Eva Logo
Gera van den b
23 mei 2017 in Uit & thuis

'De afwasmachine komt er bij ons niet in'

‘Duurzaamheid ’. Een hip woord dat je om de oren vliegt. Maar hoe kun je duurzaamheid zelf toepassen in je dagelijks leven? Gera van den Berg, consumindermoeder en schrijfster van www.minimalismeineengezin.nl, geeft ons vier tips.

4 tips om duurzaamheid toe te passen

1. Begin met simpele dingen

“Beginnen met duurzaamheid toepassen in je leven kan eigenlijk heel eenvoudig. Neem een groentenetje mee in plaats van een plastic zakje te gebruiken in de supermarkt. Koop producten die in glas worden verpakt in plaats van plastic, neem je eigen broodzak mee naar de bakker. Andere tip: support lokale winkels en ga naar de markt. Zo kan je plastic afval vermijden. Ont-spullen is ook een aanrader. Naast dat je huis er netter uit ziet, brengt het veel meer rust. Een leuke website voor inspiratie: www.levenzonderafval.com.” 

2. Ga bij jezelf na hoe bewust je eigenlijk leeft

“Mijn bewustwording begon onder andere toen mijn zoon van zijn school de ‘voetafdruk’-test moest maken. Ik dacht: ‘Wij leven als gezin best bewust, dat zal vast een positieve uitslag opleveren.’ Maar het viel tegen. Dat zette me aan het denken over duurzaamheid. Omdat ik mij vanuit de Bijbel ook aangespoord voel tot goed rentmeesterschap, begonnen we als gezin andere keuzes te maken op het gebied van duurzaam leven.”

3. Afwegen die hap!

“We wegen alles af. Zo hebben we geen afwasmachine of droger, maar wel een wasmachine. Met een gezin van in totaal zeven is een wasmachine toch wel essentieel. Sinds de ophef over hoe het er in de megastallen aan toe gaat, eten we sinds een maand vegetarisch. Dit bevalt ons prima. Voorheen letten we ook op het soort vlees dat we in huis haalden. Door een dag geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als wanneer je een maand niet doucht. Daarbij kwamen kiloknallers er bij ons niet in, daar kon ik echt niet achterstaan. Verantwoord vlees van de slager is duurder, maar je zou ook minder kunnen consumeren, kleinere porties eten.“

4. Geef spullen een tweede leven

“Wij kopen als gezin vaak tweedehands meubels of kleding. Er zijn zoveel spullen die in deze wereld nog een tweede leven ingeblazen kunnen worden, daar maken we graag gebruik van. We genieten als gezin regelmatig van een kampeervakantie, maar reizen met het vliegtuig vermijden we, en ook het gebruik van de auto kiezen we heel bewust. Als je duurzaam wilt leven, betaal je voor sommige dingen wat meer, maar uiteindelijk zijn we met onze duurzame levenswijze financieel beter uit. En soms proberen we wat, maar denken dan toch: nee, dit gaan we niet doen. Bijvoorbeeld wasbare koffiefilters. Die blijken niet helemaal schoon te worden, dus daar zijn we van afgestapt.” 

Over Gera

Gera is getrouwd met Marco en is moeder van vijf kinderen. Ze woont in Hierden, een dorpje op de Veluwe, en werkt als Remedial Teacher en groepsleerkracht op een basisschool. Drie jaar geleden ontdekte ze de voordelen van minimaliseren en besloot los te willen komen van het eindeloos consumeren. Ze ontdekte al gauw hoeveel voordelen het gaf voor haarzelf, maar ook voor haar gezin en niet te vergeten: het milieu. Haar manier van werken? Simpel: ORDE. De O staat voor Opgeruimd, de R voor Regelmaat, de D voor Duurzaam en Doen, de E voor Eenvoud. Geïnspireerd door andere blogs zoals Moeders Minimalisme, Be More With Less en Leven zonder afval, is ze samen met haar gezin duurzamer gaan leven. Inmiddels heeft ze haar eigen Facebookpagina en website waar ze blogs bijhoudt en praktische tips geeft om je op weg te helpen naar duurzamer leven. 

Lees ook: 9x duurzaam kleding shoppen