Eva Logo
zwanger worden lukt niet
7 november 2017 in Opvoeding en gezin

Als een zwangerschap lang op zich laat wachten...

Bij één op de zes stellen gaat zwanger worden niet vanzelf. Jorien Ouweneel en haar man zijn een van die stellen. In Eva 10 vertelt Jorien haar verhaal. Hier deelt ze alvast drie tips.

Als je als stel een verlangen hebt naar een kind, praat je daar in de meeste gevallen vooral met z’n tweeën over. Maar wat nou als het langer duurt dan je had verwacht? Of als je als koppel te horen krijgt dat er een probleem is met de vruchtbaarheid van één of beide partners? Verschillende emoties buitelen over elkaar heen en vaak reageer je er als man en vrouw heel verschillend op.

Drie korte tips om in deze periode goed met elkaar verbonden te blijven:

Praat

Het (nog) niet krijgen van kinderen is een individueel probleem én een gezamenlijk probleem. Vrouwen gaan hierin anders met hun emoties om dan mannen. Vertel elkaar wat je nodig hebt en geef elkaar de ruimte om hier op je eigen manier mee om te gaan. Als vrouw heb je vaak meer behoefte om te praten: zoek hiervoor ruimte bij een goede vriendin. Informeer je intieme kring van vrienden en familie waar jullie doorheen gaan en vraag om begrip en gebed.

Pauzeer

Soms kan het bezig zijn met het vervullen van je kinderwens al je gedachten en energie opslokken. Dan is het goed om een pauze periode in te lassen. Even op adem komen, je gevoelens en gedachten onder de loep nemen. Checken of je nog verbonden bent met je partner en met God. Tijd nemen om te genieten van dingen die je allebei leuk vindt om te doen, genieten van intimiteit en seks zonder druk. Ontdek hoe het staat met je grenzen en energie om vandaaruit samen te kiezen of en hoe je verder gaat.

Pray

Blijf al je angsten, onzekerheid, verdriet en zorgen bij God neerleggen. Roep het uit naar Hem. God zegt in zijn woord: “Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God.  En de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.” (Filipenzen 4:6-9) Blijf hem danken voor alle kleine en goede dingen in je leven. Vertrouw op Hem dat Hij je Zijn vrede zàl geven in welke vorm dan ook.

 

Jorien Ouweneel (1977) droomde ervan om moeder te worden. Tot de keiharde boodschap binnenkwam dat dit via de natuurlijke weg niet mogelijk zou zijn. Inmiddels coacht ze stellen die worstelen met hetzelfde probleem. Kijk voor meer informatie op haar website: 'Mijn leven is ok'.

In Eva 10, het decembernummer van Eva, vertelt Jorien haar verhaal. Nog geen abonnee? Kijk hier voor een mooie aanbieding met maar liefst 40% korting!