Eva Logo
Vegetarische High Tea Chocolade koekjes
4 december 2020 in Uit & thuis

Chocoladekoekjes met rogge en tahin

Het oorspronkelijke recept komt van de site van Green Kitchen Stories. Hier en daar hebben we het wat aangepast. Zo geven de dadels en de chocolade genoeg zoetigheid en hoef je echt geen suiker meer toe te voegen. Ook het gebruik van eieren hebben we achterwege gelaten. Een alternatief in de vorm van gebroken lijnzaad, gemengd met water, werkt in dit recept prima. Je kunt ook chiazaad gebruiken in dezelfde verhouding.
Vegetarisch High Tea Chocolade koekjes

Ingrediënten

• 125 gram volkoren roggemeel
• 100 gram volkoren boekweitmeel
• 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
• snufje zout
• 100 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
• 100 gram tahin (sesampasta)
• 8 dadels zonder pit (10 minuten geweekt in heet water)
• 2 eetlepels lijnzaad gemengd met 5 eetlepels water (óf 2 eieren)
• 150 gram grof gehakte pure chocolade
• sesamzaad voor de garnering

Bereidingswijze

  1. Bekleed een grote of twee kleine bakplaten met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  3. Meng in een kom de zogenaamde droge ingrediënten, dus roggemeel, boekweitmeel, bakpoeder en het snufje zout.
  4. Maak in de keukenmachine van de boter, dadels, tahin en het geweekte lijnzaad een mooie luchtige massa.
  5. Meng het botermengsel met het meelmengsel en doe er ook de chocolade door.
  6. Vorm van het deeg ronde balletjes (ongeveer 45 gram per stuk) en duw het balletje in de sesamzaadjes (wanneer het deeg iets te droog is om mooie balletjes te rollen voeg dan een paar druppels water bij en kneed voorzichtig even door).
  7. Leg de deegballetjes op de bakplaat en duw ze wat plat.
  8. Plaats de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven, tot de koekjes aan de randen bruin kleuren.
  9. Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster, zodat ze uitharden.
  10. Serveer de koekjes met een kop verse thee.

Enjoy!

Lees ook: Kaneelcake met stoofpeertjes

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra
Met dank aan Your Daily Teacup