Eva Logo
Duurzame kerstboom
2 december 2019 in Duurzaam leven

Oh (kunst)denneboom… 5 tips om een duurzame kerstboom in huis te halen

Elk jaar is het weer een bijzonder moment: de kerstboom die thuis wordt opgetuigd. Mooie lampjes, hippe kerstballen… En als de boom eenmaal staat, kun je niet meer om Kerst heen. Best zonde dat je zo’n boom maar één keer gebruikt eigenlijk. Hoe zorg je nou voor een duurzame kerstboom?

De milieu-impact van kunstkerstbomen en een echte kerstboom is heel verschillend. De milieuvriendelijkste kerstboom is niet zomaar aan te wijzen. Toch zijn er genoeg andere keuzes die je kunt maken om een duurzame Kerst tegemoet te gaan.

1. Je autorit

Je kunt nog zo’n duurzame kerstboom kopen, maar als je er 10 kilometer voor moet rijden, heeft het eigenlijk al geen zin meer. De klimaat-impact van een echte of een kunstkerstboom is namelijk ongeveer te vergelijken met 25 kilometer rijden met de auto. Kies dus voor een verkoper bij jou in de buurt.

2. Een (tweedehands) kunstkerstboom

Een kunstkerstboom is alleen duurzamer wanneer je er lang genoeg mee doet én je er dus niet te ver voor rijdt. Hoelang dan? Als je milieuvriendelijker wilt zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 jaar gebruiken! Om in kosten en impact te besparen, is het een goede keuze om een oude kunstkerstboom een tweede leven te geven. Kijk in de kringloop, op Marktplaats, of vraag rond bij vrienden en familie.

3. Een kerstboom adopteren

Een kerstboom adopteren? Ja, dat kan dus echt. Dit is ook de milieuvriendelijkste keuze, mocht je toch een levende kerstboom in je huis willen hebben. Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom die, mits je er goed voor hebt gezorgd, weer terug wordt geplant. Elke boom heeft een label met een uniek nummer. Het jaar daarna kun je dus gewoon weer dezelfde kerstboom adopteren! De bomen kunnen tot wel vijf keer opnieuw gebruikt worden. Je kunt natuurlijk ook zelf een kerstboom (met kluit) aanschaffen en die na de kerstdagen in je tuin planten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

4. Maak zelf een kerstboom

Als je een beetje creatief bent, kun je ook heel goed zelf een kerstboom in elkaar knutselen. Bijvoorbeeld met stukken resthout of (gevallen) takken uit het bos. Wie weet wat voor (oude) materialen je nog bij elkaar kunt sprokkelen voor jouw eigen duurzame kerstboom!

Liever niets groots in je woonkamer? Je kunt bijvoorbeeld ook met een speciale stift een kerstboom op het raam tekenen.

5. Let op duurzame lampjes

Je bespaart veel op je energierekening als je gebruikmaakt van ledverlichting in plaats van de traditionele gloeilampjes. Bovendien is dit ook de meest duurzame keuze. Ledlampjes gaan namelijk langer mee en zijn zuiniger. Ze zijn zelfs tot ongeveer zeven keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes! De kerstverlichting met ledlampjes wint het ook van de kerstverlichting op batterijen, als het gaat om duurzaamheid.

Ook de lampjes kun je, mits ze je netjes opbergt, gewoon bewaren tot volgend jaar. Dat is ook weer beter voor het milieu.

Lees ook: 8 tips om je duurzaam te kleden van Hip voor Nop-designer Shivra

Bronnen voor dit artikel: Milieudefensie, Milieu Centraal, en Radar, van Avrotros