Eva Logo
hooikoorts
7 mei 2021 in Lijf & leven

Heb je hooikoorts? Zet je dan maar schrap!

Dit weekend gaat de temperatuur - eindelijk - omhoog. Ook kunnen we zo nu en dan een bui verwachten. Ideaal weer voor gras, dat gaat dan ook lekker bloeien. Niet zo goed nieuws als je hooikoorts hebt. Leg de zakdoeken maar vast klaar.

Omdat de grassen gaan bloeien, stijgt de kans op hooikoortsklachten, melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis en Weeronline. Dat betekent niezen, snotteren en traanogen, voor ruim twee miljoen Nederlanders met hooikoorts.

Kou

Door de kou van de afgelopen weken, begint de graspollenperiode later dan anders. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar ruim drie weken langzamer dan vorig jaar, toen het warmer was en de natuur juist vroeg in bloei kwam. Door de kou vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste klachten ervaren, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Berken

Denk je nu: ik heb al weken last van hooikoorts? Kan. Berken, ook een notoire hooikoortsveroorzaker, begonnen al begin april te bloeien. En door de kou, blijven ze 'lekker lang' bloeien. Niet fijn als je hooikoorts hebt. Ben je allergisch voor berken? Dan kunnen laatbloeiende berken nog ver in mei klachten veroorzaken. En vervolgens nemen de graspollen het dus over. Nog even doorsnotteren dus. En je continu verontschuldigen dat je geen corona hebt, als je middein de supermarkt een niesbui krijgt...

Wat is hooikoorts precies? En, wat kun je er tegen doen? Lees het hier!

Beeld: stockfoto