Eva Logo
Graceland Festival Gerda van Veen
26 juli 2021 in Uit & thuis

Directeur Graceland Festival: 'Het feest gaat door!'

Gerda van Veen (49) is directeur van Graceland Festival, een evenement waar iedereen welkom is. In tegenstelling tot eerdere berichten kan het festival dit jaar tóch doorgaan. Gerda: ''We hebben twee waterdichte scenario`s klaarliggen, dus het feest gaat hoe dan ook door!''

Benieuwd naar de bevlogen directeur achter Graceland Festival gaat Eva in gesprek met Gerda van Veen. Zij groeide op in een gereformeerd gezin in Epe. “De normen en waarden die ik van huis uit meekreeg sloten minder aan bij wie ik ben. Zo had ik onder andere moeite met de standaard rolverdeling van vrouwen.” Gerda verlaat op zeventienjarige leeftijd haar ouderlijk huis om de opleiding Verpleegkunde te gaan doen.” Toch laat zij haar opvoeding niet zomaar achter zich. “Het is altijd een gevecht tegen het stemmetje dat zegt dat hoort niet zo en een verlangen om het toch anders te doen.” Als haar hart tijdens een dienst in een evangelische kerk geraakt wordt, keert ze terug naar God.

Na haar opleiding vaart Gerda gedurende twee jaar mee met de Anastasis van Mercy Ships. “We brachten veel tijd door in Siërra Leone. Die periode heeft impact op mij gehad. De armoede raakte mij en ik leerde veel over mezelf en de wereld. Toch zat ik daar niet op mijn plek.”

GGZ-instelling

“Doordat een vriendin verslaafd raakte aan drugs raakte ik geïnteresseerd in verslavingszorg en besloot ik Social Work te gaan studeren.” Drie jaar later gaat Gerda als ziekenhuis- maatschappelijk werkster in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle werken. “Ik trouwde en verhuisde naar Groningen, waar ik in contact kwam met een aantal politieagenten die een polikliniek voor verslaafden wilden beginnen. Ik besloot mee te doen aan dit initiatief. Dit groeide uit tot GGZ-instelling Terwille, waar ik samen met anderen leiding gaf aan deze groeiende organisatie.

Rolverdeling

Gerda is een uitzondering binnen haar familie; zij besluit na de geboorte van haar drie kinderen te blijven werken. “Het was gebruikelijk dat je bij je kindje bleef. Gelukkig heeft mijn man mij gestimuleerd om door te blijven werken, ondanks dat onze rolverdeling anders was dan in die tijd gewoon was. Zo bracht mijn man de kinderen naar bed en deed ik de administratie. Ik houd ontzettend veel van mijn kinderen, maar ben bang dat ik wat zorggenen mis; ik vind het heerlijk om naast de zorg voor mijn kinderen, ook carrière te maken. Mezelf wegcijferen is niet mijn sterkste kant. Sinds onze jongste op de middelbare school zit werkt mijn man minder en ben ik fulltime gaan werken.”

Zelfstandige

Naast haar werk als directeur van Graceland Festival is Gerda ook interimmanager in de zorg. “Dat betekent dat als er een zorgorganisatie in de problemen zit, zij mij kunnen inhuren en ik het bedrijf binnen vier á vijf maanden weer op de rit probeer te zetten. Door organisaties die overhellen te helpen weer in balans te komen, kunnen medewerkers blijven werken en de hulp aan cliënten gecontinueerd blijven. De impact hiervan is groter dan wanneer ik één op één mensen zou helpen, dat geeft mij enorm veel voldoening.”

Flevo Festival

Gerda vertelt dat zij zich nooit op haar gemak heeft gevoel binnen de geijkte paden van het geloof en moeilijk haar plek kon vinden in de kerk. “Waar ik mij wél thuis voelde was op het Flevo Festival. Ik kreeg daar de ruimte om mezelf te zijn. Met alle gekke dingen die bij mij horen en te geloven op een manier die bij mij past.” Als het Flevo Festival in 2012 verdwijnt kan Gerda zich hier moeilijk bij neerleggen. Samen met twee vrienden gaat zij op zoek naar mogelijkheden om in het gat te stappen dat Flevo Festival achterliet. “Ik ging al jaren met mijn kinderen en hun vrienden naar het Flevo Festival. Ik vond het belangrijk dat deze tieners, van wie een groot gedeelte niet geloofde, op een veilige plek meer over God konden horen.”

Gerda raakt geïnspireerd door het verhaal van de Samaritaanse vrouw in Johannes 4. “Het raakt mij dat Jezus een veilige plaats voor haar creëert. Zij is door iedereen verstoten en veroordeeld, maar Jezus trekt zich daar niks van aan. Hij schuift alle vooroordelen aan de kant en ziet haar als mens. Ik kreeg het verlangen om ook zo`n veilige plek te creëren voor iedereen die er niet bij hoort, of zich in de kerk niet begrepen voelt. Een plek waar we samen kunnen geloven, een biertje kunnen drinken en dansen.”

Graceland Festival

Zeven jaar geleden start Gerda, samen met vrienden en vrijwilligers, Graceland Festival. “De eerste twee jaar waren zwaar, maar na verloop van tijd trok het festival steeds meer bezoekers. Graceland Festival vervult een behoefte die speelt bij mensen die wel in God geloven, maar zich niet kunnen vinden binnen de bestaande christelijke structuren.” Gerda beseft dat alleen een festival niet voldoende is. “We willen maandelijks evenementen gaan organiseren als dit weer mogelijk is. Helaas is het vanwege corona een lastige periode geweest en zijn we veel inkomsten misgelopen. We zijn daarom ook enorm blij met de EO als hoofdsponsor van Graceland Festival.”

Het grote feest

‘Na de persconferentie van 9 juli werd duidelijk dat we in de oorspronkelijke vorm niet verder kunnen,’ legt Gerda uit. ‘Ons team heeft alles op alles gezet om de kaartkopers toch een plek van ontmoeting, inspiratie en verbinding te bieden en dat is gelukt. We hebben twee waterdichte scenario’s bedacht, en voor beide scenario’s hebben we de vergunning binnen, dus we gaan gewoon door!’ Bezoekers met een weekendticket hebben toegang tot alle festivaldagen. Festivalgangers met een dagticket kunnen kiezen uit één van de festivaldagen. “

Graceland Festival gaat door onder hetzelfde thema; Het Grote Feest. Onder andere Shirma Rouse, cabaretier Tim Zingt, Marc Floor van The Voice Kids, een kinetisch kunstwerk van Jelle Korevaar en de band This Beautiful Mess zijn te bewonderen tijdens de festivaldagen in augustus. ‘Een prachtig programma dat barst van inspiratie, schoonheid, ontmoeting en vermaak’ vertelt Gerda enthousiast.

Ontmoeten en feesten

Ondanks de onzekerheden die er momenteel zijn hoopt Gerda in augustus een geweldig festival neer te kunnen zetten. “Naast dat we heel veel gaan feesten willen we ook gedenken. We willen met name stilstaan bij wat bezoekers verloren zijn door corona. Ik verlang er enorm naar om weer mensen te ontmoeten, elkaar te spreken en weer geïnspireerd te raken. Niet meer achter een scherm, maar voor het ‘echie’. Waar kun je dat nou beter doen dan in de prachtige omgeving van Graceland Festival? Heerlijk eten, terwijl je het gras aan je voeten voelt kriebelen, de geur van de foodtrucks ruikt en de tijd hebt om weer te praten, te ontmoeten en stil te staan in dit jachtige leven. Ik zou zeggen: kom lekker naar Graceland Festival, dan gaan we elkaar ontmoeten!”

EO Thema: Oog voor de ander