Eva Logo
12 april 2016 in Lijf & leven

"Door mijn lichaam te verwaarlozen, maakte ik Zijn schepping kapot"

Van jongs af aan was Maartje van der Roest (28) het dikste kindje van de klas. Ze was het gewend, at waar ze zin in had en liet zich lelijke dingen aanpraten. Uiteindelijk woog ze 146 kilo. Maar twee maanden voor haar zesentwintigste verjaardag ging de knop om. Ze viel in totaal 81 kilo af.

“Als klein meisje was ik al het doelwit van pesterijen op school. Ik liet alle pesterijen over me heen komen en geloofde wat ze zeiden. Er zijn veel vooroordelen over dikke mensen. Bijvoorbeeld dat ze dom zijn. Ik heb me vaak dom gevoeld. Niet omdat het zo was, maar omdat me dat werd verteld. Ook tijdens het boodschappen doen, voelde ik de blikken in mijn rug brandden als ik een doos koekjes pakte. ‘Dat moet je niet doen, meisje. Dat is niet goed voor je,’ kreeg ik dan te horen.”

Altijd alleen

“Op mijn negentiende ging ik op mezelf wonen. Dit was voor mij eigenlijk de ideale situatie. Ik voelde me een last voor mijn ouders en maakte het me gemakkelijk door altijd alleen te zijn. De lol van het koken was er snel vanaf. Ik at altijd alleen. Meestal at ik de hele dag niets en maakte ik bij thuiskomst iets simpels klaar. Vaak was dit brood, een magnetronmaaltijd of pizza. Omdat ik de hele dag niets at, hield mijn lichaam vast wat het vasthouden kon. Hierdoor kwam ik steeds meer aan.” 

Omslag

“Om me heen hadden vriendinnen relaties, gingen trouwen of kregen kinderen. Zelf had ik geen toekomstbeeld en dromen meer. Twee maanden voordat ik zesentwintig werd, kwam het omslagpunt. Ik zei tegen mezelf: Maartje, je gaat richting de dertig jaar. Wat wil je bereiken, wat wil je doen? Ik heb God om hulp gevraagd en kwam erachter dat ik wil Leven, met de hoofdletter L. God heeft mij geschapen als een kind van Hem. Door mijn lichaam te verwaarlozen, maakte ik Zijn schepping kapot.” 

Afvallen

“Via internet leerde ik het Cambridge Weight Plan kennen. De verhalen van anderen inspireerden en motiveerden me om af te vallen. Per dag leefde ik op twee shakes en één reep. Deze shakes bevatten alle voedingstoffen die je per dag nodig hebt. Er waren meerdere smaken, maar mijn favoriet was chocolade. Deze bewaarde ik voor het einde van de dag, zodat ik iets had om naar uit te kijken.  Ik durfde geen streefgewicht voor mezelf te stellen om een teleurstelling uit de weg te gaan. Ik heb regelmatig dromen gehad over eten. Maar ik hield vol.”

Mentaal dik

Nu weeg ik 65 kilo. Ik ben van maat 52/54 naar 36/38 gegaan. Iets wat ik nog niet helemaal besef. Ik weet dat ik nu slank ben, maar ik ben zesentwintig jaar dik geweest. Er zijn nog situaties waarin ik denk dik te zijn. Pas speelde ik met de kinderen van een vriendin en ze wilden met me van de glijbaan. Het eerste dat ik zei was: ‘Sorry, dat kan ik niet jongens.’ Maar een paar seconden later besefte ik dat ik nu wel tussen de glijbaan pas en zelfs ruimte over heb om ervan af te glijden.”

Toekomstbeeld

“Na mijn dieet, ben ik gaan sporten om de kilo’s eraf te houden. Want ik ben gestopt met de repen en shakes en eet weer normaal. Ik heb weer dromen om waar te maken. In april start ik als Cambridge consulent in Eemnes of Laren. Dan mag ik zelf mensen begeleiden in hun afslankavontuur en op weg naar een ander leven. Ik zit weer lekker in mijn vel en heb alle vertrouwen in de toekomst.”

 

Tekst: Lisanne Doff