Eva Logo
Eleonora en Alette vriendschap Eva IJsland
12 december 2019 in Liefde & Relatie

Hechte vriendschap: Eleonora en Alette vieren samen het leven

Een goede vriendschap maakt je leven een stuk draaglijker. Daar kunnen Alette en Eleonora over meepraten. Al veertien jaar genieten ze van hun waardevolle vriendschap. “Door onze openheid naar elkaar kunnen we lichter leven.”

Elke vrijdagochtend komen de twee vriendinnen bij elkaar om te bidden. Eleonora: “Of we zin hebben of niet, of we ons dicht bij God voelen of niet, toch blijven we dat elke week doen. En ondertussen bespreken we heel veel dingen. We hebben elkaar echt nodig.” Alette en Eleonora hebben in de loop van de jaren al heel veel op hun bordje gekregen. Alette: “Ik heb veel zorgen rond mijn dochter Malou. Ze werd op jonge leeftijd zwanger en raakte in een depressie, gepaard met een PTSS. Toen Eleonora en ik elkaar net kenden, zei ze weleens tegen me: ‘Ik vind het leven soms best zwaar.’ Toen dacht ik: tjonge, jij bent wel heel zwaarmoedig. Zo zat ik zelf helemaal niet in elkaar.

'Dan is het fijn als Eleonora op zo'n moment gewoon doorpakt'

Maar sinds ik zelf ook word geconfronteerd met zorgen, vind ik het leven ook behoorlijk ingewikkeld. En dan is het fijn dat Eleonora op zo’n moment gewoon doorpakt. Ze helpt me enorm.” Andersom geldt dat ook. Eleonora: “Ik heb een druk gezin met vier dochters met ADHD en daarnaast zorgen mijn man en ik ook voor twee tienerjongens met een verstandelijke beperking. Mijn dagen verlopen nooit volgens planning. Ik vind het fijn dat ik alles met Alette kan delen. Ook de mislukkingen, want het leven is niet perfect. En als we onze strubbelingen aan elkaar vertellen, is het voor de ander ook een bevestiging dat het niet allemaal perfect hóeft.”

'Dansen is belangrijk in onze vriendschap'

Het leven vieren, dat is iets wat Alette en Eleonora samen doen. Eleonora: “Vorig jaar hebben we een ‘vier-het-leven-feest’ georganiseerd. We nodigden al onze vrienden, bekenden en familie uit. Zo vinden we ook veel ontspanning in onze vriendschap. En weet je wat ook belangrijk is? Dansen. Dansen en bij elkaar zijn betekenen ontzettend veel voor ons.”

Alette: “Dat maakt mijn vriendschap met Eleonora ook zo waardevol: we kunnen heerlijk gek doen met elkaar. We delen in onze humor en onze liefde voor God. We genieten van een dansje, een wijntje en ook van het delen van onze zorgen. Zo vind ik het heel belangrijk dat we het vaak hebben over hoe we er voor onze kinderen kunnen zijn. Bij Eleonora kan ik echt mijn ei kwijt.”

Eleonora: “Die openheid die ik bij Alette ervaar, vinden we ook allebei in onze gezinnen. We delen veel met onze kinderen bijvoorbeeld.”Alette: “Maar even weggaan, samen met Eleonora, is ook fijn hoor! Als ik met haar naar een festival ga, of naar Eva’s Vriendinnenweekend, kan ik de zorgende rol even helemaal laten varen. Ik heb het soms even nodig om lekker rebels te kunnen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het leven er is om te genieten, te investeren in vriendschappen en om er voor elkaar te kunnen zijn.”

Eleonora en Alette vertellen hun persoonlijke verhaal in Eva 9, het decembernummer van Eva. Gratis proefnummer aanvragen? Dat kan hier!