Eva Logo
11 mei 2017 in Lijf & leven

Hup, het bos in!

Wij wisten het natuurlijk allang: een flinke wandeling in de bos is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Maar nu heeft ook de wetenschap ontdekt dat wandelen in de natuur de activiteit in je hersenen ten goede verandert.

Wandelen vermindert je continue gedachtestroom. Vaak vergeten we gewoon te genieten van het goede om ons heen; we zitten vast in onze zorgelijke gedachten. Recent onderzoek, dat verscheen in Proceeds of the National Academy of Scienes, bracht naar voren dat tijd doorbrengen in de natuur het aantal negatieve gedachten vermindert.

De stad uit!

In de studie werden twee wandelgroepen met elkaar vergeleken: de ene groep wandelde door een natuurlijke omgeving, de andere groep wandelde door stedelijk gebied. Van alle wandelaars werd de malende gedachtestroom gerapporteerd. Wat bleek: bij mensen die de stad in trokken, was er nauwelijks verandering of afname in alle gedachten die ze hadden. Bij de mensen die de natuur in mochten, waren er aanzienlijk minder ‘malende’ gedachten. Bovendien was er minder activiteit in de subgenuale prefrontale context, het deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Kortom: jezelf zo nu en dan bevrijden van de verstedelijking door meer tijd door te brengen in de natuur kan volgens de onderzoekers baat hebben voor je psychologische welzijn.