Eva Logo
5 april 2021 in Uit & thuis

Smullen! De allerlekkerste karamelrecepten

Vandaag is het wereld karameldag! Een mooie reden om een aantal lekkere karamelrecepten te delen. Van karamelsaus die je over alles heen kan schenken tot heerlijke karamel-fudge cheesecake. Loopt het water je al in de mond?

Karamelsaus

Dit heb je nodig:

  • 50 ml. water
  • 200 gr. suiker
  • 175 ml. slagroom
  • 20 gr. boter, op kamertemperatuur
  • snuf (zee)zout

Zo maak je het:

  • Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat. 
  • Verwarm ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt. 
  • Voeg, als de karamel goudbruin is, de warme room toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf de massa rustig doorroeren tot het een gladde saus is. 
  • Haal de saus van het vuur, voeg de boter en een snuf zout toe en roer nog even goed door. Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan. 
  • Serveer de saus (lauw)warm of koud.

Bron: rutgerbakt.nl/basisrecepten/karamelsaus-recept/
 

Blondies met karamel

Dit heb je nodig:

  • 200 gr. bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gr. ongezouten roomboter
  • ½ theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 150 gr. suiker
  • 2 eieren
  • 50 gr. lichte basterdsuiker
  • 200 gr. witte chocolade
  • Karamel
  • 40 gr. suiker
  • 15 ml. water
  • 50 ml. slagroom

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven op 180 graden. 
  • Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. 
  • Hak de witte chocolade fijn in wat kleinere en grotere stukken en bewaar in de koelkast. 
  • Doe de twee soorten suiker en het zout in een kom en meng door elkaar.
  • Smelt de boter zachtjes en giet daarna al roerend in de kom bij de suiker. 
  • Mix de twee eieren er bij totdat het een egaal mengsel is. 
  • Meng de bloem, bakpoeder en baking soda in een kom en zeef daarna bij het natte mengsel. 
  • Mix het samen totdat alles goed gemengd is.
  • Schep alle witte chocolade erdoor. 
  • Giet het mengsel in de bekleedde bakvorm. 
  • Bak de blondies 35 min in de oven. 
  • Laat de blondies nog tien min met de ovendeur open in de oven staan. 
  • Laat ze daarna afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Doe de suiker met het water in een pannetje en breng aan de kook, roer niet! 
  • Als de bellen lichtbruin beginnen te kleuren haal je het pannetje van het vuur en klop je de slagroom erdoor. 
  • Giet de karamelsaus over de blondies.

Bron: www.leukerecepten.nl/recepten/blondies-met-karamel/
 

Karamel fudge cheesecake

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 100 gr. boter
  • 250 gr. Roomboterkoekjes

Voor de fudge:

  • 300 gr. suiker
  • 125 ml. slagroom
  • 50 gr. honing
  • 20 gr. cacaopoeder
  • 35 gr. koude boter

Voor de roomkaasvulling:

  • vanillestokje
  • 35 gr. boter
  • 900 gr. zachte roomkaas
  • 115 gr. crème fraîche
  • 5 eieren
  • 250 gr. suiker
  • 30 gr. bloem

Voor garnering:

  • 1 el. Poedersuiker

Overige benodigdheden:

  • springvorm van 21 cm.
  • bakpapier
  • boter om in te vetten
  • suikerthermometer

Zo maak je het:

Bodem

  • Smelt de boter. 
  • Verkruimel voor de bodem de koekjes en meng met de gesmolten boter. 
  • Vet de springvorm in met een beetje boter, leg een cirkel bakpapier op de bodem en druk de koekkruimels er stevig in. 

Fudge

  • Breng de suiker, slagroom en de honing aan de kook, het liefst in een koperen pan. 
  • Zeef het cacaopoeder erboven, roer goed door en kook tot 117 ºC. Houd de randen vochtig om greinen te voor komen (als een siroop gaat greinen wil dat zeggen dat suikerkristallen zich afzetten tegen de pan). 
  • Haal de karamel van het vuur en voeg de boter toe. 
  • Laat de boter smelten en meng goed door. 
  • Laat de massa afkoelen tot handwarm en giet over de bodem. 
  • Zet in de vriezer tot de roomkaasvulling klaar is. 

Roomkaasvulling

  • Verwarm de oven voor op 130 ºC. 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 
  • Smelt de boter. 
  • Meng de roomkaas en de crème fraîche in de keukenmachine en voeg één voor één de eieren toe. 
  • Meng de suiker, boter en de bloem erdoor. 
  • Schep de vulling op de fudge en bak de cheesecake in circa 3 uur goudbruin en gaar. 
  • Serveer lauwwarm en bestuif met poedersuiker.

Bron: www.24kitchen.nl/recepten/karamel-fudge-cheesecake