Eva Logo
8 november 2019 in Vriendinnen

Lia hielp Herolina door de moeilijke tijd na haar scheiding heen

Herolina en Lia zijn al lange tijd lid van dezelfde gemeente. Ze leerden elkaar beter kennen toen ze bij elkaar op kring kwamen. Na Herolina’s heftige scheiding van haar man, kon Lia er voor haar zijn. Daarom wilde Herolina Lia in het zonnetje zetten tijdens Eva’s Vriendinnenweekend*.

Herolina: “In de tijd dat mijn huwelijk op de klippen liep, waren Lia en haar man Jan kringleider. We waren hier regelmatig over in gesprek en ik ben veel bij hen langs geweest. Zo is er een vriendschap ontstaan. Lia heeft ook een scheiding meegemaakt en begreep waar ik doorheen ging. Ze kon ook iets delen over zichzelf. Al snel durfden we erg kwetsbaar naar elkaar te zijn. Zo kon ik ook mijn boosheid uiten. Je hebt schuld- en schaamtegevoelens, maar Lia had nooit een veroordelend woord of een opmerking. Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt.”

Geloofsvrouw

“Lia is heel eerlijk. Als ze ergens geen antwoord op heeft, zegt ze dat ook. En het ging ook niet altijd om een antwoord. Lia kon mij enorm bemoedigen. Als we het dan niet meer wisten, las ze een mooie psalm voor. Ze zei: ‘Waar moeten wij het anders zoeken dan bij Jezus als wij het niet weten?’ Het gaf mij weer hoop en positiviteit. Het was heerlijk om even bij haar te zijn en dat er dan een kop thee voor mij werd gemaakt. Of dat ik gewoon eens kon aanschuiven bij het avondeten. Van Jan kreeg ik altijd verse groenten uit hun tuin. Daar was ik zo blij mee. Het hoefden geen grote dingen te zijn, het was juist die verbondenheid met elkaar.

‘Lia is echt een bemoedigende geloofsvrouw’

We kunnen al onze moeite en zorg met elkaar delen en elkaar bemoedigen. Af en toe ook met humor, anders wordt alles zo zwaar. En daarnaast delen we niet alleen zorgen, maar ook ons geloof. Ik vind het zo bewonderenswaardig dat Lia steeds weer een mooi geloofswoord heeft. Ze laat zien dat je ook anders kunt denken.”

Scheiding

Dochter

“Na mijn scheiding wilde mijn dochter mij niet meer zien. In die periode heeft zij een aantal maanden bij Lia en Jan in huis gewoond. Als we dan kring hadden bij hen thuis, hoorde ik mijn dochter boven praten, maar ik mocht haar niet zien. Dat vond ik heel moeilijk. Lia was er wel duidelijk over, ook naar mijn dochter. Ze zei dan: ‘Herolina is wel mijn vriendin en jouw moeder, dus wat je aan mij vertelt, hou ik niet voor haar geheim.’ Ik vond dat lastig, maar ik vond het wel fijn dat ze duidelijk was.

‘Na mijn scheiding wilde mijn dochter mij niet meer zien’

Afgelopen zomer heb ik mijn dochter voor het eerst sinds zeven jaar weer gezien, op haar initiatief. Dat was een verhoring na zeven jaar bidden. Ik weet niet wat het gaat worden, maar de eerste stap is gezet. Lia was de eerste die mij daarna appte: ‘Hoe was het?’ In deze zeven jaar heeft Lia mijn dochter nog wel een aantal keer gezien, dat vond ik erg moeilijk. Dan dacht ik: jij wel, maar ik niet, maar Lia wist mij wel altijd te bemoedigen.”

Hoop op God

“Ik heb veel vragen. Maar misschien wil mijn dochter die wel nooit bespreken. Dan moet ik accepteren dat het is zoals het is. Ik heb ook therapie gehad, waar ik bezig ging met die acceptatie. Dit is mijn leven en vanuit deze situatie moet ik verder. Ik probeer van de kleine dingen te genieten, iets van mijn leven te maken ondanks die zware deken.

‘God huilt met ons mee’

Lia en ik ervaren God in onze vriendschap omdat wij alles van Hem verwachten. We nemen de openheid om onze vragen bij Jezus neer te leggen, in de diepe wetenschap: ‘Hij is erbij, hoewel er geen pasklare oplossingen zijn’. Hij huilt met ons mee als wij het moeilijk hebben. Lia zei: ‘Onze toekomst is niet op de aarde, maar in de hemel.’ Dat is toch een mooi perspectief? We zijn nog weleens geneigd dat te vergeten, omdat we zo druk zijn met ons leven hier.”

Beelddrager

“In de barmhartigheid die Lia naar mensen toont, is ze voor mij echt een beelddrager van God. Soms ziet ze zelf misschien geen resultaat, maar voor mij is het toch zeker zichtbaar. Ik hoop dat dat haar mag bemoedigen. Van Jan krijgt ze alle ruimte om dit voor anderen te doen, dat vind ik heel mooi. Hoe zij als man en vrouw met elkaar omgaan, is voor mij echt een voorbeeld. Een tweede relatie kan ook goed gaan, dat geeft mij hoop.

‘Ik hoop dat ik haar wat meer kan teruggeven’

Vanwege mijn situatie en de scheiding is Lia er vooral veel voor mij geweest. Ik hoop dat ik de komende jaren wat meer gelijkwaardige vriendin kan zijn. Dat ik wat meer teruggeven, dat ze ziet dat ik opkrabbel uit een diep dal. En dat ik haar ook eens op sleeptouw neem. Ik hoop dat ik dat weer kan.”

 

*Elk jaar op Eva’s vriendinnenweekend vindt het bijzondere vriendinnenmoment plaats. Een moment waarop Eva-lezeressen op het podium hun vriendin verrassen en haar bemoedigen of bedanken. In deze interviews vertellen de lezeressen waarom zij hun vriendin op het podium wilden verrassen en wat ze voor hen betekent.

 

Foto's: Willem-Jan

Verder lezen: Van vijanden naar hechte vriendschap door één gebed