Eva Logo
23 december 2019 in Geloof

Chanoeka: het Joodse feest van het licht!

Terwijl de Christenen kerst vieren, vieren de Joden Chanoeka: ‘het feest van godsdienstvrijheid en van licht’. Maar hoe wordt dat gevierd? Neem een kijkje achter de voordeur in deze video!

Wat vieren de Joden tijdens Chanoeka?

Het Chanoekafeest is een feest ter herinnering aan de herovering van de tempel in Jeruzalem, die door de vijand ontheiligd was. Om de tempel opnieuw in te wijden, moest de achtarmige kandelaar in de tempel acht dagen lang blijven branden. Er was alleen een probleem: er was te weinig koshere olie. Het wonder was: dat hele kleine beetje olie was toch genoeg om de lichtjes acht dagen te laten branden!  

Licht en vrede verspreiden

Wat betekent het feest vandaag de dag voor hen die het vieren? “Chanoeka verspreidt het licht, het is het feest van licht. Niet alleen voor Joden, maar voor iedereen is het belangrijk om licht en vrede te verspreiden en respect voor elkaar te hebben. Het is een feest van licht, vrede en saamhorigheid.”

Ook bij mensen thuis wordt het feest gevierd. Er wordt gezongen, en er worden kaarsjes aangestoken. “Het is voor ons een stukje vreugde. Je huis wordt een tempel, en eigenlijk maak je dus het Jodendom thuis.

In deze video zien we hoe de Joden in Utrecht feest vieren met kaarsjes, eten en vrolijke dans.

Kijk hier hoe Chanoeka gevierd wordt!

Dit is een fragment uit het EO programma 'Van Harte' dat van januari tot en met mei 2018 te zien was. Het programma is gestopt, maar de programma-items krijgen een mooi plekje op de Eva website.