Eva Logo
Tien wereldvrouwen die wij bewonderen
22 september 2020 in Hoofd & hart

Vrouwelijk leiderschap: tien wereldvrouwen die wij bewonderen

In Eva 9 staat het thema dienen centraal. In dit artikel lees je over drie powervrouwen die ons iets leren over dienend leiderschap. Maar er zijn nog veel meer vrouwelijke leiders van wie wij onder de indruk zijn! Daarom zijn hier tien voorbeelden van wereldvrouwen die ons inspireren.

De Finse premier Sanna Marin is met haar 34 jaar de jongste minister-president ter wereld. Haar vijfpartijencoalitie wordt voorgezeten door vijf vrouwen. En ja: ze combineert haar baan met het moederschap. 

D66-minister Sigrid Kaag en beoogd lijsttrekker slaagde met vlag en wimpel voor de loodzware klus als leider van de VN-missie voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Barack Obama stuurde haar een persoonlijke bedankbrief. (Kijktip: de aflevering van Adieu God met Sigrid Kaag van 15 juli 2019.)

De succesvolle Britse advocaat Polly Higgins pleit als succesvolle ‘advocaat van de aarde’ voor een internationale ecocidewet, die schendingen van ecosystemen strafbaar maakt.

De Ierse Mary Robinson streed als eerste vrouwelijke president van Ierland voor een ‘inclusief’ Ierland en opende haar presidentiële woning voor vele minderheden. Nu vecht ze met haar eigen stichting voor de slachtoffers van klimaatverandering.

De succesvolle Iraanse rechter Shirin Ebadi werd uit haar ambt verwijderd vanwege haar geslacht en vecht sindsdien voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Als eerste moslimvrouw ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Onze eigen Mabel van Oranje zet zich onvermoeibaar in voor de mensenrechten en strijdt met haar stichting Girls not brides voor de afschaffing van het kinderhuwelijk. Ze was de allereerste directeur van The Elders, de club van wijzen opgericht door Nelson Mandela.

Talkshowkoningin Oprah Winfrey is een moeder voor velen, maakt heftige thema’s als postnatale depressie en seksueel misbruik bespreekbaar en geeft financiële steun aan families in nood.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen wist met haar daadkrachtige optreden het aantal coronabesmettingen in haar land historisch laag te houden, door de ‘pijnlijke lessen’ na de SARS-uitbraak niet in de wind te slaan. 

De Amerikaanse senator Kamala Harris is de running mate van presidentskandidaat Joe Biden. Biden beschrijft haar als ‘onbevreesde strijder voor de gewone mens. Met haar felle debatstijl en doortastende houding maakt ze zich hard voor raciale gelijkheid en een einde aan politiegeweld.

De Nederlandse Carola Schouten is naast vicepremier ook minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en alleenstaande moeder. Ze worstelde zich met succes door verschillende fraudezaken in de boerensector. Recent maakte ze indruk met haar open en kwetsbare houding tijdens een interview bij het programma Zomergasten.

Natuurlijk zijn alle vrouwen powervrouwen, en kunnen er nog veel meer namen aan dit lijstje met dienende vrouwen toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld ook aan de vrouwen die in de maatschappij niet of weinig gezien worden. We komen ruimte te kort om iedereen op te noemen, daarom aan jou de vraag: welke vrouw is jouw inspiratiebron?

In Eva 7 lees je nog veel meer over vrouwelijke wereldleiders. Geen Eva meer missen? Neem nu een abonnement met korting!

Lees ook: ‘Wat deze drie wereldvrouwen ons leren over dienend leiderschap’