Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eline kreeg de kriebels van bijbelleesroosters

‘God houdt niet bij hoeveel uur jij in de Bijbel leest’

Voor Eline Pullen was bijbellezen lang een zoektocht: na een paar dagen had ze vaak alweer genoeg van een rooster. Ze gaf de moed niet op, maar bleef zoeken naar wat wél bij haar paste. “Iedereen is uniek en iedereen gelooft anders. Ik ontdekte dat geloven niet op een bepaalde manier hoeft.”

Deel:

Eline: “Ik wilde heel graag dingen ontdekken over God, van Hem leren. Dan zocht ik op internet naar een bijbelleesrooster en begon er vol goede moed aan. Maar na drie dagen stopte ik weer. Als ik een schema zie, heb ik vaak het idee dat alles al uitgekauwd is. Het biedt me geen uitdaging, en eigenlijk denk ik vooraf al dat het gaat mislukken.
Elke dag hikte ik er tegenaan en zei ik tegen mezelf: ‘pak het nou toch weer op!’ Maar het lukte me gewoon niet om het vol te houden.”

Op onderzoek

Eline’s verlangen blijft. Ze laat het er niet bij zitten, maar gaat op onderzoek uit. “Ik ging dingen uitproberen en testen. Ik ontdekte dat God verlangt naar een relatie met mij. Je kunt het vergelijken met een vriendschap: Hij vindt het fijn als je bij Hem bent en Hem zoekt. Hij meet niet hoeveel uur dat is of hoeveel dagen per week jij in de Bijbel leest.” Met haar platform Een Lichter Leven inspireert ze nu andere vrouwen ook om hun vriendschap met Jezus handen en voeten te geven.

Elke-dag-bijbellezer

“Ik ben van een af-en-toe-bijbellezer een elke-dag-bijbellezer geworden,” vertelt Eline. “Mensen vragen me vaak hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Dat komt omdat ik heb ontdekt wat mijn motivatie is: ik raak enthousiast van variatie en creativiteit. Van planningen krijg ik de kriebels, maar als ik kan spelen, vrijheid voel en uitgedaagd wordt, vind ik het wél leuk.”

Het boek The Four Tendencies van Gretchen Rubin was voor Eline echt een eye-opener. Hierin worden vier motivatiestijlen beschreven, manieren waarop je gemotiveerd kunt raken: de upholder, de questioner, de obliger en de rebel. “Zelf ben ik een rebel. Ik kan mezelf niet altijd goed motiveren, maar ik ga ‘aan’ van creativiteit en variatie. De upholder heeft een liefde voor structuur en plannen. Voor zo iemand is een leesplan, rooster of dagboek heel fijn. In de questioner herken ik me ook: diegene heeft een logische reden nodig om aan de slag te gaan met bijbellezen. Het werkt dan goed om aan de slag te gaan met vragen of met een bepaald thema waar je meer over wilt weten. Dan heb je nog de obliger: zij raakt gemotiveerd als ze dingen met anderen samendoet. Zij kan zich aansluiten bij een groep of kring, een geloofsbuddy zoeken of bijbellezen met vriendinnen.”

Blijdschap en vrede

Als echte rebel werkt het voor Eline goed om de bijbel via een app te lezen. “Zo’n app biedt ontzettend veel mogelijkheden en daardoor voelt het voor mij als spelen. Ik open hem iedere dag als eerste, maar ik doe telkens wat anders: soms lees ik alleen de tekst van de dag, soms een langer gedeelte of een bijbelleesplan. Ik lees commentaren, geef reacties en gebruik allerlei verschillende vertalingen.

Door in de bijbel te lezen, ben ik zoveel meer blijdschap gaan ervaren. Ik zou willen zeggen: doe je Bijbel open, het maakt niet uit hoe, want je leert zóveel gave dingen! Je leert Gods karakter kennen, wie Hij wil zijn in je leven. Hij belooft ook diepe innerlijke vrede voor wie bij Hem komt. Hoe meer ik lees, hoe minder ik weet van God. Het is als een magazijn dat zich steeds verder uitbreidt, naarmate je meer te weten komt.”

Bijbeltekst schilderen

Naast bijbellezen vindt Eline het ook waardevol om op andere manieren tijd met God door te brengen. “Dan kom ik weer terug op die vriendschap: wat doe je vaak met je vrienden? Op dezelfde manier kun je een vriendschap met Jezus opbouwen. Ik houd erg van schilderen, dus dan ga ik bijvoorbeeld een bijbeltekst schilderen. Als je van wandelen houdt: ga de natuur in, dank God voor wat je ziet en praat met Hem terwijl je loopt. Iemand anders houdt misschien van zingen, muziek maken, mediteren of schrijven.

God is zó creatief en Hij heeft iedereen anders gemaakt. Voor iedereen is er wel iets te vinden wat precies bij diegene past. Zelfs als je hobby wijnproeven is, kun je daar wel iets mee in relatie tot je geloof. En heb je een druk gezin, kijk dan hoe je met elkaar kunt bijbellezen en daar een activiteit van kunt maken, op een manier die bij jullie past.”

Liefdestalen

Als je wilt ontdekken hoe je je relatie met God kunt vormgeven, is het heel handig om te weten wat je liefdestaal is: de manier waarop je graag liefde ontvangt en uitdeelt. “Vaak is dat dan ook de manier waarop je God dichterbij kunt ervaren”, zegt Eline. “Mijn liefdestaal is positieve woorden: ik vind het tof om in een bijbeltekst te duiken en te ontdekken hoe die tot mij spreekt. Ook kies ik ieder jaar een woord van het jaar, waar ik dan dingen over ga ontdekken.”

De andere liefdestalen zijn tijd en aandacht, geschenken, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking. Eline: “Als je liefdestaal dienstbaarheid is, vind je het misschien leuk om voor iemand te koken of op een andere manier praktische hulp te bieden aan mensen om je heen. De liefdestaal aanraking is wel een uitdaging: je ervaart God dan vooral door fysieke ervaringen en gevoelens. Als je deze liefdestaal hebt, vind je het misschien wel heel fijn om dingen van de schepping aan te raken. Ga bijvoorbeeld buiten in het gras zitten terwijl je met God praat. Dan wordt bidden en bijbellezen al een heel andere ervaring.”

Eline sluit af: “Er zijn zoveel manieren zijn om je relatie met God vorm te geven. Hoe meer vrouwen ik spreek, hoe meer ik dat ontdek. Geloven hoeft niet op een bepaalde manier: alles kan en mag!”

Eline Pullen schreef het boek Dicht bij God leven – 40 manieren om jouw vriendschap met Jezus te laten bloeien. Dit boek staat vol verfrissende ideeën om tijd met God door te brengen en je relatie met Hem te verdiepen. Volg Eline ook op Instagram: @eenlichterleven.

Lees ook: Lectio Divina is een kloosterse manier van Bijbellezen, die je verder helpt op momenten dat je het gevoel hebt compleet stil te staan.

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--