Eva Logo
haal maar adem kerst lev kersttour kerstlied liesbeth koedoot
4 december 2019 in Uit & thuis

‘Haal maar adem’: het gloednieuwe kerstlied van LEV

“Onze nummers gaan vaak over het gewone, breekbare van het leven en zijn juist daardoor herkenbaar.” Zo omschrijft Liesbeth Koedoot de muziek van ‘haar’ band LEV. Tijdens hun kersttour in december reizen ze het land door met een nieuw thema en twee nieuwe kerstnummers.

Liesbeth Koedoot: “We hebben een nieuw thema tijdens onze kersttour dit jaar: mensen van vrede. Met kerst vieren we de geboorte van Jezus, het Kind van vrede. En zoals Jezus vrede brengt, mogen wij mensen van vrede zijn voor de mensen om ons heen. Die gedachte inspireerde ons. Freek, mijn man én onze zanger, heeft toen een kerstnummer geschreven over de vraag hoe je een mens van vrede kunt zijn. Toen ik daarover ging nadenken, kwam het in me op dat ik het zelf nog weleens lastig vind om een mens van vrede te zijn, op momenten dat ik zelf geen vrede ervaar. Dus toen heb ik een tweede kerstnummer geschreven over vrede vinden met jezelf en God.”

'Ik vind het lastig om een mens van vrede te zijn als ik zelf even geen vrede ervaar'

“Het gebeurt heel vaak dat we aan de slag gaan met een nieuw thema of nummer en dat we daar dan met z’n allen over na gaan denken. Dan ontdekken we soms dat we nog een stukje missen – net zoals ik hierin het stukje ‘vrede met jezelf’ miste. Zo inspireren we elkaar steeds weer.”

“Het liedje ‘Haal maar adem’ is ontstaan door heel veel samen te werken. Ik heb het thema en onderwerp bedacht. Roeland Smith en Wicher Schuurman zijn toen gaan schrijven en met zijn drieën hebben we de tekst definitief gemaakt. Daarna is de muziek en melodie ontstaan doordat ik met Roeland ging zingen. Vervolgens arrangeerden en produceerden Onne Crezee en Pieter Bakker (drummer en bassist van LEV) het nummer. En dat alles resulteerde in ons nieuwe kerstnummer: ‘Haal maar adem’.”

Haal maar adem

Jezelf bewijzen hoeft niet meer
Het vechten is voorbij
Het heeft ook nooit veel zin gehad,
niet voor jou en niet voor mij

Jezelf beschermen hoeft niet meer
Je mag best kwetsbaar zijn
Zoals God zelf een kindje werd,
ontwapenend en klein

Geef je maar over, kniel bij Hem
Open je handen, loslaten helpt
Er is vrede met God
En vrede met jezelf

Jezelf verschuilen hoeft niet meer
Het vluchten is voorbij
Je bent en blijft een kind van God
Haal maar adem, je bent vrij

Geef je maar over, kniel bij Hem
Open je handen, loslaten helpt
Er is vrede met God
En vrede met jezelf

Haal maar adem | LEV

Tijdens Eva's Studietweedaagse op 21 en 22 februari 2020 leidt LEV de worship. Het belooft een prachtig weekend te worden, waar psychologe Michelle van Dusseldorp zal spreken over het thema 'licht leven'.

Foto: Marjan van der Meer

Lees ook: Liesbeth Koedoot: ‘Het leven met God is niet perfect’