Eva Logo
bbq recepten, barbecuerecepten
19 juli 2020 in Uit & thuis

De lekkerste BBQ-recepten

Heerlijk barbecueën op een zomerse avond en zin in wat extra’s? Met deze recepten wordt het fenomeen barbecueën in een heel nieuw jasje gestoken. De allerlekkerste vlees-, vis- en groentegerechten voor de barbecue op een rijtje. En natuurlijk mag een zoete afsluiter niet ontbreken.

Zalm-courgettepakketjes

Een lekker stukje vis gecombineerd met gegrilde groenten, wie wil dat nou niet? Dit heerlijke barbecuegerecht is ook lekker met een Italiaanse salade.

Dit heb je nodig:

  • 1 gele courgette 
  • 1 groene courgette 
  • Peper
  • Zout 
  • Scheut olijfolie 
  • 4 zalmfilets (zonder huid)

Bereidingswijze:

Snijd met de kaasschaaf de courgettes in lange dunne repen. Pak de zalm in met de courgetteplakken, om en om met beide kleuren. Bestrijk de pakketjes met olie en bestrooi met zout en peper om op smaak te brengen. Leg de pakketjes circa 10-15 minuten op de barbecue. 

PLUS BBQ | Zalm Courgette Pakjes


Biefstuk-auberginespies

Een smaakvolle biefstukspies met wat extra’s. Heel makkelijk te bereiden, maar oh zo lekker. Voor de vegetarische variant: vervang de biefstuk door tofu.

Dit heb je nodig:

  • 300 g biefstuk
  • 1 aubergine
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 citroen
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 10 g bladpeterselie
  • Peper
  • Zout
  • Satéprikkers

Bereidingswijze:

Snijd de biefstuk en aubergine in stukken. Meng in een kom de olijfolie met de knoflook, uitgeperste citroen en oregano. Voeg een snufje zout en peper toe aan de mix. Schep de biefstuk en aubergine door het mengsel en laat dit 30 minuten in de marinade staan. Rijg de biefstuk en aubergine om en om aan de spiesen. Gril de spiesen in 5 minuten rondom bruin voor een rosé biefstuk. Laat de biefstuk langer liggen als je van doorbakken houdt. Haal ze van het vuur en bestrooi ze met peterselie en zout.

BBQvideo: Biefstuk-auberginespies van de barbecue


Maiskolf met zelf­ge­maak­te krui­den­bo­ter en kaas

Bij een uitgebreide barbecue mag de maiskolf natuurlijk niet ontbreken. Probeer eens deze variant met zelfgemaakte kruidenboter en kaas. Smullen!

Dit heb je nodig:

  • 4 maiskolven
  • 2 tl grof zeezout
  • Versgemalen peper
  • 5 g verse platte peterselie
  • 75 g Twijfelaar 50+ kaas
  • 100 g ongezouten roomboter
  • ½ teen knoflook

Bereidingswijze:

Verwijder de bladeren en draden van de mais. Kook de mais 10 minuten. Laat vervolgens even afkoelen. Mix ondertussen het zout, de peterselie, een uitgeknepen knoflook en de helft van de kaas door de boter. Breng op smaak met peper. Gril de mais circa 6 minuten op de barbecue rondom bruin. Draai de mais regelmatig om. Besmeer de maiskolven met de kruidenboter en strooi de rest van de kaas eroverheen.

Maiskolf met zelfgemaakte kruidenboter en kaas - Allerhande


Pikante garnalenspies

Deze pikante garnalenspies heeft weinig voorbereidingstijd nodig, maar hij smaakt er zeker niet minder door. Erg lekker in combinatie met een knapperige groentesalade.

Dit heb je nodig:

  • 5 el knoflookolijfolie
  • 1 ½ el harissa
  • 1 zak ontdooide reuzengarnalen (500g)
  • 1 citroen

Bereidingswijze:

Meng de harissa met de knoflookolijfolie. Schep de garnalen door deze marinade. Rijg de garnalen aan de spiesen. Gril de spiesen op de barbecue circa 2-3 minuten per kant bruin en gaar. Knijp voor het serveren een citroen uit over de gamba’s.

BBQvideo: Pikante garnalenspiesen met knapperige groentesalade


Kippendij met citroen en feta

Dit malse kipgerecht is een ware smaaksensatie. Het vergt iets meer tijd, maar dan heb je ook wat!

Dit heb je nodig:

  • 800 g kippendijfilet
  • Olijfolie
  • 1 el honing
  • Sap van 1 citroen
  • Zout
  • 1 tl cayennepeper
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 2 citroenen, in partjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 blok feta à 200 g
  • Aluminiumschaal

Bereidingswijze:

Meng drie eetlepels olijfolie met honing, citroensap, zout en cayennepeper. Leg de kippendijen in een aluminiumschaal en giet de marinade over de kip. Masseer de marinade in de kip. Laat de kip een uur in de marinade rusten. Voeg de knoflook, citroenpartjes en rozemarijn toe. Zet de schaal met kip voor circa 40 minuten op de barbecue. Haal de schaal van de barbecue. Verkruimel de feta en strooi dit over de kip. Giet er nog wat olijfolie overheen en bestrooi met peterselie.

Keurslager recept - Kippendij met citroen en feta


Gevulde portobello

Van deze met roomkaas gevulde portobello loopt het water je in de mond. De pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas maken dit bijgerecht echt af.

Dit heb je nodig:

  • 6 portobello’s
  • 300 gr roomkaas naturel
  • 1 rode paprika
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Peper
  • Zout
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Aluminiumschaal

Bereidingswijze:

Verwijder de stelen uit de portobello en hak deze fijn. Snijd de paprika in kleine blokjes. Bak de paprika samen met de knoflook en de stukjes steel circa 3 minuten in een pan. Breng op smaak met peper en zout. Meng de roomkaas met het paprikamengsel. Vul de portobello’s met het mengsel en bestrooi met Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Leg de gevulde portobello‘s in het aluminiumbakje en gril dit 10-12 minuten op de barbecue.

Recept: gevulde portobello voor op de BBQ of in de oven


Gegrilde pizza met rauwe ham en truffelmascarpone

Wist je dat een pizza niet per se in een oven gebakken hoeft te worden? Een barbecue is hier ook uitermate geschikt voor. Je kunt het pizzadeeg zelf maken, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. Probeer eens deze variant met rauwe ham en truffeltapenade!

Dit heb je nodig:

  • 400 g tomatenblokjes (uitgelekt)
  • 2 gegrilde rode paprika’s (pot 295 g)
  • 1 teen knoflook
  • 15 g verse basilicum
  • 150 g mini-buffelmozzarella
  • 100 g rauwe ham
  • 3 tl truffeltapenade
  • 250 g mascarpone
  • 40 g rucola
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:

Pureer de tomatenblokjes, paprika, knoflook en basilicum tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de mozzarellabolletjes en snijd de ham in lange repen. Meng de truffeltapenade door de mascarpone. Rol het pizzadeeg uit en leg dit op een vel bakpapier. Leg de pizzabodem met het bakpapier naar boven op de barbecue en gril circa 3 minuten knapperig bruin. Haal de bodem van de barbecue en haal het bakpapier eraf. Besmeer de gegrilde kant met de saus en beleg met mozzarella. Leg de pizza op de barbecue en gril 3 minuten tot de mozzarella is gesmolten. Neem de pizza van de barbecue en beleg met ham, truffelmascarpone en rucola.

Gegrilde pizza met rauwe ham en truffelmascarpone - Allerhande


Banaan met chocolade, rum en vanille-ijs

Een heerlijke klassieker als toetje: de barbecuebanaan! Met een vleugje rum en wat vanille-ijs is dit dessert een absolute aanrader. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel chique uit.

Dit heb je nodig:

  • 4 bananen
  • 1 reep chocolade
  • Spiced of donkere rum
  • Ongezouten roomboter
  • Vanille ijs
  • 4 cocktailprikkertjes
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Maak van de aluminiumfolie bootjes waar de bananen in kunnen liggen. Maak een soort luikje van de bovenkant van de bananenschil, rol deze op en zet vast met een cocktailprikker. Snijd de banaan over de lengte en duw de helften wat uit elkaar. Stop de chocolade en klontjes boter in de banaan. Besprenkel met wat rum. Leg de bananen in het bootje op de barbecue. Wanneer de bananen bruin zijn en de vulling pruttelt, zijn ze klaar. Dit zal circa 20 minuten duren. Serveer de bananen met een bolletje vanille-ijs.

BBQ Banaan met chocolade en rum, zo maak je het het!


Marshmallow-aardbeienspies

En natuurlijk voor de kinderen een marshmallowspies. Probeer eens in combinatie met aardbeien, daar zijn ze dol op!

Dit heb je nodig:

  • 8 verse aardbeien
  • 1 takje munt
  • 12 marshmallows
  • 4 satéprikkers

Bereidingswijze:

Rijg aan elke spies om en om drie marshmallows en twee aardbeien. Hang ze boven de barbecue totdat de marshmallows rondom bruin zijn. Strooi een klein beetje munt over de marshmallow-aardbeienspiesen om het af te maken.

 

BBQvideo: Marshmallow-aardbeienspies van de BBQ