Eva Logo
Scones met fruitbeleg & clotted cream
15 december 2020 in Uit & thuis

Scones met fruitbeleg & clotted cream

Bij een beetje chique thee horen uiteraard scones: die heerlijke, een beetje droge cakebroodjes besmeerd met een flinke dot clotted cream en belegd met fruitbeleg of jam.
Scones met fruitbeleg & clotted cream

De clotted cream kun je in een grote supermarkt vaak wel krijgen. En anders maak je hem heel eenvoudig zelf door vijf delen crème fraîche te mengen met vier delen mascarpone.

Probeer voor de zoete toon eens fruitbeleg (in plaats van jam). Fruitbeleg bevat ongeveer 70 procent fruit in combinatie met ingedikt fruitsap in plaats van suiker (op het potje moet dan ‘fruitbeleg’ staan).

Bak de scones niet te ver vooruit, want vers en net uit de oven zijn ze het lekkerst.

Ingrediënten

• 225 gram tarwemeel gebuild
• 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
• 25 gram fijne kristalsuiker
• 60 gram boter
• 75 ml karnemelk
• snufje zout

Bereidingswijze

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht).
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom (waar je straks ook nog makkelijk twee handen bij in kunt steken).
  4. Snijd de koude boter in stukjes boven het meelmengsel en meng voorzichtig zodat alle klontjes boter bedekt zijn met een laagje meel.
  5. Kneed dan nu met je handen in de kom de boter met meel snel tot een grof ‘zand’. Het gaat het makkelijkst door alles een beetje langs elkaar te wrijven.
  6. Giet de karnemelk erbij en maak er, vooral ook weer snel, een bol deeg van.
  7. Rol het deeg op een met meel bestoven werkplek uit tot ongeveer vingerdikte.
  8. Steek met een scone-uitsteekvorm of een borrelglas de scones uit het deeg en leg ze op de bakplaat.
  9. Bestrijk de scones voor een mooi bruine toplaag met een beetje (karne)melk.
  10. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Laat de scones een beetje afkoelen. Pak er alvast eentje en ruik er eerst even aan. Lekker hè? Smeer er een laagje crème en fruitbeleg op, geniet en proef. Een beetje kok proeft immers altijd voordat hij uitdeelt aan de gasten.

Smullen maar!

Lees ook: Geroosterde volkoren bietenburgers

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra
Met dank aan Your Daily Teacup