Eva Logo

'Ik leerde alles wat los en vast zat' - Eva

  • Juana Maria Barreto (42)
  • Getrouwd met Tirson, moeder van zoon Tirson (17) en dochter Maria (16)
  • Woont in: Cartagena

“Mijn zoon had leerproblemen en voelde zich niet veilig op school. Toen ging naar een van de scholen van Conviventia, waar hij in aanraking kwam met Gods liefde. Toen ik zag hoe hij opbloeide, besloot ik zelf ook naar school te gaan. 

Ik heb nooit een opleiding kunnen volgen. Ik ben opgegroeid op het platteland. Als zevenjarig meisje hielp ik mijn moeder met het verkopen van snoepjes. Toen ik elf jaar oud was, stuurde ze me naar de stad, naar Cartagena. Daar ging ik werken als huishoudelijke hulp en paste ik op drie kleine kinderen. Het waren geen makkelijke tijden, maar het heeft me gevormd.

Een paar jaar later ontmoette ik Tirson, mijn man. Samen stichtten we een gezin. Ik maakte huizen schoon, zodat we konden rondkomen. Ik verdiende er 4 dollar per week mee. We hadden niet voldoende geld om onze kinderen groot te brengen.

Conviventia bood me een beurs aan, zodat ik mijn basisschool kon afronden en mijn middelbareschooldiploma kon halen. Na een aantal jaren haalde ik mijn diploma. De toekomst van mijn gezin hing af van deze opleiding, dus ik leerde alles wat los en vast zat. Twee jaar later hoorde ik dat Conviventia ook een bakkersopleiding aanbiedt. Ik meldde me aan. Die beslissing is de beste die ik ooit genomen heb. Ik genoot ervan! Vanuit huis oefende ik met alles wat ze leerde. Ik bedacht het recept voor een kokosbroodkoek en een citroenbrood. De buren vonden het lekker, en al snel kon ik goed verkopen.”

Tijdens het programma heb ik niet alleen geleerd hoe ik kan bakken, maar heb ik ook ontdekt wat ik waard ben. Ik heb God leren kennen. Dit heeft mijn leven veranderd. En zijn liefde heb ik ook thuis met mijn gezin mogen delen. Inmiddels ben ik eigenaar van een banketbakkerij: Doña Juana. Hiermee kunnen we als gezin rondkomen, en bovendien kan ik werk bieden aan vier anderen en nog een aantal mensen die mijn broodjes in de stad verkopen. Bij Conviventia heb ik geleerd dat het nooit te laat is om achter je dromen aan te gaan.”

Zelf de anijsbroodjes van Juana proeven? Hier vind je het recept!