Eva Logo
17 februari 2020 in Uit & thuis

Met deze 14 tips geniet jij tot de max van jouw voorjaarsvakantie

Vakantie. Eindelijk. Maar wat nu? Eva verzamelde speciaal voor jou de leukste tips. Laat je inspireren, zo kun jij optimaal van de voorjaarsvakantie genieten.

1. Strek je benen en ga een paar uurtjes schaatsen

Voordat je het weet zijn de schaatsbanen alweer gesloten. Grijp dus nu nog je kans om een paar uurtjes te schaatsen, met (of zonder) kinderen, familie of vriendinnen. Zo is de Schaatsbaan in Rotterdam geopend tot en met 28 februari. Ook leuk: op zaterdag 15 februari is er een schaatsdag speciaal voor jou en je kinderen bij De Meent in Alkmaar.

2. Ontrafel geheimen en ontsnap uit een escaperoom

Escaperooms zijn populair. Leuk voor kinderen én volwassenen. Houd je een beetje van puzzelen, een goed verhaal en uitdaging? Dan is het zeker wat voor jou. Maar uit een kamer ontsnappen doe je niet alleen. Vraag of vrienden of vriendinnen met je mee durven. Het kan ook leuk zijn als familie of gezinsuitje. Escaperooms zijn er tegenwoordig door heel het land. 

Leuk voor het hele gezin: The Chocolate Factory in Schagen, Laserloods in Amersfoort, Escaping Breda, en Boeren Escaperoom in Voorthuizen.  In onder andere Utrecht, Breda, Gouda, Tilburg en Amsterdam kun je zelfs deelnemen aan een ‘Escape Diner’, waarbij je mysteries ontrafelt én ondertussen ook nog heerlijk mag eten. Een laatste tip: lees de beschrijvingen van escaperooms goed, elke kamer heeft haar eigen verhaal. Kies dé escaperoom uit die jullie het leukste lijkt.

3. Bezoek een van de grootste vlindertuinen in Europa: Vlindertuin Vlindorado

Vlindertuin Vlindorado is sinds 6 februari weer open. Alleen, met vriendinnen of met de kids of met vriendin(nen), de tuin zal zorgen voor een vlinderrijke beleving. Ook als je van fotograferen houdt, kun je hier leuk oefenen. Aan de kinderen is ook gedacht, zo kunnen ze onder andere een gratis speurtocht volgen. Bij binnenkomst kun je ook een fotokaart meenemen waarop veel voorkomende vlindersoorten staan. Met de kaart in je hand ga je na of je deze soorten zelf kunt herkennen in de tuin. De vlindertuin bevindt zich in Waarland, dat ligt vlak boven Heerhugowaard.

4. Vier het Lente FEEST-ival en doe een theaterworkshop met je kids

Het Hofpleintheater in Rotterdam organiseert in de voorjaarsvakantie het ‘Lente FEEST-ival’. Dit festival bestaat uit een programma van drie dagen, met verschillende voorstellingen en creatieve activiteiten. Leuk voor jong en oud(er). Denk aan: knutselen op het doe-het-zelf-plein, verkleed op de foto gaan, een workshop theater volgen of een tour backstage. 

5. Leef je in als kat: volg een theaterworkshop met je kind(eren)

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag kun je deelnemen aan een theaterworkshop in het teken van ‘katten’. Heeft je zoon of dochter altijd al willen weten hoe het leven van een kat zou zijn? Dan is deze workshop echt wat voor hem of haar. Woon je niet in de buurt van Rotterdam of Den Haag? Kijk dan eens naar theaterworkshops bij jou in de buurt.

6. Vier carnaval, trek je gekste kostuum maar weer aan

Ga je dit jaar als Assepoester of kies je toch voor een kostuum van Heidi? De voorjaarsvakantie is voor velen ook wel ‘de carnavalsvakantie’. Laten we het vieren van carnaval dus vooral niet vergeten. Op verschillende plaatsen in het land kun je dit verkleedspektakel vieren. Ook kun je een carnavalsoptocht bijwonen. Voor alle geplande optochten, kun je het beste de Optochtenkalender raadplegen.

7. Geniet alvast in de tuin (bij mooi weer)

Kriebelen je vingers al om in de tuin aan de slag te gaan? Kijk eens wat je al buiten kunt doen. Het onkruid tussen de tegels wegschrapen? Wellicht kun je de tegels ook meteen schoonspuiten. Je kinderen willen vast helpen. Wat ook een leuk idee is: zelf vogelvoer maken. Leg of hang dit voer buiten op en wie weet komen er vogeltjes koekeloeren bij jullie in je tuin of op het balkon. 

8. Dagje historisch Dordrecht met historische fashion(tentoonstelling)

Ben je een fashionliefhebber en houd je van geschiedenis? Dan is dit écht wat voor jou. Dordrecht is een heel oude maar bijzondere stad. Je hebt er een aantal gezellige restaurantjes en sfeervolle boetiekwinkels. Tijdens het shoppen geniet je van de historische gebouwen, oude pakhuizen en straten die je tegenkomt. Maar laten we ook de rustgevende haven niet vergeten waar je op een bankje kunt zitten om even bij te komen. Ook leuk: op dit moment presenteert het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Slow Fashion’. In het museum wandel je langs 150 jaar mode. Kortom: historische fashion in een historische stad. 

9. Geniet van de theatervoorstelling Amazing Grace in Veenendaal

Beleef op donderdagavond 20 februari de speciaal voor Eva gemaakte muzikale theatervoorstelling Amazing Grace. De voorstelling neemt je mee naar de universele drang om vrij te zijn. En gaat over de verschillende wegen die daar naartoe kunnen leiden met de hoop en geloofswetenschap dat je ‘eindelijk thuis’ mag komen. Ga mee op reis en beleef dit verhaal over liefde, twijfel, moed en hoop. 

10. Laat je inspireren tijdens Eva’s Studietweedaagse 

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari vindt Eva’s Studie-tweedaagse plaats met het thema Licht Leven.

Het leven kan soms knap ingewikkeld zijn. En toch belooft Jezus ons een Licht Leven. Maar wat betekent dat precies? Kun je Licht Leven te midden van pijn, stress en conflicten? En, is Licht Leven te leren? Tijdens Eva’s studie-tweedaagse gaat psychologe Michelle van Dusseldorp in verschillende seminars uitgebreid met deze vragen aan de slag. Ook kun je tijdens dit evenement genieten vanleuke stands, fijne foodtrucks en uitgebreide worship onder leiding van de band LEV.

11. Bezoek het Nederlands IJsbeelden Festival

Tot en met 1 maart kun je bijzondere ijs- en sneeuwsculpturen bewonderen tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle. Het thema is ‘R-IJS DOOR DE TIJD’. De beste ijskunstenaars gingen aan de slag met maar liefst 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Sommige sculpturen bereiken een hoogte van wel zes meter.                                                                                                                                   

12. Maak God groot samen met band Insalvation (regio Midden en Zuid)

De christelijke band Insalvation heeft onlangs een nieuw album uitgebracht: EXODUS. En daar hoort natuurlijk een nieuwe tour bij. Jippie! Én nog meer goed nieuws: de EXODUS tour begint op vrijdag 28 februari, in de voorjaarsvakantie van regio Midden en Zuid. Ze treden in de vakantie op in Gouda en Aalten. Tickets en meer informatie vind je op de website van Events for Christ.

13. Bekijk de beste documentaires tijdens The best of IDFA on tour

Pasgeleden vond het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats. Daarbij gingen meer dan honderd documentaires in première. De beste films van dit festival zijn tot en met zaterdag 7 maart te zien in de Filmschuur in Haarlem. Wees er wel snel bij, want de kaarten gaan hard. 

14. Plan een verwendagje voor jezelf

Gun jezelf een dag helemaal voor jou alleen. Lukt dat niet thuis, omdat de kinderen continu jouw aandacht vragen? Ga dan ergens anders heen (en regel oppas), wandel bijvoorbeeld een flink stuk in een mooi natuurgebied. Of ga een dag naar de Spa en laat je in de watten leggen. Ook kun je een duik nemen in dat boek dat al maanden ongelezen op de kast ligt. Of pak je losse papierverzameling erbij om een dagje lekker te knutselen. Doe vooral iets wat jij leuk vindt om te doen, je verdient het!      

Aan gebrek aan inspiratie zal het in jouw voorjaarsvakantie niet liggen. Maar lekker thuis hangen en uitrusten, kan af en toe ook heel fijn zijn. Doe vooral wat voor jou goed voelt en geniet daarvan. Eva wenst jou een fijne voorjaarsvakantie!