Eva Logo

Eva's Capsule Wardrobe Challenge - Over de kledingindustrie

Onrecht in de kledingindustrie

De kledingindustrie is een groeiende industrie, met weinig transparantie. Het is daarom lastig om te achterhalen onder welke werkomstandigheden jouw kleding wordt geproduceert, en tegen welk loon. 85% van de kledingwerkers is vrouw. Zij komen regelmatig in aanraking met (seksueel) misbruik, zijn weinig tot laag oplgeleid en krijgen weinig of geen mogelijkheid om te groeien naar andere functies dan naaister.

Naast de vaak oneerlijke werkomstandigheden voor werknemers is de kledingindustrie ook erg schadelijk voor het milieu. Afvalwater met giftige stoffen wordt geloosd in rivieren en meren. De kledingindustrie stoot, na de olie-industie, de meeste CO2 uir.

www.schonekleren.nl/
www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/love-your-clothes/

Terugkijken: Genaaid

In het EO-programma 'Genaaid' krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met presentatrice Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald.

Kijk Genaaid hier terug.