je programma’s vaak in de woestijn te vinden; inmiddels kunnen we je misschien wel de woestijnexpert noemen.” 

Kefah Allush: “De woestijn is een hele bijzondere plaats, omdat het zo dubbel is. Het staat voor woest, leeg en verlaten zijn. Jezus was niet voor niets in de woestijn toen hij verlatenheid ervaarde. Tegelijkertijd is de woestijn ook de mooiste plek op aarde. Ook de woestijn kan bloeien. Er is krachtig leven. Taai. Bijna onzichtbaar soms. Je moet goed kijken, een berg op klimmen om een vruchtbare plek te vinden. Er is geen plek op aarde waar je de waarde van groene vruchtbaarheid zo waardeert als in de dorre woestijn.”

Kefah in Minella Meets

‘Het heeft alleen maar zin als ik ervoor kan zorgen dat ik ten volle ben wie Kefah Allush kan zijn’

Minella: “Waaruit haal jij waarde?”

Kefah Allush: “Ik begon direct na de middelbare school met werken, op mijn zeventiende. Als kind van migranten merkte ik bij mezelf de drang om iets van mijn leven te maken, in maatschappelijke, maar ook in intellectuele zin. Mijn hele loopbaan is het gevolg van ‘zelf doen’. Ik was te eigenwijs om te studeren, omdat ik het principieel niet vond deugen dat je bij de School van Journalistiek moest worden ingeloot, en niet werd aangenomen op basis van het vuur in je hart. Dus besloot ik het zelf te proberen.

Ik geloof dat als je iets wil, je er dan echt voor moet gaan, om het clichématig te zeggen. Het moet zin hebben gehad dat ik er was en het heeft alleen maar zin als ik ervoor kan zorgen dat ik ten volle ben wie Kefah Allush kan zijn. Pas later in mijn leven is daar een dimensie bijgekomen; dat het iets te maken heeft met waartoe je door God op aarde bent gezet.”

Minella: “Dat is een hele diepe.”

Kefah Allush: “Ik heb al vroeg afscheid genomen van het idee dat er een God zou zijn. Toen ik heel ver op weg was om het te maken, kwam er moment dat ik dacht dat ik ‘af’ was. Ik keek om me heen en dacht: ik heb een mooi huis, een mooie auto, een mooie vrouw, lieve kinderen… Deze jongen heeft het gemaakt. Maar het voelde niet af. Ik was niet gelukkig en haalde geen voldoening meer uit mijn werk.

Op dat moment ontmoette ik een christen. Ik had nog weleens de neiging om gelovige mensen opzij te schuiven als naïef, of als mensen die bang zijn voor de dood en daarom iets hebben bedacht om de dood niet te hoeven aanvaarden. Dit was geen vrome christen, maar echt zo’n mens die eerlijk was over zijn falen. Ik had respect voor hem, wat het lastig maakte om zijn geloof zomaar aan de kant te schuiven.”

Minella: “Dus jij werd christen.”

Kefah Allush: “Nou, zo makkelijk ging dat niet. Ik hoorde veel christenen zeggen dat ze werden aangeraakt, dus ik dacht: ik ga erop af, ik stel me open: ‘Come and get me, God!’ Maar er gebeurde niets. Na een tijdje besefte ik: dat past ook niet bij mij. Ik ben een rationeel mens en ik geloof dat God je aanspreekt in een taal die bij jou past. Dus ik besloot op een dag gewoon rationeel dat er een God moet zijn. Ik heb nog wel steeds moeite met het label ‘christen’. Omdat ik ontdek dat mensen daar allemaal labels op plakken en jou door een bepaald frame gaan zien. En ik wil die frames juist niet. Ik wil dat mensen mij leren kennen en mij op basis daarvan bekijken en beoordelen.”

‘Net op het moment dat je denkt te weten hoe het zit bij mij, is het toch net even anders’

Minella: “Dat zegt alles over jou. Je bekijkt alles los van labels.”

Kefah Allush: “Ik ben Palestijn en mijn geluidsman – een Jood – is mijn beste maatje. Mensen noemen het ‘snoezig’ hoe wij met elkaar omgaan. Ik vind het prachtig, dat van alle mensen uit mijn crew, het toevallig die Jood en die Palestijn zijn die het met elkaar kunnen vinden. Ik vermoed dat ik het ook een beetje prachtig vind, omdat we daarmee die labels overhoophalen.

Net op het moment dat je denkt te weten hoe het zit bij mij, is het toch net even anders. Dat vind ik ook zo mooi aan televisie maken. Dat gaat wat mij betreft ook over verhalen vertellen die het beeld dat jij had net even overhoophaalt. Verhalen die je een kijkje in de keuken geven van een wereld die je niet kent. Ik hoop nog lang verhalen te mogen maken en zo nu en dan het gevoel te hebben dat ik me verbonden weet met iemand. Want verbondenheid is wat het leven de moeite waard maakt.” 

BIO
Kefah Allush wordt op 1 december 1969 geboren in Nablus, Palestina, waarna hij opgroeit in Vlaardingen. Na de havo komt hij al snel in de Hilversumse omroepwereld terecht. Kefah noemt zichzelf atheïst, totdat hij rond zijn dertigste besluit dat God bestaat. Sinds tien jaar werkt hij bij de EO, eerst als producent en eindredacteur, later als presentator van onder meer De Kist, Van Nablus naar Ninevé, Rot op met je geloof en Van Ninevé naar Nazarath.Op 14 oktober 2019 ontvangt hij de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met Peter van Uhm in De Kist. Kefah woont in Soest en heeft drie kinderen. 

Lees ook: Kefah Allush schrijft debuutthriller ‘De munt van Judea’

Beeld: Willem-Jan de Bruin