Eva Logo
Bietenburgers
3 december 2020 in Uit & thuis

Bietenburgers

Burgers van bieten? En dan ook nog 15 stuks? Dit heeft te maken met het gewicht van de zakjes voorgekookte bietjes uit de supermarkt. Deze burgertjes zijn ook ideaal om enige dagen in de koelkast te bewaren en zeer geschikt om in te vriezen.
Vegetarisch High Bietenburgers

Ingrediënten

• 500 gram voorgekookte rode bieten (goed uit laten lekken en enigszins droogdeppen met keukenpapier)
• 1 rode ui
• 2 teentjes knoflook
• 300 gram voorgekookte linzen
• 100 gram havermout
• 1 theelepel gerookt paprikapoeder
• 1 theelepel gemalen komijnzaad
• 1 losgeklopt ei (of 1 eetlepel gebroken lijnzaad / chipzaad indien vegan)
• zout en peper
• geroosterde volkoren boterhammen (evenveel boterhamrondjes als bietenburgers)
• spinazie (ongeveer 5 blaadjes per burger)
• augurkjes in de lengte in dunne plakjes gesneden (1 augurk per broodje)
• 3 eetlepels mayonaise
• verse dille

Bereidingswijze

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius (hete lucht).
  3. Snijd de bieten en de ui in stukken en doe ze in de keukenmachine.
  4. Voeg daarbij de knoflook en 2/3 van de linzen.
  5. Meng dit tot een fijn geheel zodat er geen stukjes biet meer zijn.
  6. Doe het bietenmengsel in een kom en meng het goed met de kruiden, losgeklopt ei, 1/3 linzen en havermout.
  7. Laat dit mengsel ongeveer een half uurtje staan zodat alle vocht door de havermout opgenomen kan worden en het een stevig geheel wordt.
  8. Vorm kleine burgers met je handen of gebruik een uitsteekvorm en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Bak de burgers in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar. 
  10. Rooster ondertussen de volkoren boterhammen en steek twee cirkels van dezelfde maat als de burger uit het brood.
  11. Snijd de augurken in de lengte in dunne plakjes.
  12. Meng de mayonaise met de verse dille.
  13. Was de spinazie en dep droog.
  14. Besmeer de uitgestoken rondjes geroosterde boterhammen met de dille-mayonaise. Beleg er één met enkele blaadjes spinazie en leg er een bietenburger op. Leg vervolgens dakpansgewijs de gesneden augurk erop en dek af met het andere rondje toast. Steek er ten slotte een leuke prikker in.

Enjoy!

Lees ook: Chocoladekoekjes met rogge en tahin

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra
Met dank aan Your Daily Teacup