Eva Logo
18 augustus 2020 in Hoofd & hart

Marieke durft geen coronatest te doen

Hoewel in absolute getallen steeds meer mensen een coronatest doen, luidde de GGD enkele weken geleden de noodklok over de afgenomen testbereidheid. Mensen vinden de test onnodig, omdat ze hun klachten toeschrijven aan bijvoorbeeld hooikoorts. Ook is er angst voor een verplichte quarantaine. NieuwLicht redacteur Marieke vraagt zich af of er niet nog iets anders meespeelt: angst voor de oncomfortabele coronatest. Zelf krijgt ze al weke benen en zweethanden bij de gedachte aan een staaf diep in haar neus.

Om gelijk met een disclaimer te beginnen: ik heb geen klachten en heb de afgelopen maanden geen klachten gehad. Van onverantwoordelijk gedrag is geen sprake. Maar ik durf niet te garanderen dat dat zo blijft. De reden: ik ben doodsbang voor de coronatest. Zo erg dat ik me afvraag of ik er ooit vrijwillig een zou ondergaan. Een staafje in mijn keel dat lukt nog wel, maar een voorwerp diep in mijn neus richting hersengebied; no way. Als ik hieraan denk, breekt het angstzweet me letterlijk uit. 

Schaamte voor mijn kinderlijke angst

En ja, ik schaam me voor deze haast kinderlijke angst. Ik weet dat ik mezelf moet vermannen en dat er veel ergere onderzoeken zijn. Dat er mensen sondes hebben en heel wat akeligere dingen meemaken. Maar de gedachte aan een voorwerp diep in mijn neus, maakt me letterlijk draaiierig van angst. En het lukt me niet om dat te relativeren...