Eva Logo
10 juli 2021 in Uit & thuis

Smullen: lekkere zomerse bonenrecepten

Een zomerlunch met bonen: dat betekent vezels, noten, vitaminen, gecombineerd met lekker veel groen. Maak er kennis mee of haal ze terug, die oud-Hollandse bonenrassen met speciale namen. Het weken en koken kost wat werk, maar geeft uiteindelijk meer smaak en bite.

‘Call me Mr Bean’-gazpacho

Een soep van tomaten, komkommer en witte bonen. Eet hem warm als hij net klaar is met wat brood, of serveer hem koud. Voeg een toefje crème fraîche toe. De bonen in deze soep zijn heerlijk romig en een beetje zoetig van smaak.

Wat je nodig hebt (2 personen):

  • 7 middelgrote tomaten
  • 1 hele komkommer
  • 2 tenen knoflook
  • ½ theelepel gemalen peper
  • snufje zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 gram gedroogde witte bonen
  • een paar stengels bieslook
  • water

Bereidingswijze:

  1. Leg de witte bonen 8 uur in water om te weken. Ze moeten ruim onder staan. Kook ze na het weken nog 40 minuten. Dit kan in hetzelfde water. Giet af en leg apart. (Alternatief voor deze stap: Laat de bonen 8 uur ruim onder water in een pan weken. Kook 40 minuten in hetzelfde water. Giet af en leg apart.)
  2. Leg de tomaten een paar minuten in kokend water, zodat je vervolgens de tomaat makkelijk kunt pellen. Verwijder het schilletje. Snijd de tomaten open en haal de zaadlijsten en de kern (het harde gedeelte waarmee de tomaat aan de steel groeide) eruit. Snijd het vlees van de tomaat in kleine stukken en doe dit in de pan.
  3. Schil de komkommer. Snijd hem in kleine stukjes. Doe in de pan.
  4. Pel twee teentjes knoflook en plet ze met je mes (niet snijden, de smaak wordt dan te scherp). Doe in de pan.
  5. Voeg water toe tot een hoogte van twee vingers boven de tomaten en komkommer. Laat sudderen totdat de komkommer zacht is.
  6. Voeg de peper en zout toe.
  7. Pureer met een staafmixer of in een blender. Voeg nu het citroensap toe.
  8. Verdeel ongeveer 2/3 van de bonen over de kommen, schep de soep eroverheen en strooi de laatste bonen erbovenop. Voeg een toef crème fraîche toe en besprenkel met wat fijngesneden bieslook. Serveer meteen warm, maar de soep is koud ook heerlijk. Eigenlijk nog lekkerder!

Wat lekkere kruidenolie (bijvoorbeeld citroentijm en munt in druivenpitolie) geeft een andere smaak aan de soep. 

‘Ik bid wel veur brune bonen’ cheddar- en avocadofrittata

Wat je nodig hebt: (voor 2 personen):

  • 4 eieren
  • scheut room
  • boter om in te bakken
  • halve avocado
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 lente-uitje
  • stukje cheddar cheese (genoeg voor een paar stukjes schaafsel)
  • ± 100 gram geitenkaas
  • gedroogde groene erwten (Dik Trom-erwten)
  • bruine bonen (uit blik)
  • 2 aardappelen
  • snufje zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Week 8 uur van tevoren de erwten in water.
  2. Verwarm de oven voor op stand 5 (heteluchtoven: 175°C)
  3. Kook de geweekte erwten 40 minuten. Laat uitlekken.
  4. Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakken. Leg de plakken op een met bakpapier belegde oventray. Bestrooi met wat zout. Bak de plakjes goudbruin. Laat afkoelen.
  5. Laat de bruine bonen uitlekken.
  6. Schil de avocado en snijd hem in dunne plakken.
  7. Snijd 1 lente-uitje in kleine schijfjes.
  8. Schaaf wat plakjes cheddar cheese.
  9. Verdeel de geitenkaas in 3 à 5 kleine stukjes.
  10. Klop de 4 eieren met een scheutje room en een snufje zout.
  11. Laat wat boter smelten in een kleine ronde koekenpan. Warm de plakjes aardappel op in de pan. Schenk de geklopte eieren erbij. Laat op een laag pitje garen.
  12. Plaats de stukken avocado op de aardappelomelet en laat even warm worden. Neem de frittata//omelet uit de pan en leg op een bord. Strooi de erwten en het cheddar cheese-schaafsel erop en daarna wat bruine bonen. Ten slotte een snufje zout en peper en de lente-uitjes. Serveer warm of koud.

Schokkend romig, deze bonendip

Een simpele dip gemaakt van schokkererwten: Friese, biologisch geteelde kapucijners. Een erwt die na het koken een romige hartige smaak heeft.

Wat je nodig hebt:

  • 75 gram schokker-erwten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • krulpeterselie, twee takjes
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Laat de erwten 8 uur ruim onder water weken. Daarna de erwten zo’n 40 minuten koken totdat ze lekker zacht zijn. Giet af. Pureer de erwten en de peterseliekrullen samen.
  2. Schep er de crème fraîche doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Notendip voor zoetekauwen

Stoere dip gemaakt van gedroogde groene erwten (Dik Trom) met chocolademuntblaadjes en kaneel. Geserveerd met zoete noten mix met bruine suiker, chili en anijszaad. Een uitdagende combinatie voor de wie iets nieuws wil proeven.

Wat je nodig hebt:

  • 1 stokbrood

Voor de dip:                                                                                      

  • 75 gram gedroogde groene erwten (Dik Trom-erwten)                                         
  • 6 tot 8 blaadjes van de chocolademuntplant                                              
  • snufje vanillesuiker                                                              
  • snufje zout                                                                                                                                                                 

Voor de notenmix:

  • 100 gr gemengde noten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 flinke eetlepel bruine suiker (of kokosbloesemsuiker)
  • snufje chilipoeder
  • olie
  • 1 theelepel anijszaadjes

Bereidingswijze:

  1. Week de erwten 8 uur in water. Laat de erwten ruim onder water staan. Daarna de erwten zo’n 40 minuten koken totdat ze lekker zacht zijn. Giet af. Pureer de erwten en de chocolademuntblaadjes samen. Houd het wat grof. 
  2. Voeg de vanillesuiker en het zout toe. Meng goed.
  3. Voor de notenmix: doe wat olie in de koekenpan, voeg de noten erbij, bestrooi met de kaneel en de suiker en blijf roeren.
  4. Voeg nu de anijszaden toe, strooi de chilipoeder erover en blijf roeren.
  5. Haal het geheel van het vuur als het lichtbruin wordt en je de specerijen ruikt. Laat het afkoelen.

Serveer de dip op stokbrood en leg er wat zoete gegrilde noten op. Het gerecht is warm het lekkerst.

Driedubbele bonen-rijstsalade

Voor deze smakelijke rijst- en bonensalade kook je een mooi bonentrio mee in de rijst. De Wieringer boon (van het eiland Wieringen, terug van weggeweest sinds de Tweede Wereldoorlog), zwarte ogenbonen, ook wel koeienerwten genoemd, en de Friese woudboon (afkomstig van de zandgronden in de Friese wouden).

Wat je nodig hebt: (voor 2 personen)

  • 200 gram witte rijst
  • 100 gram wilde rijst (let erop dat deze dezelfde kooktijd heeft als de witte rijst)
  • water
  • 50 gram Wieringer bonen
  • 50 gram zwarte ogenbonen
  • 50 gram Friese woudbonen
  • snufje zout
  • gemengde sla om te garneren

Eventueel toevoegen:

  • eetbare bloemen
  • ingrediënten voor saffraanmayonaise: draadjes saffraan, mayonaise
  • aardbeien met balsamicoazijn
  • bakje met gehakte verse kruiden, zoals citroentijm, bieslook en krulpeterselie

Bereidingswijze:

  1. Week alle bonen samen 8 uur in ruim water. Kook 20 minuten. Giet af.
  2. Doe de rijst, de wilde rijst en de gekookte bonen in een pan met water. Zorg ervoor dat er 2½ cm water boven de ingrediënten uit komt. Kook het rijstmengsel zoals je normaal de rijst zou koken. Als het water op is, laat je het met deksel erop verder stomen. Als de rijst klaar is, schep je hem los met een grote lepel.
  3. Voor het serveren leg je wat gemengde salade op een bord. Voor extra feestelijkheid kun je eetbare bloemen door de rijst heen scheppen.

Als extraatjes kun je een saffraanmayonaise maken. Meng een aantal draadjes saffraan met twee eetlepels mayonaise en laat een tijdje intrekken. Ook lekker erbij: aardbeien besprenkeld met balsamicoazijn. Zet er eventueel een bakje losgehakte verse kruiden bij voor een extra pittige smaak.

Om mee te pronken: salade met Stienser pronkboon

Een oosters georiënteerde salade met de grote, vlezige en naar kastanje smakende Stienser pronkboon. Een goede vleesvervanger.

Wat je nodig hebt: (voor 2 personen)

  • 150 gram Stienser pronkbonen
  • 125 gram taugé
  • handvol shiitake
  • handjevol glasnoedels
  • scheutje sojasaus
  • 200 gram stevige tofoe
  • kleine rode ui
  • chiliolie
  • serehpoeder (citroengraspoeder)
  • druivenpitolie
  • verse koriander

Bereidingswijze: 

  1. Week de Stienser bonen 24 uur in ruim water, kook ze daarna anderhalf uur tot ze zacht zijn. Giet ze af.
  2. Was de taugé en snijd de rode ui in stukjes. Doe wat water en een scheut sojasaus in een pannetje en breng aan de kook. Blancheer de taugé en de rode uien even in het sojawatermengsel. Spoel de taugé en uien af onder de kraan zodat ze niet verder koken en knapperig blijven.
  3. Verkruimel de tofoe en bak in een bodempje olie krokant.
  4. Breek wat glasnoedels doormidden en frituur in de hete olie totdat ze eruitzien als kroepoek.
  5. Fruit de shiitake in een praktisch droge pan met antiaanbaklaag, totdat de paddenstoelen krokant worden.
  6. Snijd wat verse koriander en voeg toe naar smaak.

Leg de tofoe op een bordje en bedek met de ui en taugé. Serveer met de bonen en de shiitake. Meng door elkaar en besprenkel met de chiliolie en serehpoeder.  Voeg wat crispy noedels en verse koriander toe.

Styling en receptuur: Glenda de Vries

Fotografie: Hans de Kort

Assistentie: Laure Slenter

Lees ook: zomerse salade en zomersmoothie