Eva Logo
woestijnvaders
8 april 2022 in Geloof

Laat je inspireren door de woestijnvaders en -moeders uit de eerste eeuw

En dan is het opeens bijna Pasen. Misschien heb je in de aanloop naar Pasen wel tijd genomen voor bezinning en reflectie. Maar Tweede Paasdag is nog maar nauwelijks voorbij en hup, daar begint het plannen, rennen en regelen weer. Wanneer kom je tot rust? Wanneer heb je tijd om na te denken over de keuzes die je maakt? Eva heeft zich laten inspireren door woestijnvaders en -moeders uit de eerste eeuw.

Vaak staan we stil bij de veertig dagen voor Pasen. Maar door de eeuwen hebben mensen de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren, de Pentecostarion, gebruikt om dagelijks even tot stilstand te komen. Weg uit de sleur en de hectiek. Aan de hand van eeuwenoude verhalen en rituelen van gingen ze op zoek naar nieuw inzicht. 

We hebben ons inspireren door monniken en nonnen. Je mag van alles van ze vinden, maar je kunt hen niet beschuldigen van besluiteloosheid. De keuze om monnik of non te worden trekt een flinke wissel op het levenspad. Trouwen of carrière maken is er niet meer bij.  

Woestijnvaders en -moeders

Een bijzondere groep zijn de woestijnvaders en woestijnmoeders. Duizenden monniken en nonnen uit de eerste eeuwen van het christendom die de Egyptische woestijn in trokken en alles achterlieten. Over heftige levenskeuzes gesproken. De woestijnvaders en -moeders waren op zoek naar innerlijke verandering, die uiterlijk zichtbaar zou worden. En ze werkten aan hun innerlijk door middel van uiterlijke rituelen.

De Woestijnvaders, monniken uit de eerste eeuw, wisten precies hoe je iedere dag tot rust komt, ook als het druk is. Daarom hebben we ons door hen laten inspireren en hebben we iets moois voor je bedacht…  

Ga mee op reis. Elke dag even een moment van rust, van bezinning. Aan de hand van vijftig kleine rituelen, elke dag een, nemen we even afstand van de dagelijkse hectiek.

Reizen zonder richting is verspilling van moeite - Mark de Asceet, woestijnmonnik in de vijfde eeuw