Eva Logo

Eva's online training 'Verbeter je relaties' - Over Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld is theoloog, schrijver en coach en de man achter de training 'Verbeter je relaties'.  

 

“Bijna iedereen zegt: ‘Liefde is het belangrijkst in ons leven.’ Tegelijk voelen we ons daar onhandig in. Deze cursus is een manier om er even serieus bij stil te staan.”

 

1. Wat houdt leven met liefde in? 

“Leven met liefde betekent dat je nieuwsgierig bent. Nieuwsgierig naar jezelf, en naar anderen. Door nieuwsgierigheid ga je anders reageren op de mensen om je heen en anders naar jezelf kijken. Je reageert niet meer uit angst, maar uit liefde. Deze manier van leven heeft tijd en ruimte nodig. Je gaat leren luisteren. Er is zoveel meer te ontdekken, over jezelf en de ander. Er is meer uit het leven te halen. Door te leven met liefde leer je milder te worden naar jezelf, naar anderen. Zachter, wijzer, liefdevoller. Je gaat minder oordelen, waardoor je mensen écht gaan zien.” 

2. Wat betekent dit thema voor jou?  

“Liefde is waar het allemaal om draait in mijn leven. Ik vind het opmerkelijk dat we er elke dag mee bezig zijn, tegelijk is het iets waar we nooit les in hebben gehad. Net zoals iedereen heb ik botsingen op mijn werk meegemaakt, ruzie in mijn huwelijk, conflicten in vriendschappen. Als je religieus of christelijk bent opgevoed, gaat het in de kerk wel veel over liefde voor je naaste, maar ik mis het concrete ‘hoe dan’.    

Ik heb dingen geleerd die ik graag wil vertellen, van Jezus, oude filosofen en de nieuwe psychologie. Manieren hoe je kunt groeien in je relaties en met conflicten omgaat. De training gaat niet alleen over spiritualiteit of liefdesrelaties, maar ook hoe je op je werk met collega’s omgaat, hoe je door je straat en je wijk loopt, hoe je je online opstelt en hoe je met vrienden en familie bent.” 

3. Kun je een tipje van de sluier oplichten? Wat kunnen we verwachten? 

“We gaan het hebben over alle mogelijke relaties, waar er nog groei mogelijk is, de onhandige momenten en waar het echt mis loopt. De training is voor ieder die wil weten wat liefde kan betekenen in het alledaagse leven, de gebruikelijke stress, onze oordelen en vooroordelen. 

Ik heb mijn kennis over liefde en liefhebben samengevat in 12 ‘gereedschappen’. Met deze gereedschappen kun je sleutelen aan je omgang met de mensen om je heen. Ik ben zelf christen, ik zal daarom ook dingen delen die ik heb geleerd door mijn geloof, maar telkens op een heel open manier. Dus als je je niet tot een geloof rekent, voel je dan niet buitengesloten of vervreemd; liefde is, uiteraard, even prachtig voor gelovige en niet-gelovige mensen. Aan iedereen die hierin wil groeien: wees welkom!”