Eva Logo
lockdown Nairobi
29 april 2020 in Uit & thuis

Gladys heeft geen inkomen door de lockdown in Nairobi

Gladys (54) woont in Mathare, een sloppenwijk in Nairobi. Ze is weefster bij het tassenbedrijf van Francis, maar door de lockdown is de verkoop van de tassen stilgevallen. Francis kan Gladys nu niet meer financieel ondersteunen.

Mathare is een van de jongste en gevaarlijkste sloppenwijken in Nairobi, Kenia. Te midden van deze buurt staat een kerk waar Francis, de werkgever van Gladys, een gepassioneerde aanbiddingsleider is. Een plek van hoop in een omgeving waar dagelijks mensen overlijden. In Mathare heeft hij samen met zijn vrouw het bedrijf Vaa Africa Baskets opgestart waar tassen worden gemaakt door vrouwen uit de buurt.

Lockdown in Nairobi

Nairobi is in lockdown vanwege het coronavirus. In een sloppenwijk als Mathare is het haast onmogelijk om thuis te blijven. De mensen leven dicht op elkaar, in kleine huizen met één of twee kamers, en moeten dagelijks genoeg geld zien te verdienen. 

Door de lockdown is de verkoop van de tassen helemaal stilgevallen en zitten vier van Francis’ medewerkers thuis. 

Voor Gladys is het een angstige situatie. “Ik ben moeder van vijf kinderen en oma van drie kleinkinderen. Ik woon met twee van mijn kinderen in Mathare, een sloppenwijk in Nairobi. We hebben een klein huis met twee kamers, een slaapkamer en een leefruimte waar we ook koken. Ik weef al 30 jaar en ik ontmoette Francis via zijn kleermaker. Door het werk voor Francis heb ik een dagelijks inkomen en daar ben ik heel blij mee. Maar door het coronavirus en de lockdown is het nu lastig om dagelijks eten te kunnen betalen.

Veel van mijn vrienden en ikzelf kunnen onze huur en ons dagelijks eten niet meer betalen. We hebben gevraagd of we de huur voor de helft mogen betalen, en de rest later. De situatie is beangstigend, maar God zal ons beschermen. Door Hem is alles mogelijk.”

Kipaji handtas

Om toch aan een inkomen te komen, verkoopt Francis de handgemaakte Kipaji tas via Compassion. Francis: “De Kipaji Designer handtas is een tas die dicht aan ons hart ligt. Kipaji betekent talent en het is door de talenten van onze vrouwen en mannen gemaakt die afhankelijk zijn van de opbrengsten van ons bedrijf.”

De opbrengst van de tassen gaat naar Gladys en de andere makers van de tassen en hun familie. Ook gaat een deel naar het aanbiddingswerk in de sloppenwijk. Door een tas te kopen, worden veel families geholpen met hun dagelijkse kosten en wordt in de sloppenwijk het verhaal van hoop – het evangelie - verspreidt. 

Bid je mee voor Gladys, Francis en hun omgeving in Mathare?

Je kunt Francis, Gladys en andere families in Nairobi helpen door zo’n prachtige Kipaji handtas te bestellen. Hier kun je meer lezen over Francis en kun je een Kipaji tas bestellen.


Cadeautip: de Kipaji handtas kan een mooi Moederdag cadeau zijn met een bijzonder verhaal. *

* De tassen moeten nog uit Kenia komen. Ze zullen dus niet voor Moederdag binnen zijn. Het is een mooi verhaal om op Moederdag te geven, met een cadeau dat later komt.