Eva Logo
Vriendschapscake Herman
18 juni 2021 in Uit & thuis

Liefde gaat door de maag met vriendschapscake Herman

Toen de zoon van Eva-redacteur Marlies uit huis ging, ontving ze Herman van een vriendin om haar af te leiden van deze grote gebeurtenis. Ze voedde Herman op, totdat het ook voor Herman tijd was om uit huis te gaan. Vriendschapscake Herman werd doorgegeven aan collega Hedi.
Herman op dag 1: de kennismaking

Ken je de kettingbrieven van vroeger nog? Vriendschapscake Herman is een creatieve variatie hierop. Want je krijgt hem, zorgt voor hem, en geeft hem weer door! Herman is een desemcake naar een oud recept, gemaakt van een gistdeeg dat je tien dagen lang verzorgt en voedt. Op dag negen deel je Herman op in vijf porties: vier om uit te delen, en één om de een heerlijke kruidige cake van te bakken. In de tijd dat je bezig bent met Herman mag je even stilstaan bij de liefde, jezelf en vriendschappen!

Zo start je vriendschapscake Herman op

Iemand moet natuurlijk de eerste zijn. Je start Herman op met de volgende ingrediënten:

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 7 gram droge gist
  • 225 gram tarwebloem

Los de suiker op in het warme water en roer de gist erdoor. Laat dit even 10 minuten staan, zodat de gist mooi op kan starten. Roer de bloem erdoor tot je een mooi glad beslag hebt: Herman is geboren.

Basisverzorging van Herman

  • Herman wil niet in de koelkast staan, hij houdt van warmte.
  • Doe Herman in een ruimte kom, zodat hij kan groeien.
  • Gebruik geen metalen kom of lepel, daar houdt Herman niet van.
  • Dek hem af met een schone (thee)doek zodat hij kan ademen.
  • Je kunt Herman op non-actief zetten door hem in te vriezen.
De basisverzorging van Herman

Aan de slag!

Dag 1: Je ontvangt Herman (of start hem op), doet hem in een ruime kom en dekt hem af met een doek.

Dag 2: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 3: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 4: Herman heeft trek: geef hem 200 ml melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker.

Dag 5: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 6: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 7: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 8: Roer Herman 2 á 3 keer per dag om.

Dag 9: Herman heeft weer trek: geef hem 200 ml melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker. Nu mag je Herman in 5 gelijke delen opsplitsen. Vier geef je er weg met een kopie van dit recept, en één houd je zelf.

Dag 10: Herman is klaar voor zijn transformatie. Geef hem vandaag:

  • 150 ml olie
  • 250 gr suiker
  • 350 gr bloem
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram gehakte noten en/of rozijnen
  • 100 gram gehakte pure chocolade
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 2 geraspte appels
  • 1 eetlepel kaneel

Verwarm de oven voor op 170 graden (150 graden bij een heteluchtoven). Roer alle ingrediënten nog eens goed door. Vet een cakeblik in en vul deze tot de helft met Hermanbeslag (anders overstroomt hij tijdens het bakken). Plaats hem in de oven en bak Herman gaar in ongeveer 75-90 minuten.

Heb je beslag over? Ik heb het overige beslag van Herman in cupcake-vormpjes gedaan en 20 min gebakken op 170 graden in mijn heteluchtoven, dat werkte ook!

Eet smakelijk!