Eva Logo

We zitten vaak vast in harde oordelen van anderen, gevangen in gewoontes en systemen. We kunnen het onszelf zo lastig maken, we doen elkaar soms zoveel pijn. We willen vrijer worden, we willen vrijheid leren!

De Weg naar Vrijheid

Ook jij kan stappen zetten op de weg naar vrijheid. Bijvoorbeeld tijdens Dankdag in je kerk of gemeente. We mogen zo ontzettend dankbaar zijn voor de (fysieke) vrijheid waarin we mogen leven. En nóg dankbaarder voor de vrijheid die we hebben in Jezus. Wij geloven dat iedereen is gemaakt om vrij te zijn! En daarom nodigen we uit om vrij te worden & te groeien in vrijheid.

Vrijheidsvideo 'Amazing Grace'

Vrijheids video Amazing Grace

In deze speciale vrijheidsvideo gaat Minella, hoofdredacteur Eva, op zoek naar de oorsprong van, wat ons betreft, het ultieme vrijheidslied: Amazing Grace. De schrijver John Newton leed zo'n 230 jaar geleden schipbreuk voor de Ierse kust. Deze gebeurtenis was aanleiding voor zijn levensveranderende bekering. Hij vindt genade, wordt dominee en schrijft vele hymnes. Waaronder het lied 'Amazing Grace'. Aan de Ierse kust ontmoet Minella Trinity, om samen dat lied te zingen. 

 

Wat kan jij doen?

Benieuwd hoe je het thema 'vrijheid' tijdens de dienst op Dankdag kun inzetten? Hieronder een aantal tips:

1. Verloren zoon

Lees het verhaal van de verloren zoon uit Lucas 15: 11 t/m 32. In de gelijkenis van de zoon komende verschillende kenmerken naar voren van een vrij leven. Denk aan zelfverloochening, verantwoordelijkheid nemen, loslaten en vieren.

2. John Newton

Vertel het ondersteunende verhaal van John Newton, tevens schrijver van het lied 'Amazing Grace'. John Newton was jarenlang een slavenhandelaar. Voor de kust van Ierland leed Newton zo'n 230 jaar geleden schipbreuk. Deze gebeurtenis was aanleiding voor zijn levensveranderende bekering. Hij vindt genade en voelt zich bevrijd van een leven van schuld en eenzaamheid. Hij stopt met de handel van slaven. In plaats daarvan maakt hij zich juist hard voor de afschaffing van slavernij. John Newton is na zijn bekering tot aan zijn dood voorganger geweest. Hij schreef ook meerdere hymnes, waaronder 'Amazing Grace'. Hij is, ook dankzij dit lied, een dominee voor velen. 

3. Amazing Grace

Zing samen het lied 'Amazing Grace'. De songtekst vind je hier

4. Gespreksvragen

Behandel met elkaar de volgende vragen:

  • Ben jij vrij? Hoe vrij ben jij?
  • Voor welke vrijheid ben jij dankbaar?
  • Hoe kun je de vrijheid nog meer omarmen?
  • En wat houdt ons (persoonlijk dan wel maatschappelijk) gevangen?

5. Danken

Bid samen met elkaar. Dank voor onze vrijheid en voor het ultieme vrijheidsoffer wat God ons heeft gegeven: Zijn eigen Zoon, Jezus. Bid voor de hen die (nog) niet vrij zijn, om persoonlijke redenen of door maatschappelijke systemen. 

6. Proclameren

Lees Eva's vrijheidsproclamatie voor. Tip: laat hem voorlezen door iemand uit de gemeente. Schrijf eventueel je eigen vrijheidsproclamatie. Verwoord wat vrijheid voor jullie gemeente of voor jou persoonlijk betekend.

7. Video

Toon tot slot de vrijheidsvideo waarin het Minella Trinity ontmoet, op de plek waar John Newton schipbreuk leed, om samen het lied 'Amazing Grace' te zingen. Je kunt hier eventueel ook mee starten. 

 

We wensen jullie een bevrijdende Dankdag toe!