Eva Logo
Caroline van der plas geloof
13 april 2022 in Lijf & leven

Caroline van der Plas: 'Ik zie God niet als een persoon, maar geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde'

Ineens was ze daar. Het stadsmeisje met de pikzwarte krullen en leren jasjes. De boerin zonder boerderij. Vanuit het niets maakte ze op een trekker haar veelbesproken entree in Den Haag. Eva-redacteur Charlotte ontbijt met de opvallende politica en vraagt haar onder andere naar het geloof.

We bezoeken Caroline van der Plas in het Tweede Kamer gebouw waar bijna geen mens te bekennen is. “Op vrijdag is iedereen de hort op, druk met werkbezoeken of voorbereidingen op de nieuwe week," vertelt Caroline, "dus dan is het hier lekker rustig.”

Caroline wordt geboren in het Brabantse Cuijk en groeit op als stadmeisje. Haar vader is sportjournalist, haar Ierse moeder schopt het tot CDA-wethouder in Deventer. “Ik ging naar de katholieke basisschool, waar de pastoor godsdienstles kwam geven. Ik genoot van het kerstspel, maar elke zondag naar de kerk vond ik maar saai. Tijdens de mis zat ik volop te gapen. Voor het eten sprak mijn moeder altijd een Iers gebedje uit: ‘Bless us, O Lord, and these Thy gifts …’ Ik zei het uit traditie fonetisch na.”

'Dat strookt voor mij niet met het idee dat God liefde is'

Naar de kerk gaat ze niet meer, sinds ze tiener is. “De kerk voelde als een verplichting. Het is een beetje uit angst geboren. ‘Als je niet naar de kerk gaat, dan ga je naar de hel.’ Dat strookt voor mij niet met het idee dat God liefde is. Ik zie God niet als een persoon, maar ik geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik voel wel een soort van aanwezigheid. Of ik me dat nou in mijn hoofd haal of dat het echt is: dat weet ik pas als ik dood ben.”

In het nieuwste magazine met als thema 'Tweede Kans' lees je het hele interview met Caroline. Ze spreekt er openhartig over haar leven in de politiek, maar ook over verdriet: ze verliest in korte tijd haar vriend Henk, broer Andrew en de liefde van haar leven Jan. Wil jij niets van Eva missen, neem dan nu een abonnement. Eerst eens proberen, bestel een los magazine

Tekst: Charlotte van Egmond
Visagie: Joselien Hoogendam
Styling: Ruth Tanghe
Fotografie: Jeannine Rijsdijk
Video: Debora Meijvogel