Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anita kreeg een melanoom: ‘Binnen één minuut stond mijn wereld op z’n kop’

Een simpele moedervlek kan in sommige gevallen leiden tot de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker: melanoom. Anita werd melanoompatiënt door een onschuldig lijkende sproet op haar arm. ‘Er is nog steeds veel onwetendheid over melanoom of er wordt gedacht dat de ziekte wel meevalt: een vlekje weghalen en je bent er vanaf.’

Deel:

“Iemand wees me een keer op een donkere sproet op mijn bovenarm. Ik ben er destijds mee naar de huisarts gegaan, maar die zag er geen kwaad in. Later begon de sproet groter en bobbelig te worden. In 2016 ging ik daarom weer terug naar de huisarts, maar ik maakte me geen zorgen omdat het maar een klein plekje was. Ik dacht altijd dat alleen grotere plekjes kwaadaardig zouden kunnen zijn. Deze keer werd ik doorgestuurd naar de dermatoloog. De plek werd met spoed op verdenking van melanoom weggesneden. Thuisgekomen las ik op internet dat een melanoom dodelijk kan zijn.

Kankerpatiënt

Driekwart van de mensen met uitgezaaid melanoom overlijdt binnen een jaar na de diagnose. Ik begon rekening te houden met slecht nieuws. De definitieve uitslag dat het plekje een melanoom was, kwam aan als een mokerslag. Binnen één minuut stond mijn wereld op z’n kop. Ik was gezond het ziekenhuis ingegaan en kwam als kankerpatiënt weer naar buiten. Dat was voor mij heel onwerkelijk. 

Een melanoom ontstaat vanuit pigmentcellen. Het kan overal ontstaan en kan zich soms snel verspreiden via lymfe of bloed naar andere delen van het lichaam. Een bewezen risicofactor is overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van de zonnebank. Ook kunnen grote hormoonschommelingen moedervlekken activeren, wat vermoedelijk de oorzaak is van mijn melanoom.”

'Ik las op het internet dat een melanoom dodelijk kan zijn'

"In een volgende operatie zijn de poortwachterklier en extra huid rondom het litteken verwijderd. Na het spannende wachten op de uitslag, volgde grote opluchting:  er waren geen kankercellen aangetroffen in de klier en in de huid. Hierdoor mocht ik hoop hebben op een goede prognose. Na mijn melanoom zijn er nog negen andere verdachte moedervlekken verwijderd. Gelukkig kreeg ik hiervan steeds een goede uitslag.

Afgelopen april had ik de eerste controle waarbij er niks weggesneden hoefde te worden. Ik merk dat langzaam het vertrouwen in mijn lichaam weer terugkomt, ook al besef ik dat ik nog in een risicovolle periode zit: de kans op terugkeer van de kanker is het grootst in de eerste twee tot drie jaar na de diagnose. Er is me ook verteld dat melanoom een heel onvoorspelbare kanker is. Na jaren kunnen toch nog uitzaaiingen ontstaan die dodelijk zijn. Dit alles zorgt voor een gevoel van blijvende onzekerheid en soms angst dat het terugkomt. Hier moet ik mee leren dealen.”

Verlangen

“Naast melanoom spelen er meer moeilijke dingen in mijn leven. Ik vond het na het horen van de diagnose moeilijk om te bidden. Maar gelukkig: de Geest sprak voor mij. Dat ook veel andere mensen voor me baden, betekende veel voor me. Ik voelde me echt gedragen. Ik snap soms niks van de plannen van God en ik ervaar Gods aanwezigheid niet altijd. Maar mijn verlángen naar Hem is nooit verdwenen. Ik kom toch elke keer weer uit bij Jezus. Hij is mijn hoop en ik dank Hem voor al het mooie en goede dat ik óók mag ervaren.”

'Na de diagnose was ik bang voor de zon'

“Door mijn melanoom ben ik me meer bewust geworden van de gevaren van de zon. De lol van ‘lekker in de zon zitten’ is er voor mij af. De zon is voor mij veranderd van een vriend naar een vijand. Vlak na de diagnose was ik echt bang voor de zon. Dat is nu niet meer zo,  maar ik kan nog steeds niet als vanouds genieten van de zon op mijn huid. Hier word ik wel eens verdrietig van. Ik blijf oefenen met koffiedrinken in de zon. Net zolang tot ik er weer blij van word. Het is goed om verstandig om te gaan met de zon. Maar genieten mag!”

Tips om een melanoom te voorkomen

  • Mijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème. Ook als je in de schaduw bent. Herhaal dit om de twee uur. Wist je dat de verbrande huid van een kind de kans op melanoom verdubbelt? Bescherm dus niet alleen jezelf, maar ook je kinderen.
  • Koop een goede UV-werende parasol.
  • Bescherm jezelf met een zonnebril, hoed/pet en kleding. 
  • Check je huid, van kruin tot voetzolen, regelmatig op verdachte plekjes. Denk hierbij aan verandering van vorm, kleur, dikker/groter worden, jeuken en plotseling bloeden. Ga met verdachte plekjes naar je huisarts en volg hierbij je intuïtie. Vroege signalering kan je leven redden!

Lees ook dit verhaal: Charlottes man kreeg uitgezaaide melanoomkanker. "Soms was ik even klaar met hopen."

Het is belangrijk om bijzondere plekjes op je huid goed in de gaten te houden. Stichting Melanoom geeft nuttige informatie over alle risicofactoren en hoe je een melanoom kunt herkennen en voorkomen.

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--