Eva Logo

EO/Eva presents: Muzikale Theatervoorstelling 'Amazing Grace' - Acteurs

In Eva's muzikale theatervoorstelling worden de rollen vertolkt door Ben Ketting, Anne Appelo, Pearl Jozefzoon, Jonathan Vroege, Jeannette Coppoolse, Victoria Cooper en Seth van Bergeijk. Lees hier meer over de acteurs.

 

Ben Ketting 

Ben speelt John Newton senior.  De predikant Newton kijkt terug op zijn heftige leven en beseft dat hij een rebel was, maar door genade een ‘heilige’ is geworden.

Ben (58) is o.a. bekend van Prinsen en Prinsessen, schreef honderden liedjes en maakte televisieprogramma’s als ‘De Verandering’ en ‘Geloof en een Hoop Liefde’ .

Wat is thuiskomen voor jou?

Mijn auto is mijn kerk en daarmee ook de plek waar ik thuis mag komen bij God. Ik praat daar met God over wat mij bezighoudt. Soms stop ik even midden in een bos, of ergens op de hei. Daar ervaar ik Gods genade tijdens mijn gesprekken met Hem. Misschien komt het wel omdat ik daar niet eindeloos refreinen hoef te herhalen. Het voelt veilig.

Wat is vrijheid voor jou?

Los mogen leven van zaken die me negatief beïnvloeden. Mensen praten, zeggen en denken zoveel. Altijd is er wel ergens een oordeel. Ik hoef en wil niet constant met een kruis op mijn schouder lopen. Dat heeft Jezus al voor mij gedaan. Vrijheid is genade ervaren.

 

Pearl Jozefzoon 

Pearl speelt Felina, een slavin op een plantage in Suriname. Ze is zwanger van de oudste zoon van de plantagehouder. Ze realiseert zich dat ze moet vluchten om de toekomst van haar kind veilig te stellen.

Pearl (34) werd bekend als finalist van The Voice of Holland, kreeg de hoofdrol in de beroemde musical ‘Dreamgirls’ en zong o.a. mee in de vertaalde Mattheüs Passion.

Het overkoepelende thema van dit jaar is ‘Eindelijk thuis’. Wat is thuiskomen voor jou?

Thuiskomen is voor mij een gevoel van veiligheid. Een plaats waar ik kwetsbaar mag zijn. Het is het gevoel wat ik heb wanneer ik bij mijn moeder thuiskom: liefde en warmte. 

Wat is vrijheid voor jou?

Vrijheid betekent voor mij dat ik volledig mezelf kan zijn. In kracht maar ook in zwakte. Vrij zijn betekent voor mij ook dat ik zelf beslis waar ik mij op focus in mijn leven. Ik heb de regie. Mijn vrijheid maakt mij een rijk mens.

 

Jonathan Vroege 

Jonathan speelt de jongvolwassen John Newton. Hij heeft jarenlang op zee gevaren en weet alles van de slavenhandel. God en gebod kan hem weinig schelen. Hij is verliefd op de vrome Polly, maar vindt bij haar alleen maar afwijzing.

Jonathan (25) is bekend van de wereldberoemde musical ‘Lion King’, waar hij Simba speelt. Tijdens Eva’s vorige muzikale theatervoorstelling over Ruth speelde hij de rol van Boaz.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Ik ervaar ultieme vrijheid wanneer de mensen om wie ik geef dezelfde God dienen als ik. Ik hoef hen niets uit te leggen of mezelf te verantwoorden, omdat we op geloofsgebied dezelfde visie hebben. 

Wat is voor jou het mooiste moment in de show?

Er is één nummer dat gaat over dromen. Dromen over de toekomst. Ik herken dat heel erg. Ik heb zoveel plannen en dromen. Ik zie grote dingen die God voor mij en Arianne in petto heeft.  

 

 

Anne Appelo 

Anne speelt de zestienjarige Betty die ook op de Surinaamse plantage woont samen met haar zusje Abby. Zelf is ze boos op God om hun nare situatie: het is niet eerlijk dat zij als slaaf geboren zijn.

Anne (27) presenteert het tv-programma Kinderen voor Kinderen. Tijdens Eva’s vorige muzikale theatervoorstelling over Ruth speelde zij de rol van Ruth. Daarnaast speelde zij in diverse musicals. Op het moment speelt zij Sarabi in The Lion King. 

Wat is vrijheid voor jou?

Vrijheid is voor mij: durven zijn wie ik écht ben. Dat ik mag zijn wie ik ben, omdat God mij zo bedoeld heeft. Als ik in een situatie kom waarin er van alles van mij wordt verwacht, wil ik mijzelf kunnen zijn en blijven. 

Wat betekent thuiskomen voor jou?

Ik kom thuis wanneer ik heel dicht bij de Vader ben. Ik durf dan alles om mij heen los te laten. Maar ik vind het nóg mooier om dat gevoel van ‘thuiskomen’ te delen met de mensen om mij heen. 

 

Jeannette Coppoolse 

Jeannette speelt Polly en is inmiddels al lange tijd ‘de vrouw achter’ de bekende voorganger John Newton. Hun liefde heeft heel wat stormen doorstaan; nu steunt ze haar man in zijn strijd tegen de slavernij.

Jeannette (51) speelde Naomi in Eva’s muzikale theatervoorstelling over Ruth en zingt vaak met vocalgroep ‘Favor’, onder andere bij Nederland Zingt.

Waar kom jij thuis?

Ik geloof dat mijn thuis bij God is. Dat is de plek waar ik Zijn geliefde kind ben en gewoon mag zijn, plezier mag hebben. Ik geloof dat God zegt: ‘Ga maar lekker ‘spelen’, ik heb je allang vergeven.’ 

Welke les haal jij uit de theatervoorstelling?

Dat we elke dag meer en meer mogen ontdekken wat genade is. Dat geeft zoveel lucht, zoveel vrijheid. 

 

Victoria Cooper 

Victoria speelt Abigail, Abby. Zij is het jonge slavenzusje. Hun moeder heeft op hun sterfbed verteld dat ze wel je lichaam kunnen bezitten, maar nooit je geest. Ze berust zich in haar lot, zingt veel over God en leest vaak in haar bijbeltje.

Victoria (18) speelde Orpa in de musical Ruth en zit op een musicalschool in Den Haag.

Bij wie of wat kom jij thuis? 

Ik heb heel lang gezocht naar een manier om met God te connecten. Veel mensen zeiden tegen mij: ‘Lees je bijbel,’ of: ‘Ga iedere zondag naar de kerk, dan vind je God! Wat natuurlijk ook zo is, maar ik ontdekte God ook in spel en zang. Vlak voordat ik het podium betreed, neem ik altijd een moment de tijd om in alle rust God te ontmoeten. Ik denk dan: ik ben niet alleen als ik het podium op ga. Ik ben dan even ‘thuis’ bij de Vader.  

Wat is vrijheid voor jou?

Ik was altijd bang dat God allerlei verwachtingen van mij had. Ik wilde een perfecte christen zijn. Ik voel me vrij wanneer ik God aanbid op mijn manier; door musical en zang. 

 

Seth van Bergeijk 

Seth spelt het kind John Newton, een begaafd en vroegwijs jongetje. Op jonge leeftijd heeft hij zijn moeder verloren  en nu worstelt hij met zijn vader, stiefmoeder en zijn leven op de kostschool.

Seth (11) zit nog op school en speelt voor het eerst mee in een musical.

Hoe vind je het om mee te spelen met Amazing Grace?

Ik vind het leuk, maar ook wel een beetje gek. Opeens zo’n grote musical met veel publiek. Mijn klasgenoten vonden het heel leuk voor mij.

Wanneer voel jij je vrij?

Ik voel me vrij als ik helemaal mag doen waar ik zelf zin in heb.