Eva Logo
7 februari 2017 in Lijf & leven

Tinnitus: altijd gesuis in je oor

Tweeënhalf jaar geleden zette tinnitus, oftewel oorsuizingen, het leven van Irene Quartel op z’n kop. Drie vragen aan Irene.

Wanneer ontstonden bij jou de klachten van tinnitus?

“Ik kreeg last van een kloppend gevoel in mijn oren, alsof mijn bloedsomloop bonsde. Ik dacht dat het een ophoping van oorsmeer was. Eenmaal bij de dokter vertelde hij dat mijn klachten een andere oorzaak kan hebben, bijvoorbeeld tinnitus. Ik schrok!. Een week daarna werden mijn klachten heel heftig. Dit gebeurde ’s avonds toen ik in bed lag. Ik hoorde de regen tikken op het dak en ineens namen mijn oren dit geluid over. Ik hoorde twee geluidsgolven, van het ene oor naar het andere en weer terug.  Vanaf dat moment werden de klachten ondragelijk. Mijn man bouwde een tuinhuisje waar ik tijdelijk in kon wonen zodat buitengeluiden mij enigszins konden afleiden van het geluid in mijn oren. In die periode ging het door andere spanningen niet goed met mij. Het oorsuizen was de druppel en zo kreeg ik een burn-out.”

Hoe leer je leven met deze aandoening?

“Drie maanden na mijn burn-out krabbelde ik op en heb ik mijn leven drastisch omgegooid. De stilte binnenshuis kan het suizen van mijn oren niet dempen. Zodoende loop ik vaak buiten. Omgevingsgeluiden helpen mij om te kunnen omgaan met mijn klachten. Inmiddels heb ik een app op mijn telefoon waar ik zee- of vogelgeluiden op afspeel. Deze staat altijd aan als ik thuis ben. Hiermee maak ik het leefbaar om binnen te blijven. Mensen uitnodigen doe ik minder snel omdat luisteren moeilijker is geworden door de aandoening.”

Wat voor effect heeft dit op je geloofsleven?

“Elke maand ga ik naar een genezingsdienst waar ik laat bidden voor genezing. Mijn geloof is door deze aandoening niet afgezwakt, maar juist sterker geworden. Zoals Jesaja 53 zegt: ‘Zijn striemen brachten ons genezing’. Daar houd ik mij aan vast. Als de last te zwaar wordt, probeer ik mij te omgeven met positiviteit, bijvoorbeeld door het draaien van Opwekkingsmuziek. Ik zal altijd blijven hopen en geloven dat ik word genezen.”

Lees hier meer over tinnitus