Eva Logo
Moeilijke jeugd
29 januari 2021 in Ik ben

Een moeilijke jeugd en slecht huwelijk hebben Floor gevormd

Door haar moeilijke jeugd werd Floor* (30) op dertienjarige leeftijd depressief. Zij trouwde op jonge leeftijd met een man die zij dacht te kennen, maar die na hun trouwdag plotseling sterk veranderde. Toch hebben deze zware jaren haar gevormd tot de liefdevolle moeder en vrouw die zij nu mag zijn.

“Mijn jeugd was verre van normaal. Ik zou het zelfs kunnen samenvatten als zeer ongelukkig”, begint Floor haar verhaal. “Mijn moeder heeft een erg nare jeugd gehad. Dit heeft zij nooit kunnen verwerken. Hierdoor vond zij het moeilijk om op de juiste manier voor haar eigen kinderen te zorgen.”

Floor beseft dat haar moeder haar jeugd heeft geprojecteerd op haar kinderen, maar ze heeft haar dankzij de liefde van God vergeven. “Ik neem het mijn moeder niet langer kwalijk dat zij mij geen liefde kon geven. Dat neemt niet weg dat het gemis van moederliefde mij veel pijn heeft gedaan in mijn jeugd. Op mijn dertiende zat ik zo in de knoop met mezelf dat ik erg depressief was niet meer wilde leven.”

Weggestuurd

Om zelfmoord te voorkomen schakelden haar ouders professionele hulp in. “Ik kwam in een instelling terecht. God bracht daar de juiste mensen op mijn pad en na twee jaar was mijn depressie volledig verdwenen.” Floor vertelt dat zij sindsdien nooit meer depressief is geweest of medicatie nodig heeft gehad. “Ik zie dat als een wonder van God.” Na de twee jaar in de instelling trekt Floor weer bij haar ouders in. Na amper twee weken stond haar echter een nare verrassing te wachten. “De hulpverlener die het natraject verzorgde kwam met een bedrukt gezicht mijn kamer binnen en vertelde mij dat mijn ouders iets tegen mij wilden zeggen. Tot mijn schrik vertelden zij dat ik thuis niet langer welkom was.”

‘Bittere gevoelens vergiftigen een mens’

Haar moeder had een zelfmoordpoging gedaan en gaf Floor hiervan de schuld. “Ze trok het niet dat ik weer thuis was komen wonen. Dit was een klap in mijn gezicht, want ik deed enorm mijn best. Inmiddels weet ik dat het niet aan mij lag en begrijp ik dat mijn moeder door haar verleden was vastgelopen. Ze was zo verbitterd geraakt dat zij niet op een normale manier met mij om kon gaan. Dit heeft mij door de jaren heen gevormd en ik heb geleerd dat het belangrijk is om bittere gevoelens geen plaats te geven, want dit vergiftigt een mens.”

Onverstandige keuze

Tot haar opluchting mocht Floor bij haar persoonlijk begeleider van de instelling wonen. “Toen hij hoorde dat ik per direct mijn huis moest verlaten, kwam hij mij meteen ophalen. Hij en zijn vrouw hadden zelf geen kinderen en besloten mij liefdevol onderdak te bieden tot ik drie jaar later op kamers ging.”

Op zeer jonge leeftijd trouwde Floor. “Ik kreeg al snel door dat dit een onverstandige keuze was, omdat de man met wie ik was getrouwd een totaal andere man bleek te zijn dan de man met wie ik verkering had gehad. Omdat ik mijn huwelijksbelofte erg serieus nam en niet wilde scheiden, probeerde ik op alle mogelijke manieren nog iets van ons huwelijk te maken.”

Tijdens deze donkere periode in haar leven ging Floor naar een tiendaagse conferentie onder leiding van Herman Boon. “Ik ging op zoek naar wie God voor mij was en hoe ik om moest gaan met de moeilijke omstandigheden waarin ik zat. Op dag drie van de conferentie kwam er een wildvreemde vrouw naar mij toe. Ze legde haar hand op mijn buik en zei: ‘Je moederschoot zal gezegend zijn en je zult een goede moeder worden.’ Zo plotseling als ze opdook, zo plotseling was ze weer weg. Ik stond perplex. Het voelde niet fijn dat iemand ongevraagd aan mijn buik zat en ik was verward door wat ze tegen mij had gezegd. Op dat moment was ik niet met kinderen bezig, mijn huwelijk was erg slecht en ik zat midden in een burn-out, dus ik zette haar opmerking gauw aan de kant.”

Onvruchtbaar

''Een half jaar later besloten Floor en haar – inmiddels – ex-man, ondanks de moeizame relatie die zij hadden, voor een zwangerschap te gaan. “Mijn cyclus kwam maar niet op gang en na vier maanden werd in het ziekenhuis duidelijk dat ik geen eisprong had en niet op de natuurlijk wijze zwanger zou kunnen worden. De arts zei dat zelfs met medische hulp de kans nihil zou zijn. Deze opmerking resoneerde nog lang na in mijn hoofd. Het medische traject dat ik moest ondergaan was loodzwaar. Doordat de basis van ons huwelijk wankel was, waren de hormonale veranderingen die ik onderging funest voor ons huwelijk.''

Ondanks de medische hulpmiddelen werd Floor niet zwanger. “Ik besefte achteraf dat dit bescherming van God was. Zijn plan met mijn leven stond al lang vast en ik ben dankbaar dat er geen kinderen zijn geboren in mijn eerste huwelijk.” De situatie tussen Floor en haar man werd onhoudbaar en een scheiding was onafwendbaar. “Er zijn grote wonden geslagen in deze tijd. Het ging van kwaad tot erger tussen ons. Helaas zijn wij niet vriendschappelijk uit elkaar gegaan en moest ik opnieuw door een loodzware periode. Ik dacht dat mijn jeugd vreselijk was, maar mijn huwelijk en de daaropvolgende scheiding was de meest donkere periode in mijn leven.”

Liefde

Na haar scheiding vertrouwde Floor niemand meer. “Na alles wat ik had meegemaakt was ik erg terughoudend. Toch ontmoette ik op een dag een man die zoveel rust uitstraalde dat ik weer vertrouwen in de liefde kreeg. De vonk sloeg over en het voelde als thuiskomen bij Bart*. Ik zie dit als Gods leiding.”

Niet lang nadat zij een relatie met Bart kreeg, raakte Floor zwanger. “Ik was perplex. Na jaren niet ongesteld te zijn geweest en te horen te hebben gekregen dat ik zonder medische hulpmiddelen nooit zwanger zou kunnen worden, was ik toch zwanger geraakt. Ik heb in die tijd vaak teruggedacht aan de woorden van de vrouw op de conferentie. Helaas kreeg ik een miskraam, maar niet lang daarna raakte ik opnieuw zwanger. Dankzij Bart kreeg ik weer vertrouwen in een huwelijk en niet lang daarna trouwden wij met elkaar.”

‘Mijn ongeluk is veranderd in geluk’

“Ik geloof dat God mij tijdens de moeilijke jaren heeft geholpen. Hij heeft mijn leven ten goede veranderd”, weet Floor. “Alleen dankzij de hulp van God ben ik deze jaren doorgekomen. Hij heeft mij laten zien dat Hij groter en sterker is dan wie dan ook. Alle narigheid en pijn van mijn liefdeloze jeugd en mijn stukgelopen huwelijk heeft Hij omgekeerd in geluk. Ik ben God enorm dankbaar dat ik mijn kinderen wél moederliefde kan geven. Dankzij Zijn liefde voor mij, weet ik wat ouderliefde is.“

Floor wil tot slot nog meegeven dat hoe donker het ook is in om je heen en hoe uitzichtloos de omstandigheden ook zijn, God alles zal laten meewerken ten goede. “Ik geloof niet dat God narigheid in het leven van een mens geeft, want Hij heeft het beste met ons voor. Ik geloof dat God erbij is in moeilijke omstandigheden. Hij helpt je om tot het doel te komen dat Hij met je leven in gedachten heeft.”

Lees ook: Petrina Haak (32) is een KOPP kind (Kind van Ouder met Psychische Problemen)

* De namen in dit artikel zijn gefingeerd.