Eva Logo
Prinsjesdag mode
21 september 2021 in Lijf & leven

Petje... hoedje af! Outfits met een boodschap op Prinsjesdag

Vandaag is het Prinsjesdag, de dag van de Glazen Koets, de troonrede, balkonscène, het koffertje en natuurlijk de hoedjesparade! Ontwerpers door het hele land worden door politici ingeschakeld om de mooiste outfits te maken, die vaak voor veel bekijks zorgen bij het volk. Elk jaar zijn er ook mensen die hun politieke agenda laten terugkomen in hun kleding. We hebben een paar bijzondere outfits op een rijtje gezet van Kamerleden die hun mode als statement gebruiken.

Wist je dat de hoedjes-traditie per ongeluk is ontstaan? Voormalig Kamerlid Erica Terpstra maakte in 1977 de keuze voor het accessoire om “de grijze massa tegen te gaan”. In de tijd dat ze studeerde in Leiden, was het de gewoonte om een hoed te dragen naar feestelijke gelegenheid, daarnaast vond ze het wel zo hoffelijk tegenover koningin Juliana. Zo schreef ze geschiedenis als eerste vrouwelijke parlementariër die met een hoed op de troonrede aanhoorde. Nu zijn de hoedjes niet meer weg te denken. Van grote schotels tot sobere keppeltjes, ieder jaar is het weer een spektakel. Bepaalde politici gebruiken die spotlight ook om aandacht te vragen voor hun politieke agenda. De starter van de traditie, Erica Terpstra, vindt dit naar eigen zeggen minder chic. Volgens haar is Prinsjesdag bedoeld om je feestelijk aan te kleden om de democratie te vieren. Benieuwd naar de bijzondere outfits? Scroll verder naar beneden! 

Ank Bijleveld

Voormalig minister van Defensie maakte in 2019 een militair modestatement met haar outfit. De kleding van Ank Bijleveld was compleet gemaakt van materiaal van verschillende kledingstukken en afgeschreven stoffen. De jurk, het hoedje en de handtas bestonden uit stukjes uniform van de vier krijgsmachtdelen. 

 

Marianne Thieme

Marianne Thieme (Partij van de Dieren) had in 2016 een hoge hoed met de tekst ‘Man man man…’ erop, als statement tegen genderongelijkheid in de Nederlandse politiek.

In 2019 koos Marianne Thieme voor een donkergroene fluwelen jurk, met de tekst bij de taille: "Alle beestjes helpen". De jurk was bedekt met insecten, die met de hand er op zijn geborduurd. Onderaan slakken en bovenaan bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. 

 

Carla Dik-Faber

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) koos vorig jaar bewust om geen hoed op te doen. Een hoed is voor haar iets feestelijks, volgens haar was dat niet toepasselijk in de tijd van de coronacrisis in september 2020. De outfit van Dik-Faber stond in het thema van duurzaamheid, met houten sieraden, een leen-tas en schoenen uit eigen kast. 

Liesbeth van Tongeren

Voormalig Kamerlid Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) droeg in 2015 een houten hoedje, ook in het thema van duurzaamheid.

Vandaag: Esther Ouwehand

De eerste foto's van Prinsjesdag stromen al binnen op social media. Esther Ouwehand (Partij van de Dieren) zet de traditie van haar voorgangster voort, met een bos-stijl hoed en bijpassende groene jurk maakt ze het statement: "Kappen met kappen."

Mode

Steeds meer mensen dragen een bijzondere outfit omwille van Prinsjesdag. 

Deze vrouwen uit Staphorst bezoeken de opening van het parlementaire jaar in Den Haag in traditionele kleding.

De bestuurder van de Gouden Koets heeft ook een mooie hoed op. 

Koninklijke familie

We kunnen natuurlijk niet het Koninklijk huis vergeten. Hieronder Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in 2018 en 2019.