Eva Logo
recept recepten stamppot twist anders
8 december 2019 in Uit & thuis

6 recepten voor een anders-dan-anders stamppot met een twist

De dagen worden korter, het kwik daalt in rap tempo… en de stamppot recepten komen langzamerhand weer op tafel! Hartstikke lekker, maar er komt een punt dat je die gewone boerenkool met worst wel gezien hebt. Dit zijn zes van de lekkerste stamppot recepten met een twist – allemaal creaties van de enige echte Eva vrouwen!

Zuurkoolschotel met banaan

Ingrediënten (voor 4 personen):

500 gram zuurkool
400 gram rösti
500 gram gehakt
4 rijpe bananen
1 ui
5 champignons
speklapjeskruiden
geschaafde Parmezaanse kaas
zongedroogde tomaten in kleine stukjes

Bereidingswijze:

  1. Vet de ovenschaal in met olie en warm de oven voor op 220 °C.
  2. Snijd de ui en champignons in smalle reepjes.
  3. Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak de ui tot het er glazig uitziet.
  4. Voeg de champignons en tomatenstukjes toe. Voeg ook het gehakt toe en bak dit rul. Breng het geheel op smaak met speklapjeskruiden.
  5. Verdeel 250 gram zuurkool over de bodem van de ovenschaal. Snijd twee bananen in plakjes en verdeel deze over de laag zuurkool.
  6. Daarbovenop komt een laag gehakt/champignons/ui/tomaat, dan weer een laag zuurkool en daarop de resterende twee bananen.
  7. Meng 400 gram rösti met de Parmezaanse kaas en verspreid deze over de bovenste laag bananen. Verspreid kleine klontjes boter bovenop.
  8. Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat het geheel max. 45 minuten bakken in de oven, tot het een goudbruin, knapperig korstje heeft. Eet smakelijk!

Stamppot spinazie met spekjes en brie

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kilo verse bladspinazie
1 kilo aardappelen
350 gram spekreepjes
250 gram (room)brie
4 eieren
groentebouillon
nootmuskaat
peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in +/- 20 minuten gaar. Zet ondertussen water op voor de spinazie. Kook de bladspinazie in +/- 5 minuten gaar.
  2. Kook de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken met koud water en leg ze even opzij. Bak ondertussen de spekreepjes in hun eigen vet.
  3. Als de spinazie en aardappelen gaar zijn, kan je deze allebei afgieten. Zorg dat je van beide een beetje kookvocht bewaard.
  4. Zet een steelpannetje op een laag vuur en giet het kookvocht van de aardappelen en van de spinazie bij elkaar. Voeg er een groentebouillonblokje aan toe. Laat het bouillonblokje goed oplossen.
  5. Breng de aardappelen en de spinazie op smaak met wat nootmuskaat. Voeg aan de spinazie ook nog een snufje peper toe.
  6. Voeg de spinazie en de spekjes bij de aardappelen en giet het kookvocht met de bouillon er overheen.
  7. Snijd de brie in kleine stukjes en voeg het erbij. Roer het geheel goed, zodat de brie smelt. Stamp het tot een stamppot.
  8. Snijd de eieren in partjes om het gerecht te garneren. Eet ze!

Variatietips:

- Voeg geroosterde cashewnoten of pijnboompitje toe aan de stamppot voor een extra bite.
- Vervang de brie door jonge of oude kaas.

Spitskoolstamppot

Ingrediënten (voor 4 personen):

750 gram kruimige aardappelen
1 spitskool
2 uien
2 teentjes knoflook
spekblokjes of -reepjes

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in +/- 20 minuten gaar. Bak ondertussen de spekreepjes in hun eigen vet.
  2. Snipper de uien en knoflook en fruit deze met de spekjes mee.
  3. Snijd de spitskool in dunne reepjes en verwijder de harde kern. Voeg de spitskool toe aan de spekreepjes, uien en knoflook. Doe dit in gedeeltes, zodat het kan slinken. Voeg als laatste een klein kopje water toe.
  4. Zet de deksel op de pan en laat het geheel zachtjes koken tot bijna al het water verdampt is.
  5. Giet de aardappelen af als deze klaar zijn en stamp ze.
  6. Voeg de spitskool, spekreepjes, uien en knoflook (inclusief het restje vocht wat er nog bij zit) bij de aardappelen. Roer/stamp het door elkaar. Geniet ervan!

Broccolistamppot (koolhydraatarm!)

Ingrediënten (voor 4 personen):

750 gram zoete aardappelen
2 stronken broccoli
2 uien
4 stukken zalmfilet
citroensap

Bereidingswijze:

  1. Kook de broccoli totdat deze (beet)gaar is.
  2. Snipper de uien. Verwarm olie in een koekenpan en fruit de gesnipperde uien.
  3. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in +/- 20 minuten gaar.
  4. Giet de broccoli en aardappelen af als deze gaar zijn. Bewaar van de broccoli een kopje kookvocht.
  5. Stamp de zoete aardappelen en schep vervolgens de broccoli en gefruite uien erdoorheen. Als de stamppot niet smeuïg genoeg is, kun je wat kookvocht van de broccoli toevoegen.
  6. Kruid de zalmfilets met peper, zout en wat citroensap. Smelt een klontje roomboter in een (grill)pan. Bak de zalmfilets aan totdat deze gaar zijn.
  7. Serveer de broccolistamppot samen met de zalmfilet. Eet smakelijk!

Spitskoolstamppot met gepaneerde brie en appel (vegetarisch!)

Ingrediënten (voor 4 personen):

1200 gram kruimige aardappelen
1 spitskool
2 el bouillonpoeder
2 el mosterd
2 appels
400 gram brie
paneermeel
zout
boter
losgeklopt ei

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in +/- 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de spitskool. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan. Smoor de spitskool 5 á 10 minuten. Let erop dat de spitskool knapperig blijft!
  2. Giet de aardappelen af als deze gaar zijn. Stamp de spitskool dor de aardappelen. Voeg heet water toe om het extra smeuïg te maken en breng het geheel op smaak met het bouillonpoeder en de mosterd.
  3. Snijd de korst van de brie af en snijd er vier punten van. Klop een ei los en wentel de briepunten hierdoorheen. Druk de punten vervolgens stevig in het paneermeel.
  4. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de briepunten kort op halfhoog vuur totdat de paneer laag knapperig en goudbruin is.
  5. Verwijder het klokhuis van de appels met een mes of appelboor. Snijd de appels in vier dikke plakken.
  6. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de appelplakken aan beide kanten aan, totdat ze zacht zijn.
  7. Serveer de briepunten bij de spitskoolstamppot en leg de appelplakken op de stamppot. Smullen maar!

Boerenkool met chorizo, tomaat en geitenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kilo aardappelen
600 gram verse of 450 gram diepvries boerenkool
150-200 gram verkruimelde verse geitenkaas
3/4 potje zongedroogde tomaatjes
1 chorizo worst
nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Bereid de boerenkool zoals je dit gewoonlijk doet.
  2. Snijd de chorizo worst en de zongedroogde tomaatjes fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de chorizo even aan.
  3. Schep de chorizo, tomaatjes en verkruimelde geitenkaas door de boerenkoolstamppot heen. Geniet ervan!

Lees ook: Interieurontwerpster Marije Develing geeft stylingtips voor een low budget interieur