Icon--npo Icon--EO Icon--eva Icon--eva-slogan Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
Martine Vonk en Minella van Bergeijk Minella meets
25 juni 2018 in Lijf & leven

'Ze durven niks van me te vragen, want ze denken: je bent ziek'

Het leven van lector Ethiek en Technologie en schrijfster Martine Vonk (43) komt in een heel ander perspectief te staan als ze twee jaar geleden te horen krijgt dat ze uitgezaaide kanker heeft. Bekijk hier de video en beluister de podcast!

Martine: “Tien jaar geleden kreeg ik borstkanker. Twee jaar geleden bleek het te zijn uitgezaaid in mijn botten en lever. Ik krijg behandelingen om de ziekte te onderdrukken en mijn leven zo lang mogelijk te rekken. Mijn perspectief is nu anders dan tien jaar geleden; mijn horizon is veel korter. Ik zou aan een nieuwe baan beginnen en moest dat stopzetten. Ik had ambitie om de Tweede Kamer in te gaan, maakte plannen voor de komende tien tot vijftien jaar. Dat moest ik loslaten, goed doordenken en doorvoelen.”

Minella: “Dat is ook rouwen, lijkt me. Zijn er mensen die je daarbij helpen?”
Martine: “Ja en nee. Mensen gaan je als zieke zien en je daarop aanspreken. Vooral in het begin was ik heel ziek, maar nu het fysiek beter gaat, kan ik weer meer. Ik pak dingen op, zoals schrijven over geloof en duurzaamheid. Toch blijven mensen me als zieke zien. Ze durven niks van me te vragen, want ze denken: je bent ziek. Natuurlijk, ik kan dingen niet lang van tevoren toezeggen, maar er is niks mis met me. Laat mij maar bepalen wat ik kan en ga niet voor mij denken.”

Het volledige interview is te lezen in Eva magazine nummer 6. Wil je een gratis proefexemplaar aanvragen? Klik dan hier

 

Kijk hier het interview!

Beluister hier de podcast!