Eva Logo
11 maart 2021 in Rouwverwerking

Tara en Nick in gesprek over het gemis van hun overleden vader

Hoe voer je een gesprek over een intiem en heftig onderwerp als gemis? Nick en Tara, broer en zus, hebben hun vader op jonge leeftijd verloren. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat het gemis van hun vader.

‘Thee?’ Nick staat midden in zijn woonkamer in Alkmaar. ‘Dan zet ik even de fluitketel op.’ Lachend: ‘Ja, ik houd van retro.’ Terwijl Nick in de keuken het water aan de kook brengt, nestelt Tara, zijn jongere zus, zich op de bank. Op tafel ligt een paars doosje met gesprekskaartjes, van het EO-platform Ik mis je, die helpen het gesprek over rouw en gemis te voeren. Het is inmiddels tien jaar geleden, dat hun vader is overleden, maar in hun leven nog altijd een actueel onderwerp.

Met de gesprekskaartjes als leidraad bespreken ze hun ervaringen over rouw. Terwijl Nick op de bank ploft nadat hij de thee heeft ingeschonken, pakt Tara het eerste kaartje.

Hoe heeft het gemis jou veranderd?

Nick: ‘Poeh, heb je even. Het heeft bijna alles veranderd!’
Tara: ‘Er is letterlijk een before and after het overlijden.’
Nick: ‘Dat herken ik. Het is een mijlpaal in mijn leven. Vanaf dat moment ben ik heel anders naar het leven gaan kijken. Ik ben veel meer gaan plannen waar ik met mijn leven naar toe wil, ik ben in één klap volwassen geworden, voor zover dat kan.’
Tara: ‘De grootste verandering in mijn leven is dat ik opeens mijn eigen keuzes moest maken. Voorheen was papa altijd degene die dat deed. Nu moest ik het zelf doen, maar ik had geen idee hoe! Ik vond dat heel eng.’
Nick: ‘Ja! Na zijn overlijden dacht ik ook bij elke grote keuze, wat zou hij doen?’
Tara, grinnikend: ‘Ik kon niet eens een Xbox kopen, zonder dat ik dacht: kan ik dit wel doen? Ik moet hem bellen!’
Nick: ‘Het gold inderdaad ook voor kleinere keuzes. Voor zijn overlijden was ik veel meer onbezonnen. Nu niet meer, of in elk geval minder, ik pak dingen serieuzer aan.’

Terwijl Tara in haar thee roert, pakt Nick een volgend kaartje.

Lees het hele gesprek van Nick en Tara bij de collega's van Ik mis je.