Eva Logo
29 maart 2021

Broodhaantje

Het broodhaantje is de perfecte aanvulling voor elke paaslunch of paaspicknick.

Dit heb je nodig (5 à 6 stuks)

•    500 gram gebuild tarwemeel (gezeefd volkoren meel, verkrijgbaar bij de biowinkel)
•    7 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
•    250 milliliter lauwe melk
•    30 gram boter op kamertemperatuur
•    10 gram zout
•    10 gram suiker

Zo maak je het: 

•    Pak een grote kom en doe daarin het meel. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de lauwe melk en het gist in. Bij het gebruik van verse gist de gist eerst verkruimelen. 
•    Voeg, wanneer de gist enigszins is opgelost, boter, zout en suiker toe. 
•    Werk nu langzaam van binnenuit de ‘meelberg’ naar buiten toe en meng alle ingrediënten goed met elkaar. 
•    Kneed het mengsel flink totdat er een zacht en vooral soepel deeg ontstaat. 
•    Maak van het deeg een mooie bol en leg deze in een kom bedekt met een schone theedoek op een warme plek. Hier kan het deeg rusten en rijzen. 
•    Zodra het deeg dubbel zo groot is, mag het uit de kom. Kneed het voorzichtig tot een nieuwe bol.
•    Verdeel dit in 5 of 6 gelijke stukken deeg, al naargelang de grootte van de haantjes. 
•    Vorm van de deegstukken haantjes door een soort worst te rollen met in het midden een verdikking. Buig beide uiteinden van de deegworst naar boven. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
•    Laat het deeg weer rijzen onder een doek. Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C (hetelucht). 
•    Knip, zodra de ‘deegworsten’ gerezen zijn, met een schaar de staart, kam en eventueel de vleugel. Bak vervolgens in 15-20 minuten de haantjes gaar. 
•    Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. 
 

In Eva 3 vind je nog meer recepten voor een overheerlijke paaspicknick. Neem nu een abonnement op Eva of bestel een los nummer.

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra