Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
31 januari 2014 in Eva culinair

Bijbelse Recepten

Een aantal jaar geleden vroegen we lezeressen van Eva om hun Bijbelse recept in te sturen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en dat leverde een heleboel favoriete recepten op. Van Jakobs Linzensoep tot een lekkere dadelcake. Eva zette ze allemaal voor je op een rijtje.

Notenkoekjes uit Hooglied & Jakobs linzensoep

Notenkoekjes uit het Hooglied

'Nardus en saffraan, kalmus en kaneel' (Hoogl 4:14)
(dit is een oud Egyptisch recept uit 1600 v Chr, ontdekt op een scherf)
 
80 gr verse of gedroogde dadels of vijgen
1/4 - 1/2 kop water
1tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kardemom
20 gram gehakt walnoten
60 gram gehakte amandelen
honing
 
Mix de dadels met water tot een pasta in een blender of keukenmachine. Voeg de kruiden, de walnoten en 1/4 kop amandelen toe; goed mengen. Maak balletjes, smeer ze in met honing en rol ze door de rest van de amandelen.

'Jakob gaf aan Ezau brood, en het linzenkooksel (gen 25:34)
250 gr gespleten rode linzen
6 kop kippen of groentenbouillon (het liefst zonder E-nummers ;) )
bosje gesneden selderij
1 middelgrote ui, in blokjes
1/2 tl gemalen komijn
zout en versgemalen zwarte peper
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 gesneden wortel
1 el witte wijnazijn
olijfolie
 
Doe de linzen en de groenten in een pan met de bouillon en breng de bouillon aan de kook. Laat de soep 30 min sudderen. Voeg komijn, azijn en zout en peper naar smaak toe. Fruit de gesneden ui tot die stroperig is en voeg de ui toe aan de soep. Dien de soep op met stukjes crouton

Barbara van der Kolk

Rode linzensoep

Ingrediënten:
- 70 gram rode linzen
- 1 ui (gesnipperd)
- tl tijm (gedroogd of vers)
- mespunt marmite (of een bouillonblokje)
- blikje tomatenstukjes (of tomatenpuree)
- 750 ml water
- 1 el olijfolie (mild)

Verwarm de olijfolie. Bak de gesnipperde ui erin totdat deze glazig is.
Voeg de tijm, marmite, tomatenblokjes, rode linzen en het water toe.
Ong. 30 minuten zachtjes koken. Proeven. Evt. een beetje peper en zout toevoegen.

Warm opdienen. Heerlijk met een geroosterde speltboterham.

Harma van der Veen

Gezonde falafel met knoflook-munt saus

De bekende Falafel is van oorsprong Libanees. Maar Wikipedia weet te melden dat het gerecht mogelijk is bedacht door Koptische christenen in Egypte als vleesvervanger tijdens de vastentijd. Verrassend!
De kikkererwt - de basis van de falafal - zit boordevol ijzer, eiwitten, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Kikkererwten kende men al in de Bijbelse tijd.
Deze versie wordt niet gefrituurd, maar in de oven gedaan. Daarnaast bevat het gerecht geen e-nummers. Dus; een heerlijk, gezond en makkelijk recept!
 
Voor de falafel (3 a 4 personen):
-       blik/pot gewelde kikkererwten ongeveer 450 gram uitlekgewicht (je kan ook kiezen voor gedroogde kikkererwten, is alleen wat meer werk ­ 's nachts laten weken en even laten koken)
-       1 el olijfolie
-       1 el citroensap
-       2 tl koriander (of verse koriander 1el)
-       1 tl Djintan (komijn)
-       1 tl kurkuma (erg gezond!)
-       snufje zout
-       Tabasco -  paar druppeltjes (peper kan ook, maar Tabasco geeft net wat meer smaak)
 
Voor de knoflook/munt saus:
-       250 gram Turkse (dikke) yoghurt
-       Handjevol verse muntblaadjes fijngesneden
-       2 el Biologische mayonaise
-       2 middelgrote geperste  knoflooktenen  (mag ook meer, naar eigen voorkeur)
-       (snufje) zout
-       Tabasco - paar druppeltjes (peper kan ook, maar Tabasco geeft net wat meer smaak)
-       Als je geen munt in huis hebt, kan je eventueel kan je ook paprikapoeder & provinciaalse kruiden toevoegen
 
Erbij:
-       8 Pitabroodjes (bij de Lidl zijn ze in ieder geval zonder e-nummers of andere extra toevoegingen)
-       Gemengde sla (en eventueel ook tomaat, komkommer, ui naar wens)
 
Spoel de kikkererwten en maal ze samen met alle andere ingrediënten samen tot een smeuïge massa. Maak van het mengsel kleine platte hoopjes (ongeveer 16 ­ 20 stuks) op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de falafel in een oven van 200 graden in ongeveer 20 minuten totdat ze bruin en krokant worden. Draai ze nog even om en laat ze nog ongeveer 10 minuten in de oven totdat ook die kant mooi bruin en knapperig is.
Maak ondertussen de knoflook-munt saus. Meng de yoghurt en de mayonaise. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe.
Bij het opdienen kan je alles in aparte schaaltjes serveren.  Doe wat van de sla, tomaat, komkommer, falafel en muntsaus in een pitabroodje en smullen maar!

Ruchama Mast

Bijbels Meergranenbrood

Ingrediënten
1/2 kop tarwemeel
1/4 kop broodbonenmeel
1/4 kop gierstemeel
1/2 kop fijn linzenmeel
1 theelepel zout
1/4 kop olijfolie
1 theelepel zuurdeeg of vruchtensap ( met schil )

Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg olijfolie, zuurdeeg en water toe om het deeg te laten rijzen.
Kneed het en laat het twee uur rijzen op een warme plaats. Opnieuw kneden.
Maak platte, ronde broden, zoals pitabrood en bak ze tien minuten. En dan in 1 keer omdraaien.

Annemieke Mook

Linzensoep

Heerlijke linzensoep, romig door de kokosmelk, lekker fris door limoen en net even anders door de koriander! Lekker met geroosterd brood of naan brood.
 
Ingrediënten voor 4 personen
200 gram linzen, oranje
400 ml. kokosmelk (blikje)
2 el olie
1 ui
1 knoflookteentje
korianderpoeder 1 tl
paprikapoeder 1 tl
limoen, uitpersen
lente-uitje
verse koriander, bosje
peper/zout

Bereidingswijze
In olie fijn gesnipperde ui fruiten, knoflook uitpersen en mee fruiten. Daarna: linzen, kokosmelk, koriander- en paprikapoeder en 100 ml water toevoegen en aan de kook brengen, 40/45 min. zachtjes sudderen. Het geheel op smaak brengen met peper/zout.

Serveren op een bord: soep opscheppen en lente-ui erover verdelen, limoen uitknijpen en erover sprenkelen en verse koriander naar smaak erover. Eventueel een klein beetje olijfolie erover sprenkelen

Serveertips: Lekker met geroosterd ciabatta brood: snijden en even in olijfolie aanbakken in een koekenpan.

Dieke Willemse

Honingkoek

Benodigdheden:
75 gr. rozijnen,
50 gr. sinaasappelrasp,
1 eetlepel bloem,
50 gr. appelstroop,
100 gr, vloeibare honing,
1 1/2(anderhalf) dl melk,
250 gr. volkorenbloem,
ruime theelepel kaneel,
mespunt kruidnagelpoeder,
zakje bakpoeder,
75 gr. bruine hazelnoten,
Boter of olie om de vorm in te vetten.

Materiaal:
Cakevorm van 1 liter,
zeef,
beslagkom,
spatel,
velletje aluminiumfolie.
 
Bereidingswijze
Was 75 gr.  rozijnen  in lauw water, laten uitlekken en goed afdrogen.
Rasp  50 gr. sinaasappelschil en doe dit samen met de rozijnen in een zeef, voeg 1 eetlepel bloem  toe en schud door elkaar, overtollige bloem eruit schudden.
Roer in een kom  50 gr. appelstroop  en  100 gr. vloeibare honing en  1 1/2(anderhalf) dl. melk door elkaar. Zeef er 250 gr. volkorenbloem aan toe,  er nog bij doen: een ruime theelepel kaneel, een mespunt kruidnagelpoeder en een zakje bakpoeder. Roer alles tot een stijf beslag en meng er het rozijnenmengsel samen met 75 gr. bruine hazelnoten door.  Schep het geheel in een ingevette cakevorm van 1 liter onderin een voorverwarmde oven van 175 graden ongeveer in 1 uur gaar, na 40 minuten in de oven de cake met aluminiumfolie afdekken en verder afbakken. De honing koek laten afkoelen.

Marijke Hoefakker

Dadelcake

Benodigdheden
250 gram ontpitte dadels
120 gram amandelmeel
2 eetlepels cacaopoeder
kaneel
1 eetlepel honing
4 biologische eieren
 
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Ontpit de dadels.
Doe dadels,cacao,kaneel en amandelmeel in keukenmachine.
Maal fijn tot broodkruim.
Voeg de honing toe en pureer nog even.
Dan de eieren toevoegen en nog even mengen tot een redelijk egaal beslag(er zijn hier en daar nog stukjes dadel zichtbaar).
35 minuten bakken in bakblik bekleed met bakpapier.

Belinda Bouman-Grijn

Dadel-Vijgen-Notenbrood

Ingrediënten
150 gram stukjes dadel
150 gram stukjes gedroogde vijgen
150 gram noten (amandel, walnoot naar keuze)
400 gram volkerenmeel
100 gram witte tarwebloem
1 eetlepel zout
3 eetlepels appelstroop
50 ml walnootolie of zachte boter
3 dl water
10 gram gedroogde gist

Materialen
bakplaat, bakpapier

Bereiden
Doe het meel en bloem in een kom met zout, gist, stroop en water. meng alles 5 min. kneed het daarna nog 5 min. goed door.
Laat het deeg in de kom een uur rijzen.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Kneed de noten, vijgen en dadels door het deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm er 2 'langgerekte' broodjes van. Leg het op de bakplaat en laat weer een uur rijzen.
Verwarm de oven op 220 graden, en bak ze 30 min.

Apolina Vader

Lauwwarme salade van haricots verts en linzen

Ingrediënten
500 gr. haricots verts
50 gr. hazelnoten
2 el citroensap
7 el notenolie
zout en peper
2 bosuitjes in dunne ringetjes
plakjes bacon
linzen
1 el mosterd
 
Bereidingswijze
Snijd de onderkant van de boontjes af, maar laat de lange puntjes zitten.
Kook ze in ruim kokend water met zout  in ca. 7 min. beetgaar. Spoel ze daarna onder koud stromend water af. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een hete droge koekenpan. Maak de dressing met mosterd en doe de uiringetjes erdoor. Kook de linzen gaar.
Bak de bacon in een droge koekenpan en verkruimel ze. Vermeng de haricots verts met de linzen en de dressing. Voeg de verkruimelde stukjes bacon toe.

Jolanda van Rossem

Dadelsoep

Benodigdheden:
- 200 gram dadels (zonder pit)
- 200 gram wortels
- een ui
- 2 tenen knoflook
- paprikapoeder
- komijn
- 1 liter groentebouillion
- halve citroen
- een scheutje kookroom

Bereiding:
- Fruit de dadels, ui en knoflook samen met de wortels tot de groente glazig is.
- Voeg de kruiden toe gevolgd door de bouillion
- Snij de dadels in stukjes en voeg deze samen met het citroensap toe en kook het geheel 15 minuten
- Pureer met een staafmixer de soep tot een egale massa.
- Voeg tot slot de kookroom toe en garneer de soep met verse kruiden naar keuze!

Heerlijk met vers turks brood!

Jolijn

Griekse wraps

Bijbelse ingrediënten: komijn (Jesaja 28:25), kaneel (o.a. Exodus 30:23,
Hooglied 4:14), olijfolie (o.a. Exodus 29:2),

Ingrediënten
400 gram kipfilet
1 tl kaneel
3 el olijfolie
1/2 citroen
8 tortilla wraps
150 ml Griekse yoghurt
1 tl gemalen komijn
1 komkommer
1/2 krop ijsbergsla
klein blikje ananasstukjes (of vers)

Bereidingswijze
1. Kruid de kip met zout, peper en kaneel. Verhit de olie en roerbak de
kipstukjes op hoog vuur in 5 min gaar en bruin. Knijp de citroen erboven uit
en laat het vocht al omscheppend verdampen.
2. Verwarm de tortilla¹s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de
yoghurt met de komijn en voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Snijd de komkommer in schijfjes. Spreid de tortilla¹s uit en verdeel de
komkommerschijfjes erover. Leg hier wat ijsbergsla op en schep de kip en de
ananas erop. Schep hierop een streep yoghurt. Vouw de tortilla¹s dicht en
snijd de wraps schuin door.

Een echt vrolijk, fris lenterecept om de winter mee door te komen.

Hanneke Gosseling

Courgettaart

Benodigdheden;
1 ui,
1 ons ontbijtspek,
1 eetlepel olie,
200gr. zelfrijzend bakmeel,
1 grote courgette,
1 eetlepel tijm,
150gr. geraspte kaas,
2 eieren,
3 eetlepels melk,
zout en peper.

Bereidingswijze
Laat de gesnipperde ui met het in reepjes gesneden spek (of rookvlees wanneer je geen varkensvlees eet) in de olie zachtjes fruiten tot de ui glazig is, schep uit de pan en laat afkoelen.
Doe het bakmeel in een kom. Rasp de courgette met de schil grof. Klop de eieren los met de melk, wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de courgette, de tijm, de ui met het spek en de kaas door het bloemmengsel. Voeg het eimengsel toe en roer met een houten lepel tot
een samenhangend geheel. Schep het in een ingevette (lasagne)ovenschaal. Bak het in ongeveer 40 min. in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
Lekker met een gemengde salade.
(strooi het kort voor het uit de oven komt met geraspte kaas)

Elize Eijsker

Vis in een pikante tomatensaus (4 personen)

Ingrediënten
1 middelgrote ui, grofgehakt
2 eetlepels archideolie
3 of 4  tenen knoflook, geperst
1/2 -2 theelepels harissa of 2 theelepels paprikapoeder en 1/4 theelepel cayennepeper
500 gram tomaten, ontveld en gehakt
zout
1-2 theelepels suiker (afhankelijk van de smaak van de tomaten)
2 eetlepels kappertjes
3 moten of filets stevige witvis  
4 eetlepels koriander

Bereidingswijze
Bak de ui in een grote koekenpan zacht en goudgeel. Voeg de knoflook toe, en zodat het aroma vrijkomt, de harissa. Roer goed. Doe de tomaten, zout, suiker en kappertjes erbij. (knijp er eerst zoveel mogelijk azijn uit). Roer alles door, leg de vismoten/filets erin, strooi er wat zout over en schep wat saus over de vis. Zet het deksel op de pan. Draai de moten of filets na 10 minuten om, strooi de koriander erover, zet het deksel weer terug en laat de vis nog 5 minuten sudderen. De vis is goed als hij in vlokjes uit elkaar begint te vallen wanneer u erin prikt. Serveer met brood om lekker in de saus te deppen, en een goed glas witte wijn!

Paulien Hobbel