Eva Logo
Rapper Typhoon geloof
13 augustus 2021 in Geloof

'Vraagt iemand naar je geloof? Zonder je niet af, maar sta vol in het leven'

'God, S.O.S., Amen', schreef Typhoon ten einde raad in zijn notitieboekje. Glenn de Randamie (36) - zoals de Nederlandse rapper in werkelijkheid heet - kreeg tot zijn grote opluchting een antwoord op zijn noodsignaal. ''God daagde me uit mijn godsbeeld bij te stellen.''

“Hé, een bekende stem!” Glenn heeft net een tafeltje in de schaduw uitgekozen, als een vrouw van in de 60 hem herkent. Haar man, die vlak achter haar wandelt, valt haar bij: “Práchtige muziek maak je. De tranen biggelen soms over mijn wangen.” De goedlachse Glenn kijkt opeens een beetje verlegen: “Nou, wat lief! Een hele fijne dag, geniet ervan hier."

Fluisteren in de steegjes

We zitten op een zomerse junidag op het terras van de Anningahof in Zwolle. Terwijl bezoekers door de beeldentuin van dit landgoed kuieren, leunt Glenn ontspannen achterover in zijn stoel. “Een interview met Visie, laat me raden… We gaan het vast niet over de sportzomer hebben!” zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Ik vertel de laatste tijd explicieter over mijn geloof in de media, en dat vind ik fijn. Vorige maand stuurde iemand me zelfs een preek door, waarin een dominee mijn vrijmoedigheid als voorbeeld aanhaalde. Ik vind het mooi dat ik blijkbaar andere christenen aanmoedig: je hoeft je geloof niet te beperken tot fluisteren in de steegjes. Openbáár het, want ons geloof is vol leven, vreugde en liefde!”

Vind je het dan niet spannend om daarover te vertellen?

“Ik luister vaak naar de podcast van Joyce Meyer, een Amerikaanse predikante van eind 70. Zij zegt: ‘Vraagt iemand naar je geloof? Don’t get weird about it.’ Doe er niet raar over. Zonder je niet af, maar sta vol in het leven. Als gelovigen gaan we namelijk vaak zélf een beetje raar en onzeker doen. Maar hoe chiller wij zijn, hoe chiller andere mensen ook zijn. Toen ik vorig jaar februari met twee nieuwe singles bij De wereld draait door aanschoof, wist ik dat we het over God zouden hebben. Toch verraste het me dat Matthijs van Nieuwkerk er meteen over begon naar aanleiding van een liedtekst.” Glenn slaat met zijn hand op tafel en imiteert Matthijs: “‘God S.O.S., wát gebeurde er?’” Hij lacht: “Túúrlijk vond ik dat doodeng. Je hebt het dan wel over prime time tv met meer dan een miljoen kijkers.”

Toch zit je er heel ontspannen bij in zo’n uitzending.

“Ik had van tevoren gebeden of ik vrijmoedig mocht spreken. En dan helpt de heilige Geest. Daar haal ik mijn kracht vandaan, want het gaat niet om mij. Misschien geeft mijn verhaal andere mensen weer hoop.”

Waar ik God wél heb ontmoet? In het bos.

Crossbanen en hutten bouwen

Zo enthousiast als Glenn nu over het geloof praat, zo gereserveerd sprak hij er vijf jaar geleden over in het EO-programma Adieu God?. Daar deelde hij dat hij moeite had met zijn hervormde opvoeding en met het woord ‘God’: in zijn rapteksten noemde hij Hem bijvoorbeeld ‘Lieve Lieve’. Hoewel hij zeker tot zijn 11e graag naar de kerk ging, zadelde de eenzijdige nadruk op zonde hem op met een verstikkend schuld- en schaamtegevoel.

“Achteraf gezien stond vooral het religieuze aspect – tradities om de traditie, niet volledig jezelf durven zijn uit angst voor veroordeling – me in de weg,” blikt Glenn terug. “Waar ik God wél heb ontmoet? In het bos. We woonden er vlakbij: ik ging er graag met vriendjes naartoe om bramen te plukken, in bomen te klimmen, crossbanen en hutten te bouwen, noem maar op. Later trok ik me er in mijn eentje terug om te schrijven en één te zijn met de elementen. ‘Chillen met God’, noem ik dat nu.”

Lees hier het complete interview van Visie met Typhoon.

Tekst: Arianne Ramaker voor Visie
Foto: Jacqueline de Haas