Eva Logo
Eenvoudige kersttoetjes
24 december 2019 in Uit & thuis

Deze 6 lekkere en eenvoudige kersttoetjes kan jij nog wél op!

Misschien ben je al druk aan het ‘proefkoken’ voor kerst, of heb je juist nog geen idee wat je dit jaar wilt maken. Er is in ieder geval vast nog ruimte voor een toetje. De Eva-redactie dook in haar receptenboeken en deelt met jou de lekkerste eenvoudige kersttoetjes. Deze kerstdesserts wil je niet overslaan!

Vormgevingstagiair Femke: ‘McFlurry’

Het recept van Femke is lekker én kindvriendelijk. Ze kunnen je zelfs meehelpen met maken van deze lekkere zelfgemaakte ‘McFlurry’! Je hebt er ook maar weinig ingrediënten voor nodig:

Ingrediënten:

 • 2 bolletjes slagroomijs (even van tevoren uit de vriezer halen, dan is het wat zachter)
 • Een paar lepels melk
 • M&M’s

Meng het slagroomijs met de melk, roer het goed door zodat het een zachte, romige substantie wordt. Nu komt het leukste deel: leg de M&M’s tussen twee theedoeken en sla ze stuk (hier komen enthousiaste kinderen heel goed van pas). Dit meng je door elkaar en klaar is je eigen ‘McFlurry’! Je zou eventueel ook nog chocoladesaus kunnen toevoegen voor de smaak.

Crossmediaal redacteur Hedi: Wentelteefjes van suikerbrood

Heerlijk zoet en zo klaar: dat is het recept van Hedi. Deze wentelteefjes van suikerbrood kan iedereen maken. In een handomdraai heb je een kersttoetje op tafel staan! Zo maak je dit:

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • +/- 250 ml melk
 • Suikerbrood
 • Kaneelsuiker
 • Kaneelijs

Klop de eieren en melk door elkaar in een schaal of bord met opstaande rand.

Week de plakken suikerbrood kort in het mengsel. Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de plakken totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi de wentelteefjes met kaneelsuiker en serveer ze met een bolletje kaneelijs.

Productiestagiair Cheyenne: Zelfgemaakte panna cotta

Dit Insta-proof toetje moet je een keer geprobeerd hebben volgens Cheyenne. Schenk dit dessert in een mooi bakje of schaaltje en garneer het met rood fruit. Dan staat iedereen voor dit toetje in de rij!

Ingrediënten:

 • 1,5 blaadje gelatine
 • 4 theelepels suiker
 • 140 ml vanilleyoghurt
 • 125 ml slagroom
 • Rood fruit

Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat deze ongeveer vijf minuten weken. Verwarm ondertussen de slagroom met de suiker in een pannetje. Zodra de suiker is opgelost, zet je het vuur uit en laat je de slagroom vijf minuten afkoelen. Meng de slagroom met de gelatine en voeg vervolgens ook de yoghurt toe. Schep het geheel in een mooi bakje of schaaltje en zet het een paar uur in de koelkast totdat het stijf is geworden. Bij het opdienen even garneren met rood fruit en smullen maar!

Hoofdredacteur Griëtte: Opwarmen met koffie met likeur

Tijdens de koude winterdagen wil je maar één ding: opwarmen. Nadat je alle dekens hebt verzameld en de chocomelk voor de kinderen al hebt gereserveerd, ben je wel toe aan deze fijne warme drank. En als je niet echt een ‘toetjesmens’ bent zoals Griëtte, doet deze het ook erg goed na het kerstdiner.

Ingrediënten:

 • Klein scheutje (20ml) Licor 43
 • Filterkoffie (+/- 130 ml)
 • Vers geklopte slagroom
 • 1 theelepel kaneel

Klop de slagroom op met de kaneel. Giet de likeur in een mooie mok of mooi glas en schenk hier vervolgens de warme koffie op. Doe er een dot van je net gemaakte slagroom op en maak het mooi af met een beetje kaneel. Snel opdienen voordat het koud wordt!

Productiestagiair Annemarie: Frambozen met mascarpone

Dit overheerlijke toetje draai je in een kwartiertje in elkaar. Dat is precies wat je nodig hebt als je je net al rot hebt gerend voor het diner. Even lekker bijkomen met een altijd goed kersttoetje, volgens Annemarie.

Ingrediënten:

 • 250 gram mascarpone
 • Beetje suiker
 • Lange vingers
 • Amaretti koekjes
 • 1-2 bakjes frambozen

Doe de mascarpone in een kom en meng er, naar smaak, wat suiker doorheen. Nu is het eigenlijk bijna alleen nog maar opbouwen. Doe wat lange vingers onderin een mooi breed glas. Verkruimel wat amaretti koekjes grof en roer ze door de mascarpone. Pureer de helft van de frambozen en roer deze door de mascarpone. Doe vervolgens de helft van de mascarpone op de lange vingers. Dan kun je deze opbouw nog een keer herhalen voor een mooi effect. Om het helemaal af te maken doe je nog wat frambozen met een beetje poedersuiker bovenop. Zo eenvoudig maar toch zo lekker!

Crossmediaal redacteur Judit: Shortbreads met Baileys

Als je wel van toetjes houdt, maar echt geen zin hebt om in de keuken te staan, dan is dit de perfecte oplossing. Een ideaal kersttoetje voor ‘de luie toetjesliefhebber’, aldus Judit.

Ingrediënten:

 • Karamel shortbread
 • Baileys

Je kunt shortbread met karamel zelf maken, maar dit is ook gewoon te koop in de supermarkt. Als je die gebakjes combineert met een glaasje romige Baileys ontstaat er een feestje op je tong. Serveer ze na het kerstdiner in kleine glaasjes en de shortbreads op een mooi schaaltje. De stukken vullen enorm, dus een klein hapje is genoeg. Geen alcohol of ook iets voor de kleintjes nodig? Vervang de Baileys dan door chocolademelk, dat is ook een heerlijke combinatie.

 

Eet smakelijk!

Lees verder: 5 orginele recepten voor oliebollen