Eva Logo

‘Ik droom van Canada’ - Eva

Ana Luz Rivas Moreno

  • Naam: Ana Luz Rivas Moreno
 (29)
  • Moeder van: Jose (8), Deison (2) en Ana Sofia (1)
  • Woont in Bogota

 

 

“Mijn man en ik woonden in Quindio, een streek in het binnenland van Colombia. Hij werkte in de goudmijnen, totdat de guerrilla’s hem vermoordden. Ze verdachten hem ervan dat hij samenwerkte met de regering. Ook Jose, ons driejarige zoontje en ikzelf liepen gevaar. Vrienden waarschuwden me dat ik beter kon vluchten. In 2011 pakte ik de bus naar Bogota. Het enige wat Jose en ik bij ons hadden, waren de kleren die we aanhadden.

Inmiddels verkoop ik koffie en snoepjes op straat. Ik draag daarvoor zo’n tray op mijn buik. De politie schoont hier regelmatig de straat op. Omdat ik aanvankelijk geen vergunning had, moest ik me regelmatig uit de voeten maken. Tijdens de verkoop op straat sprak een vriendelijke advocaat me aan. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik nu wel een werkvergunning heb, maar ik word nog steeds regelmatig weggejaagd.

Ik heb nog twee kinderen gekregen, Deison en Sofia. Hun vader woont aan de Atlantische kust, zo’n twaalf uur rijden hiervandaan. Soms komt hij hiernaartoe. Hij woont in Bueno Ventura (de armste stad van Colombia waar enorm veel geweld heerst, red.)*

Mijn kinderen gaan naar de naschoolse opvang van Conviventia. Daar ben ik zo dankbaar voor. Niet alleen zij, maar ook in ben erdoor veranderd. De school organiseert regelmatig gebedsmomenten met ouders. Tijdens die momenten lijken mijn problemen kleiner.

Ik mis mijn geboortestad. Het tropische klimaat, het fruit aan de bomen: je kon je eten er zo plukken. Maar ik durf niet terug. Mijn droom is om als politiek vluchteling naar het buitenland te gaan. Naar Canada of zo. Geen idee hoe dat zou moeten. Mocht dat niet lukken, dan hoop ik dat mijn kinderen in elk geval een betere toekomst krijgen. Mijn oudste zoon wil piloot worden. Hij is goed in exacte vakken, wie weet.