Eva Logo
getroffen, coronacrisis, geld
22 juli 2020 in Hoofd & hart

Dina-Perla werd zwaar getroffen door de coronacrisis

Als gevolg van het coronavirus, zijn veel ondernemers gedupeerd. Dina-Perla Portnaar was één van hen. In één klap 35.000 zag ze euro voor haar ogen verdampen. Voor de ondernemersregeling vanuit de overheid kwam ze niet in aanmerking. “Ik ben door veel angsten gegaan.”

Dina-Perla heeft al vijftien jaar een eenmanszaak. “Vroeger werkte ik in de journalistiek, ik maakte radio, deed vertaalwerk en marketing en communicatie. Frans is mijn moedertaal en Engels beheers ik goed, waardoor ik in heel de Benelux aan opdrachten kan komen.” Sinds 2016 richt ze zich op drie pijlers: het verhuren van lodges, marketing en communicatie en het schrijven en spreken over persoonlijke groei.

“Ik ben nu 35, maar heb een hele intense en pittige levensgeschiedenis achter de rug. Sinds 2012 heb ik een belangrijke verandering ondergaan. Ik begon mijn kennis te delen, door te spreken over persoonlijke groei en boeken uit te brengen,” vertelt Dina-Perla. Ze heeft onder andere een autobiografie gepubliceerd.

2020 zou hét jaar worden waar ze al zo lang naar had uitgekeken, na al die jaren hard werken. Het zou het jaar worden waarin ze haar marketing- en communicatieopdrachten weer rustig zou gaan opbouwen na een korte pauze, terwijl ze zou gaan doen waar haar hart van sneller klopt: lodges verhuren in haar huis, om daar een basiskomen uit te halen en doorgaan met schrijven. Ze had net een scheiding achter de rug, na een relatie van achttien jaar.

Meisjesdroom

“Mijn shared home hotel, naast het Museumplein in Amsterdam, is echt een meisjesdroom. Ik voldoe ook aan de nieuwste regels voor de vergunning van de komende acht jaar. Ik heb geïnvesteerd in luxe matrassen en beddengoed. Mijn plan was om mij vervolgens weer te focussen op marketing en communicatie en de continuïteit daarvan te waarborgen. Als ik kijk naar mijn eenmanszaak, is marketing en communicatie mijn vak, ik ben er goed in en er zit veel passie in. Persoonlijke groei is een roeping, gekoppeld aan een enorme levensgeschiedenis. Die roeping zal ik toch moeten beantwoorden.

Het verhuren van lodges is het hart van mijn werkende leven. Er iets niets wat mij zo gelukkig maakt als mooie gesprekken voeren met mensen van over de hele wereld. Reizen, is in mijn optiek een mensenrecht. Ik zou niet in een wereld willen leven waarin we niet vrij zijn om als wereldburger de wereld over te gaan. Ik zou onze toekomstige generaties de gevolgen daarvan bovendien niet gunnen.”

‘Alles kon via tussenpartijen kostenloos worden geannuleerd’

Haar geluk kon niet op, de boekingen stroomden binnen en voor ze het wist, had ze een gepland jaarinkomen van 35.000 euro. Toch had ze er geen goed gevoel bij. “Ik merkte in januari van dit jaar al dat ik onrustig was en dat ik dat gevoel niet goed kon plaatsen. Meestal heb ik door wat er aan de hand is, maar dit keer kon ik er de vinger niet op leggen. Ik kreeg allerlei boekingen, maar het klopte gewoon niet.” Toen COVID-19 zich verspreidde, ging het razendsnel. “Ik heb die 35K letterlijk in één klap zien verdampen voor mijn ogen. In maart werd alles geannuleerd. Het ergste is dat dat kosteloos kon, via tussenpartijen die het contract teniet hebben gedaan.”

“Als ondernemer kwam ik echt met lege handen te staan,” vertelt ze. Voor de coronauitkering voor ondernemers vanuit de overheid, kwam ze niet in aanmerking. “In mijn situatie was het een complete herstart van mijn leven, ik moest letterlijk opnieuw beginnen.” Angsten kwamen terug, die te herleiden zijn naar vroeger. “Ik heb een moeilijke start in mijn leven gemaakt, waarin ik onder andere armoede heb ervaren. Toen heb ik mij voorgenomen, dat wat er ook gebeurt, ik geen uitkering wil ontvangen. Ik wil mij altijd kunnen redden. Waar ik vandaan kom, wil ik nooit meer. Toen dit zich in maart afspeelde, ben ik door enorme angsten gegaan, financieel, maar ook qua gezondheid, omdat ik binnen moest blijven met een immuunsysteem dat niet al te best is.”

Belangrijke lessen

Een aantal maanden verder begint ze er langzaam bovenop te komen. Ze heeft drie belangrijke lessen geleerd. “COVID-19 heeft als het ware een vergrootglas gelegd op wat ik eigenlijk diep in mijn hart al wist. Tegenwoordig is het gelukkig steeds normaler om verschillende dingen te doen. Het inzicht is doorgedrongen dat een mens veelzijdig is en niet één pad hoeft te bewandelen. Luister naar je eigen stem en laat je niet beïnvloeden door anderen. Doordat ik dat gedaan heb, kan ik nu makkelijk terugschuiven naar marketing en communicatie en het op die manier redden.”

De tweede les die ze wil delen, is dat je je moet omringen met mensen die het goede met je voor ogen hebben. “Besteed geen aandacht aan mensen die je laten stikken, in mijn geval waren dat vakgenoten. Laat klanten gaan als ze niet bij je passen, ‘take it or leave it’.”

Als derde wil ze meegeven, dat het belangrijk is om te weten wat je waard bent en daar voor te gaan. “Ik ben nu weer mijn plekje aan het vinden. Het is heerlijk om weer bezig te zijn, maar ik neem mijzelf niet in de maling. Ik ken mijn waarde. Al moet je soms tijdelijk projecten doen die minder goed bij je passen, het is belangrijk om jezelf zeker niet verliezen, het moet niet ten koste gaan van jezelf. Uiteindelijk kom je er wel.”

Op de juiste weg

Ze kijkt er positief op terug. “Stel, dit was niet gebeurd, dan had ik voor het eerst in mijn leven een fase gehad waarin ik niet hoefde te strijden, maar rustig mijn eigen ding kon doen. Dat is jammer, maar aan de andere kant is het iets om dankbaar voor te zijn. Het laat zien waartoe je in staat bent. Langzaam ervaar ik weer plezier, vreugde en rust. Ik zit in een soort flow en ben nieuwsgierig. Dat zijn de signalen dat je op de juiste weg zit, juist in een tijd waarin het zo chaotisch en onzeker is en veel mensen terugvallen in angst en oud zeer, zijn dat de tekenen dat je er bovenop komt. Je kunt die grote berg niet in één keer beklimmen, kijk ook naar de kleine stappen die je zet. We can do this.”

Lees ook: ‘Het is mijn persoonlijke uitdaging om met een bruidspaar te kijken naar wat nog wél kan’