Eva Logo
Rouwreis naar Roma
20 maart 2022 in Rouwverwerking

Janneke verwerkt verlies van haar man door op een Vespa naar Rome te rijden

Janneke (56) verloor haar man Johan aan kanker. Johan wilde heel graag dat Janneke zichzelf een cadeau zou geven. Ze belooft het! Dit resulteert in een scooterreis van Drachten naar Rome, de plek waar ze samen vakantie hebben gevierd. Haar opgedane ervaring over de reis en over rouwen heeft ze verwerkt in het boek 'Rouwreis naar Roma – Vervulde belofte maakt vrij'.

“Johan was altijd gezond. In maart 2014 kreeg hij een heftige vorm van kanker. In oktober gingen we tien dagen naar Rome: onze stad van de liefde, 'de stad van de amor' zoals we het graag uitdrukten. We wisten dat het leven van Johan zou eindigen. Toch was het een prachtige tijd, we genoten volop van de stad, het leven en het samen zijn. Op een gegeven moment stonden we op de brug over de Tiber naar de wijk Trastevere te kijken.

Mijmerend stonden we daar, totdat Johan begon te praten: ‘Je moet me twee dingen beloven. Je moet je vijftigste verjaardag wel vieren, ook al ben ik er dan niet meer. Je moet jezelf ook een cadeautje geven.’ Ik keek om me heen en zag overal Vespa’s rijden. Toen zei ik plotseling uit het niets tegen hem: 'Ik geef mezelf een nieuwe Vespa op mijn vijftigste verjaardag en ik rijd hiermee voor jou naar Rome.' Johan keek me verrast aan."

Op de Vespa naar Rome

Johan overleed in januari 2015. Het leven veranderde totaal voor Janneke na de dood van haar grote liefde. “We waren 32 jaar samen. Johan en ik waren zo verweven met elkaar. Zijn dood voelde als een aardbeving in mijn bestaan. Niets was meer hetzelfde. Het voelde ook als een kruispunt, al wist ik nog niet waar ik naartoe moest. Wél wist ik dat ik mijn belofte aan hem zou gaan inlossen: op mijn vijftigste op een scooter naar Rome rijden.

In februari 2016 werd Janneke vijftig jaar. “Op deze verjaardag kwam er een knalrode Vespa de oprit opgereden. Na het feest ben ik mij gaan voorbereiden op de reis naar Rome. Ik kon weinig meenemen op de scooter, dus daar moest ik rekening mee houden.” Zo gezegd, zo gedaan. Janneke vertrekt op rouwreis naar Rome.

Rouwen: de achteruitkijkspiegel gebruiken

Terugkijkend ziet Janneke steeds meer wat een geweldige metafoor de scooterreis is geweest. "Voor mij is rouw stilstaan en gaan. Alles om je heen verandert, maar je moet wel weer gaan. Wanneer je rijdt, kijk je vooral vooruit. Maar al rijdend kijk je ook in de achteruitkijkspiegel. Zo leerde ik dat ik, terwijl ik vooruit ga, toch ook stil kan staan bij wat er gebeurd is.”

Janneke legt uit dat voor haar stilstaan bij het gemis van Johan wat anders is dan erin blijven steken. “Stilstaan is nodig, maar als je alléén maar stilstaat kom je nergens. Dan was ik niet in Rome aangekomen. Deze praktische les gaf mij kracht om door te gaan en ook ruimte om verdrietig te zijn. ‘Gaan’ betekent dat je gaat verwerken, en bijvoorbeeld weer gaat werken, gaat groeien en helen.”

Ga met God

Ook het besef dat God met haar meegaat naar Rome, geeft Janneke onderweg de nodige steun. Voordat ze aan haar reis begon kreeg ze van vier afzonderlijke mensen het lied Ga met God en Hij zal met je zijn (Liedboek, Lied 416) aangereikt. Dit lied zong Janneke elke dag tijdens haar rit naar Rome en betekent daardoor veel voor haar.

Ook in de tijd daarna ervaart Janneke de nabijheid van God. “Het gemis van Johan blijft altijd en ik heb nog steeds momenten dat ik intens verdriet voel en harttranen huil omdat ik hem zo mis. Tegelijkertijd heb ik me nooit alleen gevoeld. Ik ga met God. Hij is erbij. Ik loop nooit alleen. Ik ervaar twee lijnen in mijn leven die me kracht en liefde geven: Van boven naar beneden loopt een verticale lijn van God naar mensen, naar mij. Op die aarde sta ik met mijn voeten stevig op de grond, door Hem. God gaat met mij mee, Hij is in en door mij. De horizontale lijn staat voor mij voor de ontmoeting met mensen die ik op mijn pad tegenkom. Ik mag geven en ontvangen. Juist door die mensen om mij heen ervaar ik het leven. De kern van deze twee lijnen is de liefde, waar alles om draait."

Toen Janneke in Rome aankwam, kreeg ze een knuffel van een onbekende. “Die persoon zei: ’I saw you and I felt I must give you a big hug.’ Toen dacht ik: hoe is het mogelijk? Wat je zo mist, daar wordt voor gezorgd.”

Boek: Rouwreis naar Roma

Janneke had nooit gedacht dat ze een boek zou schrijven over haar opgedane ervaringen. “Na Rome werd ik steeds vaker uitgenodigd om lezingen te geven over mijn reis. Toen kwam corona. Ik dacht: nu is er tijd, dus als ik nog iets wil met schrijven, dan moet ik het nu doen.” Ook in haar gebedsleven werd Janneke bevestigd om de stap te zetten.

Het schrijven van Rouwreis naar Roma – Vervulde belofte maakt vrij was een intensief proces, maar ze heeft er geen spijt van. “Het schrijven van dit boek heeft me ook veel rust gegeven. Ik ben er dankbaar voor. Ik hoop dat het andere mensen inspireert om op hun eigen manier te rouwen en om erover te blijven praten. Ik heb al terug gehoord dat mensen zowel moet lachen als huilen om mijn boek. Iemand zei tegen me dat het boek ‘een monument van de liefde is geworden’. Zo is het ook door mij bedoeld.”

Tips van Janneke voor mensen die rouwen

 • Gun jezelf tijd en ruimte
  “Want, rouw is van jou en kan alleen maar op jouw tijd en op jouw manier. Niemand is hierin hetzelfde. Luister heel goed naar je eigen behoefte aan ruimte. Ik heb twee jaar alles losgelaten. Daarna ben ik gaan nadenken wat ik verder wilde in mijn leven. Nu begeleid ik wandelreizen.”
   
 • Ga ook weer eens alleen op stap
  Dit is eng, maar als je alleen op pad gaat, dan moet je je verbinden met je omgeving. Dat geeft bijzondere ontmoetingen en ervaringen. Als je samen met iemand anders iets onderneemt, ben je meer gesloten voor wat er om je heen gebeurt. Ook prima, maar als jij het al aandurft en aankan om je hart open te stellen, dan kun je heel veel vinden door alleen ergens naartoe te gaan. Niet iedereen hoeft natuurlijk op de scooter naar Rome. Zoek iets wat bij jou past.”
   
 • Blijf liefdevol voor jezelf
  “Geef ‘je eigen tuintje’ met liefde water en neem tijd voor alles wat je tegenkomt aan emoties en gedachten. Rouw is heel hard werken en kost veel tranen. Zelf wist ik niet dat ik zoveel tranen had. Die tranen moesten een weg vinden. Gun jezelf dat.”

Rouwreis naar Roma - Vervulde belofte maakt vrij, Janneke Abma-Horjus, Uitgeverij Boekscout, 208 blz, €20,99

 • In de Podcast Conrad vertelt Janneke over haar reis en het schrijven van haar boek. Te beluisteren via o.a. Spotify

Interview: Rianne Meijer
Beeld: Janneke Abma-Horjus