Eva Logo
Professioneel gamer
18 december 2019 in Uit & thuis

Mathia is professioneel gamer

Mathia (27) gamet bijna iedere dag. Maar gameverslaafd is ze niet: gamen is haar beroep. Dagelijks gamet ze live voor haar ruim 25.000 volgers op streamingplatform Twitch. Mathia: “Het is een soort open theater. Je kunt gewoon binnenlopen.” In de EO-podcast ‘Het kan je buurman zijn’ praat ze met presentatoren Zegert van der Linde en Martine van der Spek over hoe het is om professioneel gamer te zijn.

In het begin leverde het gamen haar niets op, maar inmiddels wordt Mathia gesponsord door grote bedrijven. “Als je weinig volgers hebt, moet je het echt van donaties hebben. Zo wilde ik een keer heel graag iets hebben voor het gamen en dan doneren mensen daarvoor. Eén keer kreeg ik een donatie van vijfhonderd euro. Nu promoot ik dan ook weleens spullen en zeg ik: ‘deze headset is de allerbeste’, maar dan moet dat ook wel de allerbeste headset zijn. Het is belangrijk om echt blijven tegenover je kijkers. Je kunt ook niet knippen, zoals bij een YouTube filmpje. Je bent altijd live.”

Onzeker

Toen de professioneel gamer nog maar net begon was ze nog wel onzeker over haar streams, de momenten waarop andere mensen op het internet live met haar mee kunnen kijken. “In het begin was ik superzenuwachtig voor iedere stream. Ik dacht: ik moet wel normaal kijken, wel een beetje leuk. Ik ben wel heel onzeker geweest, dat het echt uitmaakte wat ze zeiden. Maar met de jaren werd het minder. Bij iedere view werd ik daar makkelijker in. Ik geef er nu niks meer om als mensen mij uitschelden. Ik heb zelfs een keer gestreamed in mijn kerstonesie.”

‘Ik ben echt heel onzeker geweest’

Tijdens het gamen brengt ze allerlei onderwerpen ter sprake. Mathia deelde onlangs haar visie op seks, naar aanleiding van de serie Temptation Island. “Je hoeft niet met Jan en alleman naar bed om cool te zijn. Ik wil ook laten zien dat niet alles draait om seks of cosmetische ingrepen. Dan begin ik er gewoon over en dan praten we over zo’n onderwerp. Mijn kijkers kunnen reacties terug typen. Ik lees dan voor waar ik op reageer en zo hebben we een gesprek.”

Gameverslaving

“Ik kan zonder gamen, maar ik vind het gewoon heel leuk. Als ik dan op vakantie ben vind ik het leuk om een spelletje op mijn telefoon te spelen. Maar ook een kruiswoordpuzzel is een spel en dat vind ik ook leuk. Het is goed dat ouders op het gamegedrag van hun kinderen letten. Je hebt vaak geen idee van die onlinewereld. Ik zou mensen daar meer bewust van willen maken, bijvoorbeeld op ouderavonden.”

‘Ik zou het heel erg vinden als mensen thuisblijven om mijn stream te kijken’

Ze hoopt dan ook niet dat mensen een gameverslaving krijgen door haar streams. “Als mensen in mijn chat zeggen dat ze eigenlijk moeten werken, maar zich ziek hebben gemeld om mijn stream te kijken, dan zeg ik altijd dat dat niet de bedoeling is. Dat kan echt niet. Ik hoop niet dat mensen thuisblijven om mijn stream te kijken, dat zou ik echt heel erg vinden. Ik stream vaak vier tot tien uur per dag live, dus je kunt ook na werk of school kijken. Je kunt zelfs sommige games terugkijken.”

Toekomst

“Ik denk niet dat ik dit mijn hele leven als werk wil doen. Al zou ik nooit meer een vaste kantoorbaan willen. Iets in marketing lijkt mij ook wel leuk.”
 

'Het kan je buurman zijn' is een podcast van de EO voor NPO Radio 5. Hierin vertelt Mathia nog veel meer over het zijn van een professioneel gamer. De podcast is te beluisteren via iTunesSoundCloudSpotify en de website van NPO Radio 5.

 

Verder lezen: The Peanut Butter Falcon: een lieve feel-good film met een rauw randje

Afbeelding: EO