Eva Logo

Foli - Eva

Bekijk hier de video en lees zijn verhaal.

Naam: Foli
Woont: in Ghana
Foli werkt 14 uur per dag als slaaf

 

De jonge, Ghanese Foli woont bij zijn opa en oma. Hij krijgt liefde, onderdak en eten, maar geld om hem naar school te laten gaan is er niet. De geldzorgen van het gezin worden groot wanneer Foli’s opa wordt aangereden door een vrachtwagen. Bijna alle financiële middelen zijn vanaf dan nodig voor medische zorg. 

Kleine kinderhandjes

Een familielid dient zich aan; hij wil de zorg voor Foli wel overnemen? Het lijkt de beste oplossing. Foli verhuist naar een afgelegen eiland in het Voltameer, ’s werelds grootste kunstmatig aangelegde binnenmeer. Hij gaat er niet op vooruit: er is geen school, noch zijn er andere voorzieningen. En Foli moet gaan werken! Midden in de nacht wordt hij wakker gemaakt om het meer op te gaan. Hij krijgt de opdracht het water in te duiken om de netten te ontwarren die vastgeraakt zijn in de takken onder het water. Een klus waar veel kleine kinderhandjes voor nodig zijn.

Werkdagen van 14 uur

Foli is niet het enige jongetje op het meer, er zijn duizenden jongens van verschillende leeftijden aan het werk. Ze werken urenlang: werkdagen van 14 uur zijn normaal. Het wordt ook Foli’s leven: om 2 uur ’s nachts wordt hij wakker gemaakt om het meer op te gaan, om 20.00 uur ’s avonds valt hij uitgeput in slaap. Zijn dagen zijn uitzichtloos, vol ontberingen en mishandeling. Foli is kindslaaf geworden. 

Opgevangen in het vangnet

Maar dan stuiten maatschappelijk werkers en rechercheurs van International Justice Mission (IJM) tijdens een zoekactie op de boot waarop Foli aan het werk is. Nog voordat Foli goed en wel beseft wat er gaande is, wordt zijn baas gearresteerd. Zelf wordt hij ook meegenomen en opgevangen in het vangnet van IJM.

De jongen op de foto is niet Foli, maar een andere jongen die door IJM is opgenomen in het safehouse.

Bekijk hier het verhaal van Foli

Het verhaal van Foli