Eva Logo
kijktips Pasen
9 april 2020 in Uit & thuis

15 kijktips: wat is er deze Pasen op tv?

Zonder kerkdiensten, familiebezoekjes, uitjes en nog veel meer buitenshuis activiteiten wordt Pasen anders dan anders. Daarom heeft Eva 15 mooie tv-programma’s en films uitgekozen voor het paasweekend.

LIVE 10 jaar The Passion: 'Geef mij nu je angst'

Donderdag 9 april, live om 20.30u, NPO 1

The Passion komt dit jaar met een speciale jubileumeditie en door de coronamaatregelen is het programma iets anders dit jaar. In een tijd van angst, onzekerheid, ziekte en isolatie komen troostrijke scenes en liedjes van 9 jaar The Passion voorbij. Naast prachtige beelden en ontroerende nummers vormt dat verlichte kruis het decor van de uitzending. Het doel is een unieke en verbindende ervaring te creëren.  Voor gelovigen én niet gelovigen. Je kunt vooraf en tijdens de uitzending online hoop en angst delen met berichtjes en video’s. 

Floortje blijft hier

Donderdag 9 april 21.30u, NPO 1

Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld is kort onderbroken voor het nieuwe programma Floortje Blijft Hier. Floortje Dessing gaat op zoek naar antwoorden en inspirerende verhalen over veerkracht en zelfstandigheid in de overtuiging dat we veel meer kunnen dan we soms zelf denken. Welke mindset past bij deze nieuwe werkelijkheid? Welke kwaliteiten, die nodig zijn om deze crisis te lijf te gaan, kunnen we in onszelf vinden? Hebben we die van nature nog in ons? 

Matthäus Passion 

Vrijdag 10 april, 12.00u, NPO 2

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie van Mattheüs. In de prachtige Pieterskerk wordt de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach vertolkt. Bach heeft het stuk gemaakt om Goede Vrijdag dichter bij de mensen te brengen en dat komt ook tot uiting in deze uitzending. 

Nietalleen

Donderdag 9 april en vrijdag 10 april, 16.30u, NPO 1

Zaterdag 11 april en zondag 12 april, 16.10u, NPO 1

Live vanuit hun eigen huiskamers delen EO-presentatoren Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart bemoedigende initiatieven die in deze bijzondere tijd ontstaan. Het zijn inspirerende verhalen die onder andere zijn ingezonden via het online platform #Nietalleen. Via dit platform worden hulpvragers en lokale hulpaanbieders aan elkaar verbonden. 

24 uur in ER

Vrijdag 10 april, 22.20u, RTL 5

Serie over de eerstehulpafdeling van het King's College-ziekenhuis in Londen, een van de drukste ziekenhuisafdelingen van heel Groot-Brittannië. De artsen en hulpbehoevende patiënten worden 24 uur per dag van dichtbij gevolgd.

Intouchables 

Vrijdag 10 april, 23.55u, NPO 2

Biografie – komedie - drama

Deze prachtige film is echt een aanrader voor wie het nog niet heeft gezien, en zeker de moeite waard om nog een keer te kijken voor diegene die al bekend zijn met de film. 

Miljonair Philippe is verlamd en aan een rolstoel gekluisterd. Driss leeft van criminele klusjes of krijgt geld van een uitkering. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn eindeloze energie zet hij Philippes huishouden binnen de kortste keren op z’n kop. Maar ook Driss’ leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Petrus en het laatste avondmaal

Zaterdag 11 april, 15.00u, Family 7

Drama

Twee Romeinse soldaten krijgen de opdracht om een beruchte crimineel te bewaken. Zijn naam is Simon Petrus en hij komt uit Galilea in Israël. Terwijl Petrus zich voorbereid afscheid te nemen van zijn aardse leven, maakt hij diepe indruk op zijn Romeinse bewakers. Wat als het allemaal waar is, wat Petrus vertelt? In Petrus en het laatste avondmaal vertelt Petrus de geschiedenis van Jezus, en het verhaal van het laatste avondmaal door de ogen van Jezus’ leerlingen.

EO Metterdaad - Bangladesh: code rood op de theeplantage 

Zaterdag 11 april, 17.10u en maandag 13 april, 15.05 uur, NPO 2

Benieuwd waar de thee uit onze supermarkt vandaan komt? Neem dan eens een kijkje op de theeplantage in Noord-Bangladesh in deze aflevering van EO Metterdaad. Bij theeplukkers raken er dagelijks mensen besmet door leprabacterie. Zonder een goede voeding en weerstand kan hun lichaam de ziekte niet zelf bestrijden. Gelukkig is Masuma Parvin van Leprazending actief op de plantage. Zij spoort in een zo vroeg mogelijk stadium lepragevallen op, om de ziekte te bestrijden met de juiste medicatie. 

Met hart en ziel

Zaterdag 11 april, 18.00u, NPO 2

Verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk. De Protestante gemeente in Roermond bereidt zich, in deze roerige tijd, voor op Pasen. Voorganger Judith van den Berg vroeg verschillende kwetsbare groepen uit de stad om de katholieke kruiswegstaties te gaan schilderen. Deze kruiswegstaties vertellen in 14 stappen het lijdensverhaal van Jezus. 

In de voetsporen van de bevrijding

Zaterdag 11 april, 20.35u, NPO 2

Presentator Philip Freriks volgt het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Philip Freriks ontmoet de Canadese veteraan Jim Parks die betrokken is bij de Slag om de Schelde. Van militair historicus Christ Klep krijgt hij uitleg over het belang van de rivier en de strijdwijze van de geallieerden. In Westkapelle spreekt Philip met Jo Theune. Door geallieerde bombardementen wordt zijn dorp vernietigd en komen zo'n 150 burgers om. 

Life of Pi

Zaterdag 11 april, 21.20u, één

Avontuurlijke film

Life Of Pi is een betoverend verhaal met als hoofdpersoon Pi. Pi ziet zichzelf gewoon als overtuigd hindoe, christen én moslim. Voor hem is elke religie een openbaring, met elk verhalen die hem aanspreken. De film begint in India, waar de familie van Pi een dierentuin heeft. Nadat het schip zinkt, is hij de enige overlevende in de reddingsboot. Dat wil zeggen: Pi en nog wat dierentuindieren, waaronder een volwassen tijger. Het is een fantastisch verhaal hoe ze samen de tocht overleven.

Pasen - het verhaal gaat door

Zondag 12 april, 09.10u, NPO 2

Ds. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, denkt met ons na wat het feest van Pasen ons te zeggen heeft in deze rare tijd waarin we ons bevinden. Misschien opgesloten, eenzaam, ongerust voor onszelf of voor onze naasten, maar het verhaal van de opstanding van Jezus gaat door. Met livemuziek en muziekfragmenten uit o.a. The Passion en Met hart en ziel.

ZAPPdoc: Mensjesrechten – This is me

Zondag 12 april, 19.25u, NPO 3

Mensjesrechten gaat over kinderrechten over de hele wereld. In deze aflevering gaat het over Allen uit Oeganda. Daar leerde ze dat ze als meisje niks waard was. Sinds een jaar woont ze in Nederland. Nu steelt ze de spotlight met haar danschoreografie. Allen neemt je mee in haar verhaal met haar dans. 

Nederland Zingt dichtbij

Maandag 13 april, 10.00u, NPO 2

Jurjen ten Brinke bezoekt zuster Greet Verhoeven. Zij is leidinggevende van het Diaconessenhuis van Amerongen. Samen met haar medezusters maakte zij een bijzondere keuze. De zusters verruilden hun oude vertrouwde Diaconessenhuis voor een leefgemeenschap met gezinnen. Dit mooie verhaal wordt verteld in combinatie met veel muziek, samenzang en een Bijbelse overdenking. 

Meer lezen over de leefgemeenschap? Lees het interview met zuster Anneke.

Of lees het verhaal van Ilse en haar gezin. Zij verruilde Nederland om met haar gezin in de leefgemeenschap in Amerongen te gaan wonen.

Ja zuster, nee zuster

Maandag 13 april, 15.30u, NPO 3

Musical/komedie

Deze film is gebaseerd op de populair serie uit de jaren ’60 van Annie M.G. Schmidt. In het rusthuis van zuster Klivia wonen vier unieke bewoners. Samen zorgen ze voor de nodige overlast voor buurman Barend Boordevol. Hij probeert alles om de zuster en de bewoners eruit te krijgen.

 

Lees ook: Roos Schlikker deed mee met ‘De laatste 24 uur’