Eva Logo

5 november 2020:  drie tienermeisjes bevrijd

In de Filipijnen zijn drie meisjes van 14, 16 en 17 jaar bevrijd. Hun eigen moeder, een 41-jarige vrouw, dwong hen om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. De vrouw is gearresteerd en de meisjes krijgen traumazorg.

De reddingsoperatie werd uitgevoerd door het ‘Woman and Children Protection Center’, een gespecialiseerde eenheid van de Filipijnse anti-mensenhandelpolitie. IJM bood ondersteuning bij de operatie.

4 september 2020: 13 kinderen en 2 volwassenen bevrijd

Bevrijding 13 kinderen

In de Filipijnen zijn 13 kinderen en 2 volwassenen bevrijd die seksueel werden misbruikt voor webcams. De bevrijdingsactie was een succesvolle samenwerking tussen de Australische politie, IJM en het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC).

De zaak kwam aan het rollen na de arrestatie van een Australische man, vanwege betrokkenheid bij kindermisbruik. Australische onderzoekers ontdekten dat de man contact had met kinderpooiers in de Filipijnen.

De politie tipte PICACC en IJM, waarna zij gelijktijdig op verschillende plaatsen reddingsoperaties uitvoerden. Dit resulteerde in de bevrijding van vijftien slachtoffers en de arrestatie van vijf verdachten.

“Deze reddingoperatie laat zien hoe belangrijk het is criminelen op te pakken en wetten te handhaven,” zegt Lucille Deijato van IJM Cebu. “Alleen zo beschermen we kinderen tegen de gruwelijke misdaad van seksuele exploitatie voor het internet. Ik ben onder de indruk van de reddingsteams; door de corona-epidemie was dit een zeer moeilijke en uitdagende operatie.”

24 juli 2020: 4 kinderen bevrijd uit cyberseksslavernij

Bevrijding vier kinderen

In de Filipijnse stad Bacoor zijn vier kinderen bevrijd van seksueel misbruik voor webcams; twee verdachten zijn gearresteerd. Bij deze reddingsoperatie werkte IJM samen met de plaatselijke autoriteiten.

Maandag om 12:00 uur vielen agenten de woning binnen, waar de twee verdachten op het punt stonden de vier kinderen te misbruiken en de beelden – in ruil voor geld – te livestreamen. Het gaat om drie meisjes en één jongen, in de leeftijd van twee tot acht jaar. De kinderen zijn naar een tehuis gebracht waar ze traumahulp krijgen.

9 juli 2020: Duitse man veroordeeld voor kindermisbruik

Veroordeling Duitse man

Samenwerking tussen IJM en de Filipijnse en Duitse autoriteiten leidde maandag tot de veroordeling van Dennis S., een 38-jarige Duitse man die kinderen misbruikte. Zijn eigen driejarige zoon, één van de slachtoffers, werd in oktober vorig jaar bevrijd.

Op 6 juli 2020 veroordeelde een Berlijnse rechtbank Dennis S. tot vijf jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van zijn zoon, dat al was begonnen toen de jongen nog maar twee jaar oud was. Op zijn computer vonden de Duitse autoriteiten foto's en video’s van kindermisbruik, waarop naast zijn zoon ook Filipijnse kinderen waren te zien. Uit onderzoek van de Duitse politie bleek dat zijn zoon bij een draagmoeder op Cyprus is geboren. Dennis S. had de draagmoeder 60.000 euro betaald.

Deze misbruikzaak kwam aan het licht, nadat de Filipijnse politie een andere Duitse zedendelinquent in Lapu-Lapu City arresteerde en drie slachtoffers in de leeftijd van 2, 6 en 7 jaar bevrijdde. Onderzoek van zijn computer en telefoons maakte duidelijk dat deze man beelden van kindermisbruik naar Dennis S stuurde.

“Deze veroordeling laat zien hoe belangrijk het is om internationaal samen te werken om online kindermisbruik te bestrijden,” benadrukt Sam Inocencio, directeur van IJM De Filipijnen. Ook de Nederlandse politie werkt actief samen met IJM en de Filipijnse autoriteiten om dit onrecht tegen te gaan. Nog dit jaar wil de Nederlandse politie een medewerker detacheren in het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC) in Manila. In dit centrum werken diverse autoriteiten en organisaties (waaronder IJM) samen om kindermisbruik voor internet te bestrijden.

19 juni 2020: 7 kinderen en een 27-jarige dove vrouw bevrijd

Bevrijding kinderen

In Taguig (Filipijnen) zijn woensdag zeven kinderen en een dove vrouw bevrijd, die seksueel werden misbruikt voor webcams. Eén van de kinderen was een jongen van twee jaar. Bij de reddingsoperatie werkte IJM samen met de lokale politie en de US Homeland Security Investigations (HSI).

"Wat me tijdens deze reddingsoperatie verbaasde, was dat één van de slachtoffers een 27-jarige zwakbegaafde en dove vrouw was,” vertelde een agent. “Het bleek dat zij de oudere zus van de verdachte was.”

In totaal zijn er acht personen bevrijd - vier jongens van 2, 4, 11 en 14 jaar en vier vrouwelijke slachtoffers van 3, 7, 15 en 27 jaar oud. Eén van de jongens is de eigen zoon van de verdachte, het 3-jarige meisje en de 2-jarige jongen zijn kinderen van de 27-jarige vrouw. Het 7-jarige vrouwelijke slachtoffer was een buurmeisje. De slachtoffers ontvangen traumahulp.

18 mei 2020: 3 kinderen bevrijd tijdens lockdown

3 kinderen bevrijd

In de Filipijnse stad Angeles zijn drie kinderen bevrijd die seksueel misbruikt werden voor webcams. Een 34-jarige vrouwelijke verdachte is gearresteerd. Het ging om een zeer uitdagende bevrijdingsoperatie, mede vanwege een dreigende storm in de stad en de lockdown die onlangs is verlengd.

“Vandaag hebben we drie meisjes gered uit de klauwen van een persoon die voor hen zou moeten zorgen,” vertelt een onderzoeker met wie IJM samenwerkt. “Ik ben diepbedroefd over dit feit, maar ook hoopvol dat we de kinderen hebben kunnen redden onder deze moeilijke omstandigheden.”