Eva Logo
29 maart 2021

Empanadas

Gevuld met een kwarteleitje om het paasgevoel af te maken, zijn empanadas een typisch paasgerecht.

Dit heb je nodig (12 stuks): 

Deeg
•    200 gram gebuild tarwemeel (gezeefd volkoren meel, verkrijgbaar bij de biowinkel)
•    80 gram (gras)boter of plantaardige variant
•    100 ml water
•    scheutje olijfolie
•    snufje zout

Vulling 
•    12 kwarteleitjes
•    1 ui
•    1 flinke teen knoflook
•    100 gram kikkererwten uit blik/pot
•    5 zongedroogde tomaatjes op olie (in dunne reepjes)
•    2 eetlepels geroosterde zonnebloempitten
•    3 flinke handen spinazie
•    1 theelepel gerookte paprikapoeder
•    1 theelepel gemalen komijnzaad
•    scheutje olijfolie
•    peper en zout

Zo maak je het: 

•    Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze tot een soepel deeg. Vorm van het deeg een platte bal en wikkel deze in vershoudfolie. Laat een uur in de koelkast rusten.

•    Breng een pannetje water met zout aan de kook. Doe er dan voorzichtig de kwarteleitjes in en laat drie minuten koken. Laat de eitjes daarna in koud water schrikken en pel ze. 
•    Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en fruit hierin het uitje. Voeg vervolgens de knoflook en de reepjes zongedroogde tomaatjes toe. 
•    Voeg, zodra dit begint te geuren, de kruiden en de kikkererwten toe. Meng en verwarm dit alles op een laag vuur. Voeg vervolgens de geroosterde zonnebloempitten toe en draai het vuur uit. 
•    Doe de spinazie bij het mengsel in de pan en laat het slinken in de hitte van dit mengsel. 
•    Laat het geheel afkoelen.

•    Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier.  
•    Na een uur mag het deeg uit de koelkast om uitgerold te worden op een met bloem bestoven aanrechtblad. Steek met een glas of een ronde koekjesvorm twaalf deegcirkels uit. 
•    Neem een deegrondje in de hand en vul het rondje met een kwarteleitje en ongeveer een eetlepel van de vulling. Vouw het deeg vervolgens dubbel en zorg dat de randen goed vastzitten. Dit kan door voorzichtig om te vouwen of met een vork de randjes aan te drukken. Bak de empanadas in ongeveer 15-18 minuten lichtbruin.

Je kunt ze daarna direct serveren, bijvoorbeeld met een heerlijke rabarberchutney.

In Eva 3 vind je nog meer recepten voor een overheerlijke paaspicknick. Neem nu een abonnement op Eva of bestel een los nummer.

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra